brojač poseta

недеља, 09. август 2009.

Putinova decenija

Pre deset godina ruski predsednik Jeljcin imenovao je Vladimira Putina za novog ruskog premijera. Deceniju vladavine obeležili su vraćanje dostojanstva ruskoj imperiji, ali i ograničenje sloboda građanima

Vladimir Putin

Kada je ruski predsednik Boris Jeljcin imenovao Vladimira Putina, uticajnog šefa službe bezbednosti, za premijera, 9. avgusta 1999. godine, mnogi su u tome videli još jedno zastranjivanje starca narušenog zdravlja. Deceniju kasnije, Putin se nametnuo kao arhitekta ponosne i ekonomski snažne zemlje koja se oporavila od poniženja i haosa nastalog nakon raspada Sovjetskog Saveza, iako je sve to po cenu ograničenja sloboda.

- Pre deset godina stanovništvo je bilo podeljeno i polovina je još verovala da živi u Sovjetskom Savezu. Putin je to promenio. Konačno, on je začeo novu zemlju - rekao je politikolog Gleb Pavlovski.

Iako ga je na čelu zemlje, nakon osam godina, od 2000. do 2008. godine, na funkciji predsednika nasledio njegov pulen Dmitrij Medvedev, nema sumnje da Putin, koji je sada premijer, i dalje vuče konce u Rusiji. Epopeja Vladimira Vladimiroviča (56) nije, međutim, jednostavna i bez kontroverzi.

Tek što je došao na vlast, Putin je pokrenuo drugi rat u Čečeniji, a zatim počeo da se udaljava od uticajnih oligarha, poslovnih ljudi bez skrupula koji su obeležili godine Jeljcinove vladavine. Putin je primorao medije na bezuslovnu lojalnost, suzbio liberalnu opoziciju u parlamentu i postavio nove guvernere regiona pod paskom Moskve.

Vladimir Putin

Jedan od vodećih aktivista za ljudska prava u Rusiji i kritičar vlasti Lav Ponomarjov ocenio je da je istorijski značaj u tome što je sa Putinom u zemlji prestala da se razvija demokratija i izabran put konfrontacije sa svetom.

- Dok se može reći da je pod Jeljcinom demokratija napredovala korak po korak, sa dolaskom Putina krenuli smo u suprotnom pravcu - rekao je Ponomarjov.

Vladimir Putin

Izgleda, međutim, da Rusi upravo žele to. Prema nedavnom istraživanju javnog mnjenja nezavisnog centra Levada, 63 odsto ispitanika ocenilo je kao pozitivno to što je glavnina moći koncentrisana u Putinovim rukama. A sigurno je da Putin drži vlast u rukama još od 4. septembra 2004. godine, kada je naložio akciju protiv otmičara talaca u školi u Beslanu, u kojoj je poginulo više od 330 osoba, uključujući 186 dece.

- Slabe tuku - rekao je Putin i ocenio da se Rusija „pokazala slabom" nakon raspada SSSR i kao zemlja koja se loše prilagodila savremenom svetu.

Putin nastoji da se pokaže kao nepogrešiv i odlučan, kao što je to bio posle ubistva novinarke Ane Politkovske u oktobru 2006. godine, za koju je rekao da je „beznačajna". Ruski premijer se, takođe, ne stidi da pokaže i svoju fizičku snagu i kondiciju, koje već ilustruje crni pojas u džudou. Nedelju dana pre 10-godišnjice od dolaska na vlast, Putin se podmornicom spustio na 1.400 metara, na dno jezera Bajkal, obnažio torzo na odmoru u Sibiru i plivao delfin stilom ispred objektiva fotografa u ledenoj reci.

- Putin, to je kao Mesec i Sunce, nikada vam ne dosadi - rekao je milijarder Vladimir Brincalov za časopis „Vlast".

Ovako vlada Vladimir Putin

n Hladnim pogledom naterao Olega Deripasku da potpiše ugovor koji nije ni pročitao

n Ušetao u supermarket i naredio poslovođi da snizi cene

n Slikara Aleksandra Šedeneva policija tukla sedam sati jer je naslikao ruskog premijera kao ženu

n Spasao novinare od napada sibirskog tigra, upucavši ga strelicom za uspavljivanje

n Ušetao je u salu za sednice i upitao ministre: „Šta ste dobro tokom poslednje nedelje učinili za ruski narod?". Pošto nije dobio odgovor, poručio im je: „Pa što ćutite? Radite! Za šta dobijate novac?"

n Policija je pretukla 2.000 članova opozicije, a njihovog vođu, svetskog šampiona u šahu Garija Kasparova, uhapsila prilikom mirnog protesta

n Putin voli da citira cara Aleksandra III, koji kaže da Rusija ima samo dva saveznika - vojsku i mornaricu

n Prevremeno je vratio sve kredite, a devizne rezerve Rusije procenjuju se na 320 milijardi dolara

n Rusija je 2006. završila sa impozantnim suficitom od 220 milijardi dolara

Нема коментара: