brojač poseta

недеља, 16. август 2009.

Trgovci ljudima sve opasniji

U Srbiji je tokom ove godine Služba za koordinaciju zaštite žrtava trgovine ljudima identifikovala 70 žrtava trgovine ljudima. Metode kriminalaca sve opasnije.

Letak protiv trgovine ljudima (FoNet, arhiv)
Letak protiv trgovine ljudima (FoNet, arhiv)
Polovina ovih žrtava je maloletna, a najčešće je reč o osobama ženskog pola. Samo u poslednjih par nedelja u Novom Sadu i Rumi uhapšeno je troje ljudi osumnjičenih za trgovinu ljudima.

Zarada od 800 evra za rad u kafićima u Banjaluci, iako zvuči nerealno, ipak je bila dovoljan mamac za pojedine devojke iz Rume da se jave i poveruju u lak i unosan posao.

Nisu ni pomislile da bi mogle završiti kao žrtve trgovine ljudima i da bi mogle biti prodate za deset hiljada evra. Ipak, policija je bila efikasna i uspela je da uhapsi osobu za koju se sumnja da je trebalo da preveze naivne devojke do Bosne, gde bi bile prodate.

Da su bile prodate, čekalo bi ih mučenje i zlostavljanje, upozorava Nada Dabić iz Udruženja građana “Esperanca”.

“Od svakodnevnog silovanja, od prebijanja, od ucenjivanja, do onog da ih dovode do toga da počnu da ih drogiraju da bi mogli da izdrže što veći broj korisnika njihovih usluga – to se, pre svega, odnosi na žrtve koje se koriste za seksualne zloupotrebe, mada mi imamo mnogo više i drugih oblika, pre svega, za iskorišćavanje za razno prosjačenje i ostalo”, priča Dabićeva.

Sličnu sudbinu doživele su dve Novosađanke koje je jedan bračni par, kako se sumnja, vrbovao za prostituciju i drogirao. Protiv bračnog para podneta je krivična prijava, a devojke su spasene iz lanca trgovine ljudima.

U policiji kažu da su trgovci ljudima sve dovitljiviji i da žrtve vrbuju preko oglasa za posao, kontaktima preko poznanika, Internet četom i slično.

U poslednje vreme, što je relativna novina, u vrbovanju ne učestvuju samo muškarci, kaže načelnik odeljenje Pogranične policijske uprave Novi Sad, Siniša Hrgić.

“Uglavnom su se pojavljivale kod nas žene kao žrtve trgovine. Međutim u toj nekoj organizaciji lica koja se bave trgovinom, odnosno izvršilaca krivičnog dela sa elementima trgovine, žene se obično zaboravljaju, a one nam se pojavljuju u poslednje vreme kao neko ko je veoma bitna karika u lancu organizacije ovog krivičnog dela”, objašnjava Hrgić.

Žrtve trgovine ljudima najčešće postanu žrtve seksualnog iskorišćavanja, prosjačenja, radne eksploatacije. Neke se prisiljavaju na brakove, teraju ih na kriminal, ili su žrtve trgovine decom radi usvajanja.

Za žrtve trgovine ljudima, pakao se ne završava njihovim oslobađanjem, jer njihov oporavak i resocijalizacija traju dugo, pa im je neretko potrebno i po nekoliko godina da bi se potpuno oporavile od onoga kroz šta su prošle dok su bile u rukama trgovaca ljudima.

Нема коментара: