brojač poseta

четвртак, 17. септембар 2009.

5000 policajaca na 500 gejeva!

Zbog gej parade policija će morati da obezbeđuje učesnike ovog događaja, njihove protivnike, obične građane, imovinu u centru Beograda, ambasade...

maršruta Parade ponosa, 20.09.2009.

Maršruta Parade ponosa, nedelja, 20.9.2009.

n Plato se zatvara u nedelju u 11 sati
n Svi učesnici parade dobiće posebna obaveštenja kako da napuste skup

Gej paradu, u kojoj će, prema najavama organizatora, učestvovati oko 500 ljudi, obezbeđivaće oko 5.000 policajaca! Pressu je u MUP Srbije rečeno da policija zbog Povorke ponosa, koja će u nedelju biti održana u Beogradu (pogledaj grafiku), obezbeđivati učesnike ovog skupa, one koji su najavili protest zbog povorke, obične građane, imovinu u centru grada...

U MUP-u kažu da će zbog toga u nedelju biti angažovao „više policajaca nego što ih je bilo na Antifašističkom skupu oktobra prošle godine", kada je na ulicama Beograda bilo 3.500 ljudi u uniformi!

Tri dela parade

- U nedelju će biti angažovani specijalci, redovna policija, saobraćajci, ali i policija u civilu. Učesnici parade biće obezbeđeni u dva prstena zaštite, a policija će obezbediti i grupe koje najavljuju sukobe sa učesnicima parade. Moramo da obezbedimo i obične građane koji nisu ni na jednoj strani i koji će biti posmatrači, ali i imovinu u centru Beograda. Zbog ovakvih skupova biće pojačano i obezbeđenje državnih institucija i stranih ambasada, tako da se očekuje angažovanje blizu 5.000 policajaca - rečeno nam je u MUP Srbije.

Organizatori parade Majda Puača i Milica Đorđević kažu da skup počinje u 11 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta i da će se sastojati iz tri dela.

- Prvi deo je politički, kad će se učesnicima obratiti Lepa Mlađenović iz „Labrisa", Boris Milićević iz „Gej strejt alijanse" i državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić. Potom ćemo krenuti u šetnju, a po povratku na Plato organizovan je veliki koncert - kaže Puača.

Milica Đorđević kaže da se na ovoj paradi očekuje dolazak oko 500 učesnika, i dodala da će zbog bezbednosti prilaz Platou biti zatvoren u 11 sati.

Dragan Marković Palma

Palma: Otkažite paradu do 2150. godine

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković pozvao je Vladu i organizatore da otkažu Paradu ponosa, ali i na uzdržanost od nasilja ako taj skup ipak bude održan.

- Pošto je skup ocenjen kao rizičan, zamolio bih Vladu da otkaže paradu srama do 2150. godine, jer isto je 15. maja uradila i Moskva. I zašto oni uopšte demonstriraju? Da li su im ugrožena prava na poslu, u školama, na ulici? Nemamo ništa protiv toga da oni svoju seksualnu orijentaciju ispoljavaju gde ih niko ne vidi, ali ne javno. Parada neće dobro da se završi jer pitanje je ko će biti izazivač, šareni ili oni protiv gej parade. Plašim se i da će policija na kraju biti žrtva - rekao je Marković.

- Preporučujemo da se na Plato dođe sopstvenim autom ili taksijem i da se izbegavaju male ulice i haustori. Svi učesnici skupa moraće da prođu policijsku i kontrolu naše redarske službe. Svi koji prođu kontrolu dobiće posebna obeležja, a redari će sprečiti ulaz svim sumnjivim osobama. Policija nam je rekla da će povorka biti dobro zaštićena - kaže Milica Đorđević.

Ministar policije Ivica Dačić kaže za Press da će policija biti maksimalno spremna da održi javni red i mir i da će učiniti sve spreči incidente. Na pitanje da li će biti preventivnih hapšenja grupa koje su najavile obračun sa učesnicima gej parade, Dačić kaže da se takve mogućnosti ne isključuju.

- Ne želim da se ovo pogrešno shvati kao da imamo nekakav spisak za hapšenje. Ali, ako budemo imali saznanja da neka grupa planira incidente, moguće je da neko bude priveden - kaže Dačić.

Ombudsmani kao gosti

Prema rečima organizatora, učešće na Povorci ponosa najavili su i republički i beogradski ombudsman Saša Janković i Dušanka Gaćeša, predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Ministarstva za omladinu. Međutim, ministarska Snežana Samardžić-Marković demantovala je za Press da će neko iz njenog ministarstva biti na paradi. Osim lidera LDP Čedomira Jovanovića, niko od političara nije najavio dolazak na ovaj skup.

Нема коментара: