brojač poseta

петак, 28. август 2009.

Šef Federalnih rezervi žrtva prevaranata

Direktora američke emisione banke Bena Bernankija, zahvaljujući neopreznosti njegove supruge Ane, opljačkala dobro organizovana grupa kriminalaca

Ben Bernanki i njegova supruga Ana

Nestale pare sa zajedničkog računa... Ben Bernanki i njegova supruga Ana

Najpoznatija žrtva organizovane grupe finansijskih kriminalaca u SAD, koja je samo u toku ove godine od građana ukrala oko 2,1 milion dolara, jeste šef Uprave federalnih rezervi (FED) Ben Bernanki, otkrio je nedeljnik „Njuzvik". Prema navodima tog lista, Bernakija su opljačkali prevaranti zahvaljujući njegovoj neopreznoj supruzi Ani.

Sistem pljačke koji je, prema objašnjenju dobro upućenih, smislio lopovski šef Klajd Ostin Grej, poznat po nadimku Velika Glava, sastojao se iz krađe ličnih dokumenata, čekovnih knjižica i kreditnih kartica neopreznih ljudi i njihove zloupotrebe u desetak finansijskih organizacija širom SAD.

Supruga kriva za sve

- Bernanki je u navedenu lopovsku zamku upao zahvaljujući neopreznosti svoje supruge Ane. Njoj su početkom avgusta, tokom boravka u jednom kafiću nadomak porodičnog doma u Vašingtonu, lopovi ukrali torbicu s ličnim dokumentima, među kojima su bile kreditne kartice i čekovna knjižica sa zajedničkih računa nje i njenog muža. Iako su odmah policiji prijavili krađu dokumenata, Bernankijevi su ubrzo konstatovali da im je sa zajedničkog računa skinut novac, koji su potrošili novi „vlasnici" njihove zajedničke čekovne knjižice - piše „Njuzvik", ali ne navodi sumu koja je ukradena šefu FED-a.

List dodaje da je Bernanki, kog je pre dva dana predsednik SAD Barak Obama biranim rečima ishvalio za dosadašnji rad i nominovao za još jedan četvorogodišnji mandat na položaju šefa američke emisione banke, imao dosta nevolja zbog nepažnje njegove supruge.

Šef FED-a, kog bije glas da na radnom mestu boravi ne samo tokom redovnog radnog vremena već i nakon toga, pa čak i vikendom, nije želeo da ceo slučaj dobije javnu dimenziju, ali je na kraju ipak za „Njuzvik" izjavio da je krađa identiteta ozbiljan kriminalni čin koji svake godine pogađa milione Amerikanaca.

Učestale krađe

Krađe ličnih dokumenata, kreditnih kartica i čekovnih knjižica učestale su u Americi od početka svetske ekonomske krize, a ujedno je tu zemlju potreslo nekoliko velikih finansijskih skandala.

Akter jednog od njih bio je nekadašnji osnivač čuvenog indeksa visokotehnoloških kompanija na Volstritu, Nasdaka - Bernard Mejdof. On je pomoću Ponzijeve šeme prevario klijente za oko 150 milijardi dolara.

Druga velika afera izbila je u februaru kad je utvrđeno da je teksaski bogataš Alen Stenford pokrao svoje klijente za najmanje osam milijardi dolara. Stenford je svoj biznis organizovao slično kao i Mejdof, a neki finansijski eksperti na Volstritu su nakon tog slučaja izjavili da će tekuća ekonomska kriza u SAD iznedriti još mnoge prevarante koji su kapital stekli na sličan način.

Osoba koja je ukrala čekovne knjižice i kreditne kartice Bernankijevih kasnije je uhapšena zahvaljujući obimnoj istrazi američke tajne službe i inspekcijske službe američke pošte. Usledilo je spektakularno hapšenje grupe sofisticiranih finansijskih kriminalaca, kojima su u poslu pomagali obični džeparoši.

Pomogli i državni službenici

Lopovi čija se centrala nalazila u Aleksandriji, prigradskom naselju američke prestonice, specijalizovali su se za krađu identiteta, ne samo za protivpravno prisvajanje ličnih dokumenata i čekovnih knjižica i kreditnih kartica, već i za prefinjenije delovanje koje podrazumeva širu saradnju s ljudima koji se odlično razumeju u finansije i način funkcionisanja elektronskog sistema isplate i transfera novca.

Prema pisanju „Njuzvika", kriminalna grupa, na čelu s Velikom Glavom, obuhvatala je veliki broj ljudi, među kojima su, osim veštih džeparoša i kradljivaca, bili i zaposleni u državnim službama, gde su imali mogućnost da kradu kreditne kartice, čekove, vojne legitimacije i razna druga lična dokumenta, koja su kasnije korišćena da se u sistemu zamene identiteta na lak način zgrću tuđe pare.

Нема коментара: