brojač poseta

понедељак, 24. август 2009.

Smokvice!

Plod smokve pominje od najranijih vremena, o njemu se piše u Bibliji i u drugim drevnim zapisima

Smokva


Smatra se da je ova voćka prvo odgajana u Egiptu. Njen uzgoj se dalje širio preko Krita do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane.
Smokva
Tu je smokva bila toliko poštovana, da je donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem.
Šejk od smokava
Sastojci
l 6 zrelih većih smokvi
l kašika meda
l sok od jedne pomorandže
l šolja jogurta
l šaka preprženih lešnika
l nekoliko kockica leda
Priprema
Kratko propržite lešnike. Ostavite da se prohlade, a zatim im trljajući skinite opnu. Ubacite ih u blender. Smokve izrežite na polovine (četvrtine) i dodajte ih u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima (jogurt, med, led, sok od pomorandže) i miksujte dok ne dobijete lepu gustu masu. Sipajte u hladne čaše i dekorišite sa zdrobljenim lešnicima ili režnjevima smokve.

Plinije Stariji za smokve kaže: „Smokve obnavljaju. Osnažuju mlade, a starima održavaju zdravlje i brišu bore da izgledaju mlađe." Smokva je bila Kleopatrino omiljeno voće, ali i atletičara na Olimpijadi, jer su ih delili kao medalje. Od smokve se jede baš sve: od spoljne kožice, do slatkog, crvenog, mesnatog središnjeg dela sa sitnim semenkama, a korisni su čak i listovi (ne samo na način na koji su poslužili Adamu i Evi), koji imaju antidijabetsko delovanje, snižavaju trigliceride u krvi, a jestivi su. Najbolji način uživanja u punoći ukusa smokvi je kada se jedu sveže. Odlične su u kombinaciji s mesom, sirevima, aromatičnim travama, ali i u kolačima, pa i napicima. Suve smokve takođe su odlična poslastica i mogu da se pripremaju na bezbroj načina. Ukusna, sočna i zdrava... treba li još razloga zašto jesti smokve, a sezona onih najboljih upravo kreće.

Нема коментара: