brojač poseta

четвртак, 13. август 2009.

Presađivanje organa u Kini

Kineske vlasti su predstavile nove korake koje preduzimaju na suzbijanju ilegalne trgovine ljudskim organima.

Saopštenje o tome je objavljeno u državnim medijima u četvrtak posle nedavnih izveštaja da neke bolnice u Kini još vrše finansijski unosna presađivanja organa strancima - uprkos zabrani takve prakse uvedenoj pre više od dve godine.

Tako su državni mediji preneli da vlasti počinju da menjaju važeći sistem regulisanja bolničke prakse da bi sprečile ilegalna presađivanja organa.

Prekršiocima preti potpuna zabrana presađivanja organa

U zvaničnom saopštenju se upozorava da će dozvola za svaku vrstu presađivanje biti oduzeta svim kineskim bolnicama koje vrše zabranjena presađivanja organa.

U maju 2007., Kina je pooštrila propise o presađivanju organa - tako što je zabranila trgovinu organima i tzv. 'presađivački turizam' u okviru kojeg su organi nuđeni stranim pacijentima najčešće po vrlo visokim cenama.

Međutim, prošle godine su tri bolnice u Kini kažnjene jer su se bavile zabranjenim oblikom presađivanja organa - a početkom ove godine je pokrenuta istraga povodom izveštaja da je 17 japanskih turista potrošilo po oko 87 hiljada dolara na presađivanje jetre ili bubrega u južnoj Kini.

Osetljivo pitanje zbog potreba domaćih pacijenata

Pre nekoliko godina, pre zabrane presađivanja organa strancima, Kina je važila za najpopularnije odredište u svetu za strance kojima je potrebno presađivanje organa.

Pitanje takve vrste operacija je vrlo osetljivo jer vlada hronična nestašica organa koji bi mogli da budu presađeni domaćim, kineskim pacijentima.

Prema jednoj zvaničnoj proceni, dva miliona Kineza je čekalo na hirurške zahvate presađivanja organa dok je takav zahvat izvršen na samo dvadeset hiljada pacijenata.

Kina se bori sa tradicionalnom odbojnošću svojih stanovnika prema donaciji organa posle smrti za medicinske potrebe - koja počiva na uverenju da je za ljudsko telo važno da posle smrti ostane netaknuto.

Нема коментара: