brojač poseta

понедељак, 17. август 2009.

Zmije belouške oterale kupače

Staro korito Begeja, pretvoreno u tri jezera u centru Zrenjanina, preplavile su zmije belouške i rasterale kupače. Ovi bezopasni vodeni gmizavci koji mogu dostići dužinu i do tri metra prepadaju plivače. Kad ugledaju zmiju, kupači vrišteći iskaču iz jezera kao opareni i beže sa obale

Zmije belouške oterale kupače

Ostali samo pecaroši... Milan Milinković i Milorad Đurić

Stanovnici okolnih kuća potvrđuju da su se zmije ove godine nakotile više nego obično. One neretko napuštaju jezero, gamižu po dvorištima, kroz travu i pored zidova, zavlače se u ostave, šupe i kante za otpatke. Stručnjaci tumače da su vremenski prilike pogodovale razmnožavanju zmija, dok su rode, njihovi prirodni neprijatelji, omanule.

Od kad su imale bliski susret s gmizavcima, Biljana T. i Nada G. više se ne kupaju na jezeru kod „Žitoprodukta".

- Na žabe smo navikle! Ali sa zmijama da se kupamo, ne dolazi u obzir! Znamo da nisu otrovnice ali se grozimo gmizavaca. Prvo nas je nešto hladno i gmizavo doticalo u vodi dok smo plivale, ali nismo shvatile o čemu se radi. Tek kasnije smo videle kako se zmije uvijaju po površini vode. Zbog skupoće ne možemo na more, a sad nam zmije ne dozvoljavaju popodnevni odmor na plaži u komšiluku, na kraju naše ulice - kažu ove dve drugarice, koje su svaki slobodan trenutak koristile za sunčanje i kupanje na jezeru u naselju Mala Amerika.

Dušan Dimić, koji živi u prvom redu kuća do jezera, potvrđuje prisustvo zmija u vodi. On ne odustaje od kupanja u jezeru.

- Zmije su normalna pojava. Kad opadne nivo vode, pojave se čitava gnezda zmijskih jaja iz kojih se izlegu mladi. Mene ne zabrinjavaju gmizavci, već glodari. Iz silosa izlaze pacovi i praćakaju se u jezeru. Svuda gde ima žita ima i pacova - navodi Dimić, ističući da jezero vrvi od života i da viđa čitave porodice kornjača, rakove i divlje patke liske s pačićima koje neodgovorni građani love.

Pecaroši Milan Milinković i Milorad Đurić kažu da se ne plaše zmija, ali ne ulaze u vodu da se rashlade.

- Kupači ulaze u vodu i mahnito izlaze iz jezera čim ugledaju beloušku. Nema u Banatu otrovnica. Ali ljudi se plaše i ne žele više ovde da se kupaju. Idu na Peskaru u Mužlju, gde je bezbednije. Zmija je korisna životinja, čuvarkuća, hrani se žabama, gušterima, poljskim miševima, pa i manjim pacovima - kažu dvojica pecaroša.

Biolog Svetozar Santovac potvrđuje mogućnost povećanog broja zmija.

- Sumnjam da je reč o nekakvoj najezdi, ali povećan broj zmija može da se desi ukoliko je narušena prirodna ravnoteža. Zmijama se hrane rode, a njih je u ovim krajevima sve manje. Zmija polaže od 15 do 20 jaja, a ukoliko su se sklopili uslovi, vlaga i temperatura, moguće je da se ove godine više mladih izleglo. Nekoliko ženki često na istom mestu položi jaja, pa se odjednom izleže više desetina mladih - navodi Santovac, i dodaje da se belouška retko brani ujedanjem.

- Belouška, kao i ostale zmije, u samoodbrani beži, ali ako to ne može, onda napada i može da ujede čoveka. Ujed belouške nije otrovan, ali rana može da se inficira pa se treba obratiti lekaru - navodi Santovac.

Нема коментара: