brojač poseta

петак, 14. август 2009.

Vozači na proveri

Gradonačelnik Dragan Đilas juče se provozao autobusom na liniji 31 da bi se uverio da li gradski prevoz funkcioniše kako treba

Gradonačelnik Đilas zbunio Beograđane

Mesta i za sedenje... Gradonačelnik zbunio Beograđane

Prvi čovek prestonice Dragan Đilas juče se provozao gradskim autobusima da bi proverio kako funkcioniše prevoz nakon odluke o smanjenu broja autobusa. Đilas je u autobus na liniji 31 ušao na Terazijama i vozio se nekoliko stanica, do Karađorđevog parka. Kako se i sam uverio, najnoviji dogovor Direkcije za javni prevoz i privatnih prevoznika nije značajnije uticao na kvalitet prevoza u gradu.

Gužve na stanicama bilo je samo ponegde, a autobusi su saobraćali na nekoliko minuta. Iznenađeni što vide prvog čoveka prestonice kako se drži za šipku tik do njih, sugrađani su u prvih nekoliko minuta samo nemo posmatrali čekajući da se nešto desi.

- Izvinjavam se, gradonačelniče, da li mogu nešto da vas pitam? Imam jedan problem, pa ako možete da pomognete - prilazili su Beograđani Đilasu.

Među brojnim problemima, koji baš i nisu u nadležnosti gradske uprave, gotovo da i nije bilo mesta za ona koja se odnose na život u prestonici. Uglavnom su se čule izjave da su teška vremena i da se teško živi. S tim se složio i Đilas, ponavljajući da je najnovija odluka o smanjenju broja autobusa privatnih prevoznika reakcija na krizu.

Mere štednje

- Takva je situacija svuda. Upravo zbog toga smo morali da preduzmemo nešto i redukujemo troškove. Imali smo samo dve opcije: da povećamo cenu prevoza ili da smanjimo broj vozila. Odlučili smo se za drugu mogućnost, a za sledeću godinu ćemo videti. Naravno, smanjenje vozila se odnosi na privatne prevoznike i prigradski saobraćaj - ponovio je Đilas, ističući da redukcija nije značajnije uticala na prevoz građana.

Đilas u šetnji gradom

Obilazak... Đilas u šetnji gradom

- Evo, nije gužva! Autobusi idu često, a ako se uzme u obzir da je špic, onda su i prilično prazni. Uostalom, sve može da se reši tako što će se vozači autobusa pridržavati reda vožnje. To znači i da dispečeri moraju više da vode računa o redovnim polascima vozila - rekao je gradonačelnik vozeći se autobusom.

Kako je Press ranije i najavljivao, na osnovu dogovora gradske uprave i privatnika od ponedeljka građane prevozi 83 autobusa manje. Redukcija će biti nastavljena i u septembru, kada će na ulicama prestonice biti 40 vozila manje. Prema rečima gradonačelnika, ovaj način uštede neće se odnositi na GSP.

PRVO ADA, PA GAZELA

Gradonačelnik Dragan Đilas rekao je da je bio protiv ideje da u septembru počne rekonstrukcija mosta Gazela.

- O tome odlučuje republika i oni su zaduženi za rekonstrukciju. Bio sam protiv toga da radovi na mostu počnu pre nego što bude završen most preko Ade. Smatram da smo Gazelu mogli da popravljamo tamo gde je najpotrebnije. Ovako, kada počnu radovi, to će napraviti potpuni haos - istakao je Đilas.

Rebalans budžeta

Kako je Đilas istakao, ideja gradske uprave je da se štedi, ali da građani ne trpe mnogo.

- Sledeće godine ćemo dobiti i nove trolejbuse. Takođe, ako sve bude teklo po planu, krajem sledeće godine će zaživeti i gradska železnica. I za to će nam trebati subvencije - najavio je Đilas.

On je istakao da će uskoro doći do novog rebalansa budžeta.

- Drugi rebalans neće doneti smanjenje sredstava u gradskom budžetu. Samo ćemo prenositi novac na pozicije na kojima je potrebniji. Neće biti očekivanog priliva od privatizacije. Tako smo ostali bez predviđene dve milijarde dinara, a to moramo da uštedimo do kraja godine - rekao je Đilas, i dodao da će grad obezbediti novac tako što će „naterati preduzeća da budu profitabilnija".

Нема коментара: