brojač poseta

среда, 19. август 2009.

Za dobrovoljni odlazak iz NIS-a prijavljeno više od 2.200 radnika

Zahteve za dobrovoljni odlazak iz Naftne industrije Srbije (NIS) podnelo je više od 2.200 zaposlenih, saopštila je juče pres-služba te kompanije

Ruski „Gaspromnjeft" odlučio da dramatično smanji broj zaposlenih

„Do svidanja"... Ruski „Gaspromnjeft" odlučio da dramatično smanji broj zaposlenih

Kako se navodi, program za dobrovoljni odlazak pokrenut je pre mesec dana u nameri da se poveća efikasnost upravljanja, kao i opšta efikasnost rada u tom preduzeću.

S obzirom na to da kupoprodajni ugovor i socijalni program zabranjuju otpuštanje zaposlenih do 2012. godine, i rukovodiocima će biti ponuđeno da dobrovoljno odu iz kompanije uz isplate od 750 evra po godini radnog staža i četiri prosečne plate.

Zaposlenima su ponuđeni i uslovi jednokratnog izmirivanja stambenih kredita od NIS-a uz popust do 80 odsto.

Primljeni zahtevi, čiji je rok za podnošenje istekao 14. avgusta, biće razmotreni u naredne dve nedelje, kada će se utvrditi da li oni odgovaraju kriterijumima za učešće u tom programu.

U skladu sa odlukom, ističe se, biće istaknuta lista zaposlenih koji u programu za dobrovoljni odlazak ispunjavaju uslove i koji će otpremninu dobiti na dan napuštanja kompanije.

Pravo na dobrovoljni odlazak iz preduzeća imaju osobe koje imaju više od tri godine radnog staža u NIS-u i koje u naredne tri godine ne ispunjavaju uslov za penziju.

Pravo imaju i osobe sa invaliditetom i oni koji imaju zabranu obavljanja radnih funkcija na konkretnom radnom mestu, a kompanija nije u mogućnosti da obezbedi drugo radno mesto sa odgovarajućim uslovima rada.

U saopštenju piše da je potpisivanje ugovora o sporazumnom raskidu radnog odnosa planirano za kraj septembra, odnosno početkom oktobra.

Program za te kategorije zaposlenih neće biti ponovljen, a o drugim kategorijama Upravni odbor NIS-a će naknadno raspravljati.

Zaposlenima koji ostaju u NIS-u radna mesta će biti definisana u skladu sa njihovim obrazovanjem i mogućnosti obavljanja tih funkcija, navodi se u saopštenju.

U NIS-u ima oko 12.500 zaposlenih. Ruski „Gaspromnjeft" je u februaru ove godine preuzeo upravljanje tom kompanijom nakon što je platio 400 miliona evra za 51 odsto akcija tog preduzeća.

Нема коментара: