brojač poseta

понедељак, 17. август 2009.

Cena jedne akcije NIS-a 500 dinara

Skupština akcionara NIS-a donela odluku o podeli akcija među zaposlenima u NIS-u i građanima Republike Srbije, cena jedne akcije će biti 500 dinara.

Prema toj odluci, broj tih hartija od vrednosti povećan na 163.060.400 komada, pri čemu je smanjena cene jedne akcije do minimalnog nivoa koji predviđa zakon, odnosno, na 500 dinara. Skupština akcionara donela je odluku da se unesu odgovarajuće izmene u osnivačkom aktu i Statutu NIS-a.

Takođe, Skupština akcionara odobrila je imenovanje Vitalija Baranova za člana Upravnog odbora NIS-a, navedeno je u saopštenju te kompanije.


Ćulibrk: Logičan korak

Urednik Ekonomist magazina Milan Ćulibrk kaže za B92 da će, građani i zaposleni na kraju i dobiti 96 evra po akciji, bez obzira na poslednju odluku NIS-a.

"Kada je prodavan većinski deo akcija NIS-a, pojedninačna nominalna vrednost akcije je bila 10.000 dinara. Nije bilo moguće podeliti svakom od 5 miliona građana po jednu akciju, jer bi u tom slučaju vrednost kompanije bila mnogo veća nego što objektivno jeste i onda bi morale da se denominiraju akcije. Koliko će akcije stvarno vredeti, to će zavisiti od stanja na tržištu, ali po onome kako je NIS prodat Rusima, ispalo bi da ako se preostali deo podeli građanima ispašće otrpilike ta suma", kaže Ćulibrk.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izjavio je tokom vikenda, u intervjuu Tanjugu, da je ta kompanija spremna da malim akcionarima isplati cenu akcije koja neće biti manja od one koja je plaćena prilikom privatizacije NIS-a, koja ne može da bude manja od cene koju je "Gaspromnjeft" platio za jednu akciju NIS-a, odnosno, 96 evra po akciji (oko 9.000 dinara).

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je prošle nedelje da će građani Srbije akcije NIS-a "dobiti vrlo brzo, mnogo brže nego što se nadaju".

Zakonski rok za podelu akcija NIS-a istekao je 10. avgusta 2009. godine, kako je to predvideo Zakon o podeli besplatnih akcija javnih preduzeća, koji je donet u decembru 2007. godine.

Na osnovu njega bi građani, koji dosad nisu dobili akcije u privatizaciji, trebalo da dobiju akcije NIS-a, Elektroprivrede Srbije, Telekoma, Aerodroma Nikola Tesla, Jat Ervejza i Galenike.

Нема коментара: