brojač poseta

петак, 28. август 2009.

Zakon protiv novinara!

Predlog zakona o informisanju ujedinio sve glavne urednike i medijske stručnjake, svi su protiv zakona koji u Srbiju uvodi cenzuru i guši medije

Još samo tri dana ostala su do 31. avgusta, kada će se na dnevnom redu Skupštine Srbije naći glasanje o Predlogu izmena Zakona o informisanju. Pomenute izmene, koje je predložilo Ministarstvo kulture Nebojše Bradića, a koje su, prema oceni javnosti, pisane da bi se jedan čovek obračunao sa jednim novinama, već su odbacila sva domaća i međunarodna novinarska udruženja, sve relevantne evropske institucije i skoro svi srpski novinari.

Ovaj nakaradni zakon odbacili su u izjavama za Press svi glavni i odgovorni urednici i najuvaženiji medijski stručnjaci. Njihova mišljenja objavljujemo onako kako su nam dostavljena, uz neznatna redakcijska skraćenja:

Tanja Jordović

Tanja Jordović, glavni i odgovorni urednik informativnog programa Pinka

Jesam za to da se red uvede u medije. Jeste me sramota da neke ljude nazovem kolegama. Kada otvorim neke novine, desi se da pocrvenim i odmah ih zatvorim. Međutim, Predlog zakona o informisanju nije dobar način za uvođenje reda. Taj zakon je zgodan samo za zloupotrebu. Koliko znam, tokom izrade zakona nisu konsultovani mediji. Baš me interesuje ko ga je pisao. Ionako nam je priroda posla stresna, a ovaj zakon predviđa rad pod pritiskom. Možda će nekima biti rešen problem "Kurira", ali onda svako kome se prohte može da tuži jer mu se ne sviđa izraz. Recimo "namršteni ministar". Može ministru to da se ne dopadne i da presavije tabak. To isto može da učini bilo ko, pa i političar kog snimimo da na ulici prelazi na crveno, jer on nam nije dao dozvolu da ga snimimo... Nije mi jasno šta da radim ako iz policije dobijem informaciju da je osoba osumnjičena da je silovala maloletno dete. Zadatak nam je da budemo brzi, ekskluzivni... Sa svojom celoživotnom zaradom ne mogu platiti kaznu koju predviđa zakon. I šta mi preostaje?! Da povučem ručnu? Da govorimo o vremenu? A može i Hidrometeorološkom zavodu da se ne svidi izveštaj, pa će i oni da nas tuže?! Da ne govorim koliko ne verujem našim sudovima. Najkorumpiraniji su na svetu! Videćemo šta će da bude 31. avgusta, ali sve ukazuje da će LDP, nažalost, da se predomisli i glasa "za".

Milomir Marić

Milomir Marić, glavni i odgovorni urednik Košave

Najskaradnije tekstove, koji svaki dan osvanjuju na naslovnim stranama pojedinih listova, nisu pisali novinari nego političari jedni protiv drugih. Ti tekstovi i nemaju potpise nego isključivo neke imaginarne inicijale, koji nagoveštavaju poznate naručioce iz političkih centara moći. Ja imam bogato iskustvo sa kaznama jer sam kažnjavan po onom prekom sudu crveno-crne koalicije socijalista i radikala, i dobro znam na šta i ovo može da se izrodi. Nadam se da će u političkim strukturama da prevlada svest o važnosti slobode medija. Za sređivanje medijskog prostora u Srbiji dovoljno bi bilo da političari prestanu novinarima da se mešaju u posao i da ih puste da rade u skladu sa profesionalnim standardima. Razne skaradnosti, čiji smo svedoci, bruka su za političare, a ne za novinare. Kad naše novine prestanu da budu poštansko sanduče u koje bahato baca šta ko hoće, tada niko neće biti ljut na medije. Bolje da se političari među sobom preispitaju nego da po ko zna koji put krenu na nedužne novinare. Otkad se bavim ovom propalom profesijom novinari su uvek krivi za sve.

Velmir Ćurgus-Kazimir

Velimir Ćurgus Kazimir, direktor Ebart - medijske dokumentacije

Bura koju je izazvao Predlog izmena Zakona o informisanju nesumnjivo je posledica unutrašnjih političkih odnosa i prilika. Šta se to stvarno desilo da je političarima "prekipelo"? Intenzivna prljava kampanja protiv nekih političara u nekim medijima? Ali toga smo se nagledali od 2002. onoliko. U međuvremenu su pojedini mediji, pre svega štampani, otišli korak dalje: njihova otvorenost prema najbrutalnijim i najintimnijim scenama, od fotografija samoubica do podataka o maloletnim žrtvama incesta, postala je svakodnevna. Da li se, možda, promenila opšta društvena klima prema ovakvoj vrsti novinarstva? Sumnjam. Ostaje da se vidi kako će se stvari razvijati u Skupštini. To će biti jasan pokazatelj odnosa ne samo u vladajućoj koaliciji, nego i u opoziciji. Da li će doći do tihe preraspodele moći ili će se stvari jednostavno gurnuti pod tepih? Bojim se da će posledice ove brzoplete i besmislene igre dodatno opteretiti javni i društveni život Srbije. Ukoliko zakon prođe, to će značiti da su svi kompromisi i koalicije u našoj politici mogući i to će izazvati određenu mučninu i gađenje prema svakom političkom angažovanju. Ukoliko Vlada odustane od ovoga, to će se doživeti ne kao pobeda profesionalnog i odgovornog novinarstva, slobode i tolerancije, već onog najgoreg - kako u medijima, tako i u politici. Za mene, naime, ovde nema dileme: nema slobode bez odgovornosti i nema odgovornosti bez slobode. To, naravno, važi kako za novinare, tako i za političare.

I novinari iz Albanije protiv

Asocijacija novinara Albanije i Udruženje novinara južne Albanije podržali su juče napore koje ulaže UNS kako bi sprečio usvajanje Izmena Zakona o javnom informisanju.

"Kolege iz Albanije upozorile su predsednika Borisa Tadića, Vladu Srbije i poslanike Narodne skupštine na činjenicu da je Srbija jedna od najdemokratskijih zemalja u regionu i da će, ako Izmene Zakona o informisanju budu usvojene, to biti veliko iznenađenje i sramota za sve političare u Srbiji", naveo je UNS.

Kako je govorio LDP?

Poslanici LDP-a Čedomira Jovanovića, po svemu sudeći, u ponedeljak će glasati za Predlog zakona o informisanju. A pre samo mesec dana bili su njegovi najoštriji kritičari. Šta se u međuvremenu promenilo? Kako je odjednom antievropski i antidemokratski predlog zakona postao prihvatljiv za "čediste"?!

13. 7. 2009. Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a

Ovaj zakon se donosi samo zbog nekoliko medija, ali se problem ne može rešiti njime. Na njih treba dosledno primeniti već postojeće zakone o finansijskom poslovanju i organizovanom kriminalu... Zloupotrebe koje se vrše ne mogu se sprečiti samo kroz nekoliko nesređenih izmena zakona o informisanju, koje bi u budućnosti mogle da dovedu u opasnost i slobode i prava onih koji se ozbiljno bave novinarstvom. Vlada, pod pritiskom jedne partije i ministra koji je godinama bio saradnička veza tabloida, na brzinu i na sumnjiv način poslala Skupštini predlog zakona koji navodno treba da reši probleme.

Premijer Cvetković podržao zakon

Ministri na jučerašnjoj sednici Vlade nisu uopšte raspravljali o Predlogu zakona o javnom informisanju, iako je pre samo dva dana i OEBS izneo kritike na zakon, a Međunarodna federacija novinara u pismu premijeru Mirku Cvetkoviću zatražila da Vlada povuče zakon protivan Ustavu i evropskim standardima. Kako saznajemo, zakon je samo na kraju sednice pomenut "onako usput".

Premijer Mirko Cvetković izjavio je juče da Predlog zakona o informisanju, nakon što je završena rasprava i zakazano glasanje, ne može biti izmenjen niti povučen iz procedure.

- Na sednici Vlade nije bilo reči o tom zakonskom predlogu, pa će se poslanici izjasniti o njemu u sadašnjem obliku. Čak i kada bi neko hteo, ne bi mogao da ga povuče iz procedure. Ja sam uveren da će zakon dobiti potrebnu podršku poslanika u parlamentu - rekao je Cvetković.

25. 7. 2009. Zoran Ostojić, član Predsedništva LDP-a

Ništa nejasno nema u delovanju LDP-a. Čedomir Jovanović je prvi u skupštinskoj raspravi tražio da taj zakon bude povučen iz procedure, jer nama ne trebaju ni Savet Evrope, ni OEBS da nam kažu kako ne valja, mi to znamo. Svi smo vrlo jasno rekli da smo bili, jesmo i bićemo protiv...

Ako ovaj skandalozni partijski zakon bude usvojen, odgovornost će snositi oni koji su ga predložili, a to je G17 Plus, oni koji za to budu glasali, a to su Demokratska stranka i njeni sateliti, i oni koji su tobož protiv zakona...

Bujošević, Smajlović, Kesić, Švarm

UNS: Zakon o informisanju ne sme proći!

Glavni urednici i medijski stručnjaci na skupu u Udruženju novinara Srbije juče još jednom apelovali na poslanike da ne usvoje Predlog zakona o informisanju

BEOGRAD - Predsednica Udruženju novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović pozvala je juče poslanike da ne usvoje Izmene Zakona o javnom informisanju i najavila da će im u ponedeljak, pred glasanje, biti uručena peticija kojom se traži da ne podrže taj zakon.

- Ukoliko predlog zakona ipak bude usvojen, UNS od predsednika Srbije Borisa Tadića tražiti da taj zakon ne potpiše, a obratićemo se i Ustavnom sudu Srbije - izjavila je Smajlovićeva na skupu "Stop antievropskom zakonu o javnom informisanju". Prema njenim rečima, nijedan amandman ne može da ukloni sve nedostatke i ukine sve kazne kojima je cilj da gase medije.

- Ako zakon bude izglasan i ako ga potpiše predsednik Tadić, mi ćemo se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava. Činjenica da niko od stručnjaka nije konsultovan dovoljno govori o manjkavosti predloga - napomenula je predsednica UNS-a, i izrazila zadovoljstvo što vlast nije uspela da podeli novinare.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović najavila je da će u ponedeljak, 31. avgusta, ispred Skupštine Srbije biti organizovano potpisivanje peticije protiv zakona o informisanju.

- Ovo je naš poslednji pokušaj da objasnimo javnosti, vlasti, ali i svim poslanicima zašto izmene zakona ne treba da prođu u ovom obliku. Predloženi amandmani ne mogu da ponište duboku antievropsku osobinu zakona. Kada vlast donosi represivan zakon protiv medija, ona to nikad ne čini da bi zaštitila građane zbog klevete, već da bi zaštitila sebe od kritike - rekla je Smajlovićeva.

Glavni i odgovorni urednik "Politike" Dragan Bujošević rekao je da je medijima ostalo jedino da se nadaju da Predlog zakona o informisanju neće biti usvojen.

- Ja ne znam da li će zakon proći ili ne, to je još lutrija, očigledno da tu postoje izvesni politički razgovori - istakao je Bujošević, i izrazio žaljenje što novinari nisu sami predložili zakon o informisanju i tako na najbolji način uredili odnose u profesiji.

Član radne grupe Ministarstva kulture za medijske zakone Rade Veljanovski izrazio je sumnju u spremnost vlasti da se razvlasti u medijskoj sferi, iako je to krucijalni standard demokratskih država.

- U državama u tranziciji se pre svega očekivalo da politika i vlast maknu ruke od medijskog sistema, što ne znači da nema njene odgovornosti u daljoj transformaciji medija - kazao je on. Prema njegovim rečima, ako se dopusti da se u zakon prokrijumčari stav da je moguće gasiti medije jer su nešto pogrešno uradili, to bi značilo da se promoviše stil da u svakom sukobu do koga dođe jedna od te dve strane mora da nestane.

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da zakon koji je Vlada predložila predstavlja opasnost za ostvarivanje sloboda i prava građana, ali i po ostvarivanju medijskih sloboda.

Na skupu su protiv usvajanja zakona govorili i odgovorni urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm, profesor prava Zoran Ivošević i glavni i odgovorni urednik svih izdanja Pressa Đoko Kesić.

Нема коментара: