brojač poseta

среда, 12. август 2009.

Uljarama kazna 25 miliona evra!

U Ministarstvu trgovine kažu da srpskim fabrikama ulja preti milionska kazna jer su se dogovorile o istovremenom povećanju cena

Udarac na džep građana... Država odlučna da kazni uljare

Udarac na džep građana... Država odlučna da kazni uljare

Ministarstvo trgovine podnelo je Komisiji za zaštitu konkurencije prijavu protiv fabrika ulja „Dijamant", „Vital", „Sunce" i „Banat" zbog toga što su dva puta u prošla dva meseca istovremeno ukidale rabate na ulje i tako mu podigle cenu za oko 25 dinara po litru. Ukoliko se utvrdi da je došlo do povrede zakona, ove četiri uljare će morati da plate kaznu, koja može da se kreće do 10 odsto ukupnog prihoda, što je između 2,5 i 25 miliona evra!

Pomoćnik ministra trgovine Nebojša Lazarević izjavio je juče da su četiri najveće uljare u Srbiji istovremeno ukidale rabate na ulje i to dva puta. Lazarević kaže da je to zabranjeno zakonom i da je Ministarstvo trgovine zbog toga zatražilo da Komisija za zaštitu konkurencije ispita da li je bilo kršenja propisa!

Uljare napravile dogovor mimo zakona

- Uljare su imale nacionalni rabat od 11 odsto i promotivni rabat od još 11 odsto. Prvo su oko 1. juna ukinuli ovaj nacionalni, a onda su oko 1. jula ukinuli i ovaj drugi. Povećanje cene nije zabranjeno, ali ono što nije dozvoljeno jeste da se proizvođači koji čine većinu na našem tržištu dogovore da zajednički to urade. A mi tvrdimo da su oni to uradili ili dogovorom ili usaglašenom praksom - kaže on.

Ulje iz rezervi obara cenu!

Ukoliko komisija za zaštitu konkurencije ne pokrene postupak protiv uljara, Ministarstvo trgovine će intervenisati iz robnih rezervi kako bi spustilo cene ulja na tržištu, tvrdi Nebojša Lazarević.

- Imamo dovoljno ulja u republičkim robnim rezervama. Zasad nećemo intervenisati, ali ćemo biti spremni da to uradimo - izjavio je on.

Direktor Republičkih robnih rezervi Goran Tasić izjavio je da postoje dovoljne rezerve za eventualnu intervenciju i da samo čekaju odluku Vlade Srbije.

Lazarević je objasnio da se pod usaglašenom praksom podrazumeva kada jedan proizvođač naredi trgovcu ukidanje rabata, a onda istovremeno to urade i ostali uljari.

- Ministarstvo je zaključilo da je ovde došlo do zabranjenog sporazuma jer su svi oni trgovcima poslali istovremeno dopise da se ukinu rabati. U slučaju da se utvrdi da je postojalo kartelsko ponašanje, onda bi Komisija za zaštitu konkurencije trebalo da sudiji za prekršaje podnose zahtev za izricanje kazne, koja može biti od jedan do 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda, što je isto kao i u evropskim zemljama - kaže Lazarević.

Ovakva kazna bi najviše pogodila „Dijamant", čiji je vlasnik hrvatski biznismen Ivica Todorić, koji bi u tom slučaju trebalo da izdvoji najmanje 125 miliona, a najviše 1,2 milijarde dinara! Posle njega najveću štetu bi imala firma „Invej" Predraga Rankovića Peconija, u okviru koje posluju uljare „Vital" i „Sunce". Peconi bi zbog ovoga morao da plati između 85 miliona i 853 miliona dinara. Najmanja od svih, uljara „Banat", trebalo bi na ime kazne da plati između 19 i 198 miliona dinara. Država bi od sve četiri uljare tako bila „dobra" najmanje 2,5, a najviše 25 miliona evra!

Peconi i Todorić bez komentara

Iako im prete milionske kazne u Peconijevom „Inveju" i Todorićevom „Dijamantu", juče nismo mogli da dobijemo bilo kakav komentar na ovakav potez Ministarstva trgovine. Jedino su hteli da pričaju u uljari „Banat", čiji je komercijalni direktor Milovan Radić rekao da ova uljara nije prekršila zakon!

- Nikada nismo kršili bilo koji zakon. Što se tiče tih rabata, tu ima dosta nejasnoća. Mi smo u želji da ne zaostajemo za konkurencijom davali nacionalni rabat i to je bila utakmica gde smo se utrkivali u sniženju cena da bi došli do kupca i prodaje. A što se tiče dogovaranja, to je možda bilo u vreme samoupravnog socijalizma, ali danas, kada je sve privatno, o tome nema govora! Nije bilo nikakvih dogovora između velikih uljara o cenama - tvrdi on.

Radić kaže da ova uljara nije pratila svoje „kolege", već je rabate ukinula 15 dana posle svih ostalih.

- Mi nismo ukinuli odmah rabate, već minimum 15 dana nakon ostalih! Niti smo u isto vreme podizali, niti u isto vreme ukidali rabate - objasnio je Radić.

On kaže da su uljare prošle godine kupovale suncokret za 350 evra po toni, iako je u okruženju bio 220, a da zauzvrat nisu dobili ni regresirane kamate ni bolje kredite, što im je obećavano.

- Samo zbog kursnih razlika izgubili smo od početka godine preko pet miliona evra i više nismo u situaciji ni da plaćamo kredite, ni da vraćamo kamate. Mi smo već sada u sosu, a ne daj bože da se nešto desi. Imamo ulja na zalihama za još šest meseci i ne znam sa čime ćemo da uđemo u novi otkup, a nijedna banka više neće da nam da kredite. Ne znam ni iz kojih izvora ćemo plaćati seljake, pogotovo što se očekuje da će rod biti dva puta veći nego što je Srbiji realno potrebno - kaže Radić.

Нема коментара: