brojač poseta

понедељак, 17. август 2009.

Pronađen ruski teretnjak "Arktik si"

Pronađen ruski teretnjak
Teretni brod "Arktik si" pronađen je nedaleko od Zelenortskih ostrva, članovi posade su živi i premešteni su na drugi brod, saopštio je danas ruski ministar odbrane Anatolij Serđukov predsedniku Rusije Dmitriju Medvedevu.

"Po vašem naređenju vođena je potraga za tim teretnjakom, i danas u jedan sat po ponoći po moskovskom vremenu, pronađen je na 300 milja od Zelenortskih ostrva", rekao je Serđukov.
Prema njegovim rečima, posada je "živa i zdrava, nije pod oružanim obezbeđenjem", premeštena je na drugi brod i sada se razjašnjava šta se sa brodom dešavalo, preneo je Itar-Tas iz Astrahana.
Medvedev je naložio da se incident ispita u skladu sa zakonom i da mu se lično raportira o rezultatima.
Ranije je ruska državna novinska agencija javila iz Londona, prenoseći izjavu neimenovanog zapadnog diplomatskog izvora, da se brod kretao prema obalama Kameruna. Prema nekim informacijama, posadu su držali gusari, koji prete odmazdom u slučaju da vlasnik broda, finska kompanija, odbije da plati otkup.
Prema različitim podacima, za oslobađanje je traženo milion i po, dva ili tri miliona dolara.

Brod "Arktik si", koji je plovio pod zastavom Malte, sa posadom od 15 Rusa, 22. jula je napustio Finsku sa tovarom drveta i trebalo je da stigne na odredište u Alžir 4. avgusta. Teretnjak je 24. jula zaustavljen u Baltičkom moru blizu obale Švedske, a komanda je javila da se na brod popelo između osam i 10 maskiranih ljudi sa oružjem na čijim je jaknama pisalo "policija". Nepoznati, koji su saopštili da su pripadnici švedske uprave za borbu protiv narkotika, posle 12 sati pretrage napustili su brod i komanda je tvrdila da su oštetili sredstva veze.
Od tada sudbinu broda prati misterija, i prema izveštajima medija, nekoliko puta poslednjih dana posada se javljala obalskim službama sa raportom da je situacija normalna i da nastavljaju da se kreću po maršruti, do 28. jula, kada je veza prekinuta u blizini obale Portugalije.

Predstavnik Evropske komisije Martin Selmajer je 14. avgusta rekao Itar-Tas su da je kod portugalske obale desio drugi napad na brod, dok su finske vlasti su protekle subote saopštile da je brod otet još 24. jula i da nisu ni napuštali brod, već kontrolisali posadu. Itar-Tas navodi da "situaciju pažljivo prati" ruska mornarica, a da postoje informacije da je u oblast gde se brod nalazi upućeno nekoliko ruskih vojnih brodova, kao i da "nije isključeno" da su u operaciju priključeni i brodovi NATO-a, "iako zvaničnih informacija o tome nema".

Нема коментара: