brojač poseta

уторак, 18. август 2009.

Šta sve treba da znate o ciklusu

Šta sve treba da znate o ciklusu
Zašto ponekad ciklus izostaje, šta treba raditi kada je obilan, a šta ako krvarite i između ciklusa? To su pitanja na koja odgovore daje Slavica Vasiljević, specijalista ginekologije.

Povremeni izostanak
Ako vam je ciklus izostao, to samo znači da niste imali ovulaciju taj mesec. Najverovatniji razlog za to je stres, koji može da se umeša u otpuštanje hormona u telu koji utiču na ovulaciju. Ali ako ciklus izostaje duže vreme, posetite lekara. Policistični jajnici ili poremećaj rada štitne žlezde takođe mogu da utiču na ovulaciju.
Dijareja
To je potpuno uobičajeno. Krivac za predmenstrualnu dijareju je prostaglandin, hemikalija koja se otpušta u telo tokom menstruacije. On izaziva kontrakcije zidova materice, ali i vaših creva. Ali ima rešenja za to: popijte jedan ili dva „ibuprofena“ dan ili dva pre ciklusa.
Blago krvarenje između
Obratite pažnju na to krvarenje, pratite kada i koliko krvarite. Normalno je da ponekad veoma slabo krvarite između dve menstruacije i da to traje otprilike jedan dan. Uzrok tome je preuranjena ovulacija. Ali ako dobijate menstruaciju dva puta mesečno, i s jakim grčevima, možda imate ciste na jajnicima. Posetite lekara. Ciste često same prođu, ali u nekim slučajevima su potrebni lekovi ili operacija. Nešto ređe, uzrok ovakvog krvarenja može da bude polip koji može da bude u samoj materici ili na grliću i ranice na grliću materice.
Preobilni ciklusi
Ako jednom ili dva puta godišnje imate abnormalno jaku menstruaciju, to nije ništa čudno. Ali ako se to dešava nekoliko meseci zaredom, to može biti znak endometrioze, mioma ili ciste. Sve troje mogu da izazovu neplodnost ako se ne leče, pa posetite lekara. On će vas poslati na ultrazvuk i analize krvi. Pilule za kontracepciju mogu malo da olakšaju simptome, ali ponekad je potrebna operacija.

Нема коментара: