brojač poseta

среда, 19. август 2009.

Srpska muzička sramota!

'Kroacija rekords', radi u centru Beograda, dok PGP, 'Siti' i 'Grand' nemaju nijednu prodavnicu u Hrvatskoj

Srbi ipak vole Mišu Kovača, Olivera, Džibonija...

Hrvatski jugo-tonovi... Srbi ipak vole Mišu Kovača, Olivera, Džibonija...

Arsen Dedić

I novi Arsenov album u „Jugotonu"

Novi album Arsena Dedića „Rebus" od juče se može kupiti u predstavništvu „Jugotona" u Nušićevoj ulici u Beogradu. Na albumu se nalazi petnaest pesama, za koje je tekst napisao sam Arsen, osim jedne numere čije stihove potpisuje Zvonimir Golob. Gosti na albumu „Rebus" su Petar Grašo u pesmi „Ima, a ne zna", i Edin Karamazov u pesmi „Posljednja želja". (N. M.)

Dok „Kroacija rekords" prodaje svoja izdanja u centru Beograda, najveće srpske izdavačke kuće PGP RTS, „Siti rekords" i „Grand produkcija" nemaju nijednu prodavnicu u Hrvatskoj! Diskografska kuća „Kroacija rekords" nedavno je otvorila prodavnicu u Beogradu, u Nušićevoj 27, na istom mestu na kojem je dugi niz godina bila kultna „Jugotonova" radnja, dok srpski izdavači nemaju nijedno prodajno mesto u Hrvatskoj.

„Kroacija rekords" je uspela da kao pravni naslednik „Jugotona", pored Beograda, povrati svoje prodavnice u još nekoliko srpskih gradova. Zanimljivo je da je „Kroacija rekords" u Srbiji zadržala svoje staro ime, tako da srpski ogranak ove kompanije i zvanično nosi ime „Jugoton".

- Osim što PGP nema svoju prodavnicu u Hrvatskoj, nema ni zvaničnog distributera! - kaže za Press Ognjen Uzelac, bivši direktor PGP RTS-a, i dodaje: - Nameravao sam da to promenimo, ali to je više stvar međudržavnih odnosa nego privrednih subjekata. Ali, ne znam koliko su privredni subjekti spremni da „guraju tu priču".

Želimir Babogredac

Direktor „Kroacija rekordsa": U Hrvatskoj nema kupaca za srpske narodnjake!

Hrvatski diskografi se u Srbiju nisu vratili kao izdavačka kuća, već samo kroz svoje prodavnice, u kojoj će prodavati izdanja za koja nisu dali licencu ovdašnjim izdavačima.

- Mi smo vlasnici veoma dobre muzike i želimo da se u Srbiji pojavimo kao originalan izdavač - kaže direktor „Kroacija rekordsa" Želimir Babogredac. Mada priznaje da su u Hrvatskoj srpski narodnjaci veoma popularni, Babogredac tvrdi da tamo zapravo i nema publike koja bi kupovala njihove albume.

- Narodnjaci se uglavnom slušaju na narezanim CD-ovima i uživo, u celoj Hrvatskoj možda se proda nekoliko stotina legalnih CD-ova te vrste muzike - kaže Babogredac.

Ana Pešić, direktor prodaje „Grand produkcije", kaže da ne planiraju otvaranje svoje prodavnice u Hrvatskoj i da nemaju ekskluzivnog distributera, već da njihova izdanja može da distribuira ko hoće.

- Ne znam da li je neko u veleprodaji kupovao robu od nas, pa ju je izvozio u Hrvatsku. Ne snabdevamo hrvatsko tržište našim izdanjima, samo je „Dalas" preko kuće „Miligram" uzeo poslednji album Lepe Brene „Uđi slobodno". Mislim da ćemo prekinuti saradnju jer je nemoguće da se u celoj Hrvatskoj za godinu dana proda samo hiljadu Breninih CD-ova! - kaže Pešićeva.

Iako ni „Siti rekords" nema prodavnicu u Hrvatskoj, direktor Bane Stojanović kaže da nije sve tako crno. Naime, „Siti" je nedavno potpisao ugovor s hrvatskim „Hit rekordsom", koji je objavio albume srpskih izvođača i promovisaće ih na svojoj televiziji i radiju!

- Pre mesec dana u Hrvatskoj smo počeli da prodajemo licencu za objavljivanje albuma srpskih izvođača. Pod etiketom „Hit rekordsa" pojavili su se albumi Željka Samardžića, Oskara, Nataše Bekvalac, Željka Joksimovića i Sergeja Ćetkovića! To su prva licencna izdanja srpskih izvođača u Hrvatskoj. Imamo odličnu saradnju i sa „Kroacija rekordsom", otkupili smo licencu za objavljivanje albuma s najvećim hitovima Miša Kovača, „Plavog orkestra", „Azre", „Bijelog dugmeta"... - kaže Stojanović.

Нема коментара: