brojač poseta

петак, 07. август 2009.

Pušenjem protiv krize

Zbog ekonomske krize i zatvaranja ugostiteljskih objekata, pojedine zemlje EU rešile su da ublaže zakon o zabrani pušenja na javnim mestima, dozvoljavajući pušenje u barovima i restoranima

pušenje, klub

Uvođenje zakona o potpunoj zabrani pušenja u Evropskoj uniji pokazalo se kao pogrešna mera u vreme ekonomske krize, jer je veliki broj ugostiteljskih objekata propao. Zbog toga su neke zemlje EU odlučile da ublaže zabranu pušenja na javnim mestima, dozvoljavajući ponovo konzumiranje cigareta u barovima, restoranima i disko klubovima.

zabranjeno pušenje
Ubijen jer je pokušao da poštuje zakon

Turske vlasti su 19. jula uvele zabranu pušenja u zatvorenim objektima, uključujući i barove i restorane, uprkos tome što ima najviše pušača u svetu.

Zbog te zabrane nedavno je ubijen vlasnik jedne mehane jer je pokušao da spreči grupu gostiju da puše u njegovom objektu. Turska još ne razmišlja o ublažavanju zakona o zabrani pušenja na javnim mestima, jer ga u zemlji trenutno retko ko poštuje.

Otkako je stroga zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima u EU izglasana, barovi, restorani, kafići i disko klubovi našli su se u velikom problemu. Broj gostiju opao je u proseku između 20 i čak 70 odsto, u zavisnosti od zemlje. Tešku situaciju ugostitelja pogoršala je ekonomska kriza, tako da se, na primer, samo u Britaniji nedeljno zatvori više od 50 pabova.

Nemačka najrigoroznija

Jedan od najstrožih zakona o zabrani pušenja u EU uvela je Nemačka u januaru prošle godine. Budući da je od tada posećenost ugostiteljskih objekata opala za oko 30 odsto, a od početka ekonomske krize nastavila da pada, zakonodavci nemačke pokrajine Bavarske od 1. avgusta odlučili su da ublaže nacionalnu zabranu pušenja.

Konzumiranje cigareta u većim barovima je dozvoljeno tako što se u njima izdvajaju posebne prostorije za pušače. Manji barovi, u kojima je pušenje dozvoljeno, moraju da nose oznaku „barovi za pušače".

Interesantno je i to da je u Nemačkoj opala i potrošnja piva kad je uveden zakon o zabrani pušenja na javnom mestu. Prosečan Nemac godišnje je pio čak 111,1 litar piva, a tokom poslednjih šest meseci potrošnja tog omiljenog nemačkog napitka opala je za 4,5 odsto. Prema statističkim podacima, to je najmanja potrošnja piva u poslednjih 20 godina.

I Hrvatska će poštedeti pušače

Susedna Hrvatska, u kojoj se od maja ove godine, kad je uvedena zabrana pušenja na javnim mestima, zatvorilo više od 100 kafića, takođe razmišlja o ublažavanju tog zakona.

Ministarstvo zdravlja Hrvatske složilo se sa mogućnošću izmene zakona o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima. Ono je obrazložilo svoje mišljenje time da naročito u vreme krize i recesije nema mesta za radikalne mere. Takvoj odluci prethodila je peticija udruženja ugostitelja Hrvatske koje je dalo zakonski predlog kojim se objektima do 50 kvadratnih metara daje izbor hoće li biti namenjeni pušačima ili nepušačima.

Blizu hrane nema pušenja

Pušačima će se progledati kroz prste zbog krize i u ugostiteljskim objektima u Belgiji. Ta zemlja je u julu izglasala oštre mere protiv pušenja na javnim mestima, ali ih je od 1. avgusta već ublažila. Prema novim pravilima, pušenje će biti dozvoljeno samo u barovima koji ne služe sveže pripremljenu hranu. Ako je bar manji od 50 kvadratnih metara, pušenje je dozvoljeno u celom objektu, a ako je veći, odeljak za pušače treba da zauzima manje od 50 odsto ukupne površine.

Prema istraživanju koje je obavio nacionalni sindikat samozaposlenih u Belgiji, sedam od 10 barova odabralo bi da prestane da služi hranu da bi zadržalo mogućnost dozvoljenog pušenja.

I u Grčkoj se odskoro primenjuje blaži zakon o zabrani pušenja. Ta zemlja je, naime, posle više neuspešnih pokušaja uvođenja potpune zabrane pušenja, ovog meseca počela primenu novih, ublaženih pravila. Prema grčkom zakonu, vlasnici objekata manjih od 70 kvadratnih metara biraju da li će se u njemu pušiti ili ne. Vlasnicima većih objekata dozvoljeno je da obezbede odvojeni prostor za pušače.

Нема коментара: