brojač poseta

петак, 07. август 2009.

Ruski oligarsi ponovo opsedaju London

Ruski oligarsi ponovo se vraćaju u London, magnet za bogataše celog sveta, piše britanski „Gardijan"

Ruski oligarsi opsedaju London

Prema navodima tog lista, posle šestomesečne „mrtve sezone" ruski bogataši opet za basnoslovne sume kupuju vile u prestižnim kvartovima i luksuzne automobile.

„Gardijan" navodi da je u junu šestospratna kuća na Iton skveru, u jednom od najprestižnijih kvartova Londona, prodata jednom Rusu za 33 miliona funti, odnosno za 10 miliona više od prvobitne cene. Posle šestomesečnog zatišja za londonske nekretnine, agenti su već prodali četiri raskošne vile u ekskluzivnoj Bišops aveniji za po četiri do pet miliona funti, a novi vlasnici su upravo Rusi.

Direktor londonske podružnice „Rols rojsa" kaže da je, posle devet meseci zastoja, prodao već tri automobila marke „fantom", za po 375.000 funti, a lako je pogoditi da su kupci ponovo iz Rusije.

Prema pisanju „Gardijana", od 2000. godine Rusi su u inostranstvu potrošili oko 300 milijardi dolara, a najveći deo tog novca završio je upravo u Britaniji.

- Velika Britanija je odavno postala najbolje mesto za bogataše iz celog sveta. Bankari londonskog Sitija rado zažmure kada je u pitanju poreklo novca njihovih klijenata, jer zemlji neće naškoditi priliv stranog kapitala. Osim toga, viza može regularno da se dobije uz investicije jednog miliona funti u državne obveznice ili britansku kompaniju - navodi „Gardijan".

Londonski list dodaje da su druge zemlje, po tom pitanju, mnogo opreznije. SAD su, na primer, odbile da izdaju vize za više ruskih biznismena.

- Iako je priliv sredstava u Britaniju potpomogao otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta, najveći deo ruskog novca je, posebno u prvo vreme, ilegalno pristizao, što je u velikoj meri doprinelo širenju sivog sektora britanske ekonomije. „Prljav novac" je uradio svoje i sa prilivom ruskih para proširili su se i sumnjivi „ruski metodi" vođenja biznisa. Sa dolaskom krize novčani tokovi su značajno presušili, ali se sa prvim znacima povlačenja krize imovina ruskih oligarha brzo oporavlja - zaključuje „Gardijan".

Нема коментара: