brojač poseta

субота, 22. август 2009.

Sporazum Srbije i Kine iznenadio svet

Potpisivanje sporazuma sa Kinom, kakav imaju samo Rusija, SAD, Brazil i Južnoafrička Republika, od ogromnog značaja za Srbiju, smatraju analitičari. Zapad iznenađen novim „strateškim partnerstvom"

Crveni tepih... Predsednik Hu Đintao dočekao Tadića uz sve počasti

Srbija je potpisivanjem izjave o strateškom partnerstvu sa Kinom postala tek peta država u svetu koja je svoje odnose sa ovom zemljom podigla na tako visok nivo. Prethodno je Kina u strateško partnerstvo stupila samo sa SAD, Rusijom, Brazilom i Južnoafričkom Republikom, pa je takav aranžman i sa Srbijom iznenadio ceo svet.

Reakcije:

- Suzana Grubješić (G17 Plus): Poseta srpske delegacije Kini vrlo je značajna. I to posebno iz aspekta uspostavljanja i unapređenja privredne saradnje.

- Aleksandar Vučić (SNS): Mi nemamo ništa protiv saradnje sa Kinom, ali dobili smo manje od očekivanog. Umesto državnog, dobili smo komercijalni kredit. A ne znamo ni šta konkretno podrazumeva taj strateški sporazum!

- Miloš Aligrudić (DSS): Uopšteno gledano, za državu je ovo dobro, ali što se Borisa Tadića tiče, mislim da je to njegov marketinški trik!

- Zoran Krasić (SRS): Tadić ima svoju zakonomernost! Kritikovao je prethodnu vladu što se okreće Rusiji, Kini i Indiji, a sada se on, koji je koračao samo ka EU i SAD, okreće Pekingu! Ne znam u šta da verujem.

- Aleksandar Jugović (SPO): Sporazum stavlja do znanja da je Kina spremna da ulaže u Srbiju. A štampanje markica s likom Borisa Tadića pokazuje ogroman značaj koji Kina pridaje ovoj poseti, ali i respekt prema predsedniku Srbije.

Boravak srpske delegacije u Pekingu posebno je izazvao veliku pažnju na Zapadu. Britanski javni servis BBC napravio je temu o potpisivanju sporazuma Srbije i Kine, u kojoj je pokušao da objasni kako je moguće da je Srbija praktično izrasla u prvog ekonomskog i političkog partnera Kine u Evropi.

Peking preko Srbije ulazi u EU

Dopisnik slovenačkog „Dela" iz Pekinga Zorana Baković istakla je za BBC da je veoma bitno što se Srbija geografski nalazi na strateški važnom mestu.

- Kina je veoma zainteresovana da deo svojih velikih deviznih rezervi uloži u Evropu, a budući da sa ulaganjima u EU ima dosta problema, Peking sada traži male partnere. Ideja je da se Kina ulaganjem u takve zemlje pokaže kao pouzdan partner koji će kasnije moći da ulaže i u EU, i zbog toga je zemlja poput Srbije dragocena za Kinu. Upravo zato su politički odnosi dve zemlje podignuti na visok nivo. Zajednička izjava Hua i Tadića, koja odnose Srbije i Kine definiše kao strateške, od ogromnog je značaja - rekla je Bakovićeva.

I spoljnopolitički analitičar Bratislav Grubačić ocenjuje da je strateško partnerstvo sa Kinom „vrlo važna stvar za Srbiju".

- Naročito zbog činjenice da je Kina tako značajan sporazum potpisala sa malom državom, kao što je naša. To dovoljno govori o tome koliko je ova poseta uspešna - rekao je Grubačić. Na pitanje da li bi ovaj sporazum mogao da ugrozi odnose Srbije i Zapada, Grubačić kaže da bi „mogao, ali da ne mora".

- Lično mislim da će Zapad pratiti kako će se razvijati odnosi Srbije i Kine, pre svega u političkom smislu, odnosno da li će to značiti i udaljavanje Beograda od SAD, EU i NATO-a - rekao je Grubačić.

Dobri odnosi i sa Zapadom

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da potpisivanje partnerstva sa Kinom neće udaljiti Zapad od Srbije.

- Što se tiče ekonomskog aspekta i investicija koje Kina nudi, oni su zanemarljivi u odnosu na ono što daju Zapad i MMF. Drugo, Kina ovim sporazumom ne ide u konfrontaciju sa Zapadom, tako da ne vidim da bi on mogao negativno da se odrazi na položaj Beograda kada su u pitanju EU i SAD - kaže Janjić.

Bivši ambasador Srbije u Kini Slobodan Unković misli da potpisivanje sporazuma „koji nosi elemente strateškog partnerstva" pokazuje da nije u pitanju kratkoročni interes za saradnju Srbije i Kine.

Predsednik otputovao ekonomskom klasom

Pres-služba predsednika Srbije saopštila je juče da Boris Tadić „ne plaća hotele novcem iz budžeta, već boravi u državnoj rezidenciji kao gost Kine i predsednika Hua Đintaoa".

- Predsednik Tadić i srpska državna delegacija otputovali su redovnom avionskom linijom iz Londona za Peking ekonomskom klasom, plativši najjeftiniju kartu. Predsednik Tadić nikada nije iznajmljivao „Jatov" avion, niti avion bilo koje strane aviokompanije, jer to nije praksa ni predsednika Tadića niti ove vlade, za razliku od prethodnih vlada i drugih šefova država čija je to praksa bila - navodi se u saopštenju, povodom netačnih komentara pojedinih beogradskih medija o putu Tadića u Peking.

- Kina je treća ekonomija u svetu i jedan od najvećih svetskih investitora. Oni godišnje u druge zemlje ulažu više od 35 milijardi dolara. Saradnja sa Kinom može da da dobre rezultate za privredu. Ono što treba posebno naglasiti, jeste da je ovaj sporazum potpisan bez bilo kakvih uslovljavanja prema našoj zemlji - ističe Unković.

Kinezi grade mostove, tunel, luku, obilaznicu...

PEKING - Srbija je predložila Kini da finansijski podrži i učestvuje u realizaciji nekoliko velikih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji, od kojih su neki već dogovoreni, a čija se ukupna vrednost procenjuje na milijardu evra.

Pored izgradnje mosta preko Dunava između Zemuna i Borče, koji će sa 200 miliona dolara finansirati kineska Eksim banka, ponuđeni su i izgradnja slobodne trgovinske zone i nove luke na Dunavu, u kojima bi kineske kompanije koje se bave informacionom tehnologijom poslovale pod privilegovanim uslovima, zatim izgradnja obilaznice oko Kragujevca, tunela kroz Frušku goru, povezivanje Prokuplja i Šapca sa Koridorom 10, sufinansiranje radova na autoputu Beograd - Čačak i saradnja u petrohemijskoj i prehrambenoj industriji.

Koverte i markice sa Tadićevim likom

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću odate su u Kini brojne počasti. Juče mu je svečano uručena filatelistička koverta sa njegovim likom i potpisom, koja je u njegovu čast štampana u 50.000 primeraka. Kineska pošta je, takođe, pustila u opticaj markice sa zastavom Srbije.

Inače, Tadić je juče ujutro, zajedno sa ambasadorom Kine u Beogradu Vej Đing Huom, obišao Kineski zid.

- Kineski zid je inspiracija za mene i moj narod, koliko može da se doprinese zajedničkoj istoriji i jedinstvenom cilju - upisao je Tadić u knjigu utisaka. (Ag)

Član srpske delegacije koja je u poseti Pekingu, ministar Mlađan Dinkić, kaže da je razgovarao sa predsednikom Eksim banke Liom Žuoguom o mogućnostima kreditiranja infrastrukturnih projekata u Srbiji.

- Jedan kredit je predviđen za gradnju mosta Zemun-Borča. U Kini će biti izabrana najpovoljnija ponuda neke od njihovih kompanija, koja će biti glavni izvođač radova, ali će biti angažovane i srpske firme kao podizvođači. Kinesko ministarstvo trgovine će subvencionisati taj kredit, pa će on biti pod veoma povoljnim uslovima - na 15 godina, sa početkom otplate od pet godina i maksimalnom kamatom do tri odsto - kaže Dinkić.

On dodaje da se sa Kinezima razgovaralo i o drugim projektima.

Povoljni krediti... Ministar Dinkić i predsednik Eksim banke Li Žuogu

- Naša ambicija je da zajedno uđemo i u druge regionalne projekte, kao što su obilaznica oko Kragujevca, tunel kroz Frušku goru, da povežemo Prokuplje i Šabac sa Koridorom 10... U razgovoru sa predsednikom Eksim banke došli smo i do ideje da bi oni mogli da sufinansiraju i izgradnju autoputa Beograd - Čačak - kaže Dinkić.

Нема коментара: