brojač poseta

уторак, 29. септембар 2009.

Auto-škole prebukirane

Zbog novog zakona o bezbednosti u saobraćaju koji predviđa brojne promene u sistemu obuke i polaganja vozačkog ispita, poslednjih meseci auto-škole u prestonici su prenatrpane poslom. Veliki broj kandidata žuri da do vozačke dozvole dođe po važećim propisima koji su blaži, kao i zbog činjenice da će cena obuke po novom zakonu biti znatno veća.


Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, obuka za polaznike traje 40 časova, a vozački ispit se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela. Novim zakonom broj časova će ostati nepromenjen, s tim što je vreme jednog časa produženo sa 45 na 50 minuta, a ispit će se polagati iz tri dela: prve pomoći, teorijskog i praktičnog dela.
- Najveću novinu predstavlja uvođenje obavezne teorijske nastave. Broj tih časova biće određen posebnim pravilnikom koji radi MUP. Tek kada nauče saobraćajne propise i polože ispit, kandidati će moći da krenu na praktičnu obuku. Novinu predstavlja i ispit iz Prve pomoći koju će sprovoditi lekari „Crvenog krsta“ - objašnjava za „Blic“ Demir Hadžić iz
Ministarstva za infrastrukturu i jedan od autora zakona.
Uvođenje teorijskih časova obuka budućih vozača koja u sadašnjem sistemu može da se završi i za dvadesetak dana, po novom zakonu trajaće najmanje tri meseca. Osim toga, trn u oku budućim vozačima predstavlja i najava da će cena obuke biti maltene udvostručena. Zbog toga je u nekim auto-školama broj polaznika uvećan i za 50 odsto.
- Cena obuke, recimo za „jugo“ u proseku košta između 13 i 25.000 dinara. Usvajanjem novog zakona cena obuke će se povećati barem za 30 odsto jer će auto-škole morati da poseduju učionice za teorijsku nastavu, da obezbede predavače, kao i da obnove vozni park, a tu su i troškovi održavanja i registracije vozila. To je jedan od razloga zbog povećanog broja kandidata - kaže za „Blic“ Milenko Jezdimirović, direktor auto-škole „Zeleni signal“ i predsednik Udruženja auto-škola pri Privrednoj komori Beograda i dodaje da vlasnici auto-škola čekaju odluku Vlade Srbije kolika će biti minimalna cena časa. Po važećem zakonu, dozvola koju kandidat sa položenim vozačkim ispitom dobije, nema nikakva ograničenja. Prema novom zakonu, međutim, vozači koji po prvi put polože vozački ispit dobiće probnu dozvolu. Tim vozačima zabranjeno je konzumiranje alkohola, korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, uključujući i „hends fri“ uređaje. Dozvola će im se oduzimati ukoliko sakupe devet kaznenih poena, a neće smeti da sedaju za volan u intervalu od 23 do 05 časova. Interesantna je i odredba da vozači sa probnom vozačkom dozvolom moraju da voze za najmanje 10 odsto manjom brzinom od ograničenja.
- Kandidati to znaju i zato auto-škole imaju pune ruke posla. Međutim, treba imati u vidu da će zbog toga sledeće godine biti mnogo manje polaznika i da će mnoge auto-škole biti u velikim problemima - smatra Slobodan Đorđević, vlasnik auto-škole „Gold signal“.

Нема коментара: