brojač poseta

субота, 15. август 2009.

Ruski teretnjak otet zbog tajnog tovara

Prevozio nešto mnogo važnije od drvene građe: „Arktik si“

Teretnjak „Arktik si“, koji je miosteriozno nestao krajem prošlog meseca, juče je primećen na oko 400 nautičkih milja od Zelenortskih ostrva, blizu obala zapadne Afrike.

Mihail Vojtenko, stručnjak za pomorski saobraćaj, tvrdi da je teretnjak prevozio tajni teret koji je uzrokovao otmicu broda sa 15-članom ruskom posadom. On kaže da je brod u ruskoj luci Kalinjingrad na Baltičkom moru verovatno primio tajni teret pre nego što je iz Finske krenuo ka Alžiru kako bi preneo oko milion dolara vrednu drvenu građu.

„Jedino logično objašnjenje za mene je da je na brod u tajnosti utovareno nešto o čemu mi ništa ne znamo. Ne smemo da zaboravimo da je teretnjak pre utovara u Finskoj dve nedelje bio usidren u Kalinjingradu“, kazao je Vojtenko, urednik pomorskog biltena „Sovfraht“.

Zagonetni nestanak teretnjaka „Arktik si“ juče je komentarisao i Sergej Portenko iz Ruskog sindikata mornara, koji je siguran da vlasti odavno znaju gde je brod.
„Iz kosmosa može da se prati sve, svaki mobilni telefon šalje signale, a njih hvataju sateliti. Tako veliki brod ne može da ostane neprimećen“, tvrdi Portenko i dodaje da „niko ne transportuje narkotike sa severa na jug“.
Interpol je objavio da su brod 24. jula u vodama Švedske zauzeli muškarci obučeni u policijske uniforme. Napadači su se navodno 12 sati zadržali na brodu, a zatim su otišli.

Нема коментара: