brojač poseta

среда, 19. август 2009.

Zavisnik od interneta pretučen na smrt na klinici za odvikavanje

Mladi Kinez Deng Senšan ubijen je tokom vikenda na klinici za odvikavanje od interneta, što ukazuje na okrutne metode mučenja koje se koriste pri lečenju kompjuterskih zavisnika u toj zemlji, prenosi "Tajms onlajn".


Deng Senšan, kao i desetine miliona drugih mladih kineza, bio je zavisnik od igrica na internetu, a roditelji su ga odveli u Guangksi Kihuang centar u južnoj Kini u subotu plativši 7000 juana (605 funti) za mesec dana lečenja. Roditelji 16-godišnjaka su se nadali da će se njihov sin vratiti kući u roku od mesec dana izlečen od zavisnosti, a nije im palo na pamet da će posle 10 sati od njegovog odlaska primiti telefonski poziv koji će ih obavestiti da je dečak mrtav.
Deng Fei, dečakov otac, rekao je nadležnima u klinici da je njegov sin stidljiv i povučen i zamolio ih da ne stavljaju previše pritiska na njega tokom prvih nekoliko dana lečenja, što su oni navodno prihvatili.
Međutim, dečak je bio stavljen u samicu ubrzo nakon dolaska, a potom su ga tukli i zlostavljali jer nije trčao dovoljno brzo kada mu je to bilo naređeno. On je progašen mrtvim u ranim jutarnjim satima u nedelju.
"Moj sin je bio zdrav i nije bio kriminalac. On je samo bio zavisan od interneta. Ne možemo da poverujemo da nam je sin jedinac pretučen na smrt", rekao je Dengov otac.
U ugovoru koji su dečakovi roditelji potpisali po ulasku je pisalo da "centar može da preduzme neophodne vaspitne mere, uključujući i kažnjavanje, ali da te mere isključuju zlostavljanje deteta ili narušavanje njegovog zdravlja."
Policijski zvaničnici su rekli da su četiri osobe uhapšene u vezi sa smrću tinejdžera i naveli da je slučaj još uvek pod istragom.

Prošlog meseca, Ministarstvo zdravlja u Kini je zabranilo korišćenje elektro-šok terapija u lečenju kompjuterske zavisnosti, a otvoreno je više klinika za lečenje kompulzivnih veb-korisnika.
Zan Venbin, vođa jedne od klinika je rekao da se vojni metodi kao što su simulacija davljenja i teške fizičke vežbe koriste za lečenje i naveo da je 80 od 100 tinejdžera uspešno izlečeno u njegovom centru od otvaranja 2007. godine.

Нема коментара: