brojač poseta

четвртак, 06. август 2009.

Počeo Sabor u Guči: Poješće se 2.000 prasadi i popiti milion litara piva!

Ministar Milutin Mrkonjić otvorio Sabor trubača na kome će „pasti" 2.000 jagnjadi i prasadi i milion litara piva! Organizatori i zvanično pozvali u Guču Obamu, Putina i Medvedeva

Počeo Sabor u Guči

Po 49. put zagučilo je pod Jelicom. Ministar Milutin Mrkonjić juče je otvorio najpoznatiji svetski Sabor trubača, a saborsku zastavu podigao je Dragan Jovanović, jedini živi učesnik prvog festivala, održanog 1961. godine. Organizatori Sabora zvanično su na sledeći, jubilarni sabor pozvali predsednika i premijera Rusije i predsednika Amerike, a očekuje se da će oko pola miliona gostiju ove godine pojesti 2.000 jagnjadi i prasadi i popiti milion litara piva.

Cene hrane

Kupus 300 dinara

Prasetina 800 dinara kilogram

Jagnjetina 1.100 dinara kilogram

Pivo do 150 dinara

„Koka-kola" oko 100 dinara

Uz muziku Trubačkog orkestra Gvozdena Rosića iz dragačevskog sela Rti, prangije su u 10 sati ujutru zagrmele sa okolnih brda i uz nazdravljanje rakijom visokih zvanica Sabor je počeo!

Predsednik saborskog odbora i lučanske opštine Slobodan Jolović u Guču je, preko ambasada, i zvanično pozvao ruskog predsednika i premijera Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina i američkog predsednika Baraka Obamu. Doduše za sledeći, jubilarni 50. sabor, kada će u ovoj maloj varošici biti održano takmičenje za prvu trubu sveta. Jolovićevo pismo svetskim zvaničnicima pročitano je neposredno pred otvaranje Sabora, dok je Jolović nešto kasnije na konferenciji za novinare bio i nešto konkretniji.

- Dođi, Obama, u Guču da sednemo pod šatru, da te ugostimo, da se najedemo i napijemo i provedemo kroz fabriku „Milan Blagojević", kroz „Cer", da vidiš na Ovčaru šta su nam ovi tvoji srušili. I samo da nam kažeš zašto? - pitao je Jolović!

Gosti i domaćini Sabora

Zdravica za srećan početak... Gosti i domaćini Sabora

Jolović je, doduše, na pres-konferenciji pozvao i Putina:

- Dođi, Putine, da vidiš da je naša srpska duša ista kao ruska, svi su ovde dobro došli. U Guči ima mesta za sve - konkretan je bio Jolović.

Novinari su potom prvim srpskim autobusom iz 1939. godine, čak dve godine mlađim od svog majstor Branka, krenuli pod policijskom pratnjom i pred ministarskim limuzinama do rekonstruisanog puta Guča-Lučani:

- Zahvaljujem se bivšem ministru Velji Iliću i sadašnjem Mrkonjiću, koji su u poslednjih pet godina u Dragačevo uložili 700 miliona dinara u razne infrastrukturne projekte - izjavio je Slobodan Jolović, nazdravljajući s ministrom Mrkonjićem, koji je u tom momentu bio na mobilnoj vezi s rektorom Megatrend univerziteta Mićom Jovanovićem:

Program

n 10:00 Kulturno-umetnički program, pozornica ispred Doma kulture

n 13:00 Kulturno-umetnički program

n 17:00 KUD-ovi, pevačka društva, pevačke grupe, trubači - pozornica ispred Doma kulture

n 21.00 Koncert majstora trube, pozornica ispred Doma kulture

- Jolović će da da zgradu i kompletnu infrastrukturu, ti nastavni plan i profesore, a Vlada će da finansira - izdao je Mrka „direktivu", uključio spikerfon da novinari čuju: „Naravno", i obznanio:

- Za 50. sabor ovde počinje da radi akademija za trubu Megatrend univerziteta - rekao je novinarima Mrkonjić dodavši da je ova manifestacija postala „najveći srpski brend". Prvi studenti akademije će se upisivati od 15. septembra.

Boris Tadić

Tadić dolazi sledeće godine?

Organizatori su najavili i da će sledeći Sabor otvoriti predsednik Tadić, nadajući se da će i svetski državnici prihvatiti poziv za posetu.

Ministar Mrkonjić obećao je da će Vlada i iduće godine stati iza Sabora, iako je Slobodan Jolović juče često prozivao Ministarstvo kulture i Nebojšu Bradića jer su odbili da trubu prihvate kao deo srpske tradicije i kulture, ne finansirajući ga.

U tom momentu prišla je devojka noseći poslužavnik s rakijom, zvanice su uzele po čašicu i počelo je nazdravljanje. Inače, u Guči još nije počelo opsadno stanje. Može se proći ulicama, šatre se još uvek montiraju, a pljeskavice se mogu nabaviti tek na nekoliko mesta po 150 dinara. Gurmanska je od obične, doduše, skuplja za sto dinara, dok je najskuplja dimljena vešalica, čak 350 dinara. Za pivopije je dobra vest što će pivo biti - 100 dinara. Ko bude želeo pečenje za kilogram prasetine moraće da izdvoji 800 dinara, dok je ista količina jagnjetine skuplja za 200 dinara.

1.200 trubača za pet dana!

U ovogodišnjem programu učestvovaće oko 1.200 izvođača. Na finalnoj večeri, u nedelju uveče, u 20 časova takmičiće se 20 orkestara. Takmičenje za najbolji orkestar i najbolju trubu Sabora biće održano na centralnoj pozornici na stadionu.

Na Saboru će biti izabrane i najlepše narodne nošnje, najlepša devojka, najbolji zdravičar, a biće prikazani i brojni narodni običaji ovog kraja i tradicionalna dragačevska svadba.

Kako doći do Guče

Ako u Guču putujete automobilom, od Beograda do Čačka se dolazi Ibarskom magistralom. Na kružnom putu kraj Čačka postoji skretanje za Guču (22 km) Polasci autobusa za Čačak iz Beograda su na svakih sat vremena, osim noću. Iz Čačka je u Guču moguće doći autobusom i taksijem Najbliža železnička stanica je u Požegi, odakle se autobusom može stići do Guče.

Mrkonjić grli Voju Ilića, Veljinog brata

Živeli... Mrkonjić grli Voju Ilića, Veljinog brata

Milutin Mrkonjić opet grli u istoj majici

Ministar Milutin Mrkonjić ponovo se pokazao kao pravi domaćin, iako je ponovio manir, ali i stajling od prošle godine. Mrkonjić je prigrlio Voju Ilića, rođenog brata svog prethodnika u ministarskoj fotelji, koji je juče u Guči „menjao" Velju, i prislonio ga na grudi. Baš kao i starijeg Ilića, tačno pre godinu dana, na otvaranju prošlog Sabora. Mrka je bio u istoj „lakosta" majici, naravno - crvenoj!

Kamperi, dobro došli!

Kod osnovne škole u Guči uređen je i kamp sa kapacitetom oko 700 mesta! U kampu su postavljeni tuševi, kao i trpezarija, roštilj i prodavnica. Postavljanje šatora za dve osobe staje od 20 do 30 evra, u zavisnosti od dužine boravka - od tri do sedam dana, za četiri osobe od 40 do 50 evra, i za šest osoba od 50 do 60 evra.Ranijih godina u Guči se kampovalo po parkinzima, obroncima Jelice, ali i, pre uredjenja rečnog korita, i na blatnjavoj obali reke Belice u samom centru Guče.

Noćenje od 12 do 35 evra

Prenoćište u Guči moguće je još uvek naći, po cenama koje će, kako se očekuje, drastično porasti u subotu i nedelju. U samom centru Guče krevet za jednu noć staje od 25 do 35 evra u privatnim kućama. U širem centru, koji je i mnogo mirniji, soba košta od 20 do 25 evra. Kreveti u delovima Dragačeva iz kojih već nije moguće tako lako doći pešice do poprišta velike trubačke bitke staju relativno skromnih 12-15 evra po osobi. Očekuje se da će sav smeštajni kapacitet u centru Guče biti popunjen do sutra.

Prenos Sabora u visokoj rezoluciji!

Ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije Milutin Mrkonjić obišao je sa predsednikom saborskog odbora Slobodanom Jolovićem i direktorom produkcije Sabora Dobrivojem Marinskim radnike koji na stadionu postavljaju binu na kojoj će biti održan zvanični deo Sabora.

- Prvi put ove godine RTS će prenositi u HD sistemu ovogodišnji sabor. Direktan prenos, koji će se emitovati putem satelita i biti vidljiv u celom svetu, biće direktno emitovan i putem RTS-ovog sajta, a radićemo ga sa 12 kamera - izjavio je Dobrivoje Marinski.

Marinski je dodao i da je već ugovoren koncert Gorana Bregovića na idućem, 50. saboru, koji će trajati 10 dana, a Jolović je dodao da će biti menjana i pravila: - Do sada ko pobedi na tri sabora dobije majstorsko pismo, i prema postojećim pravilima nema više prava da nastupa.

To ćemo da menjamo, pa će ljudi moći da učestvuju makar pobeđivali svake godine ako nema boljih da ih skinu muzikom, a ne zabranama - kazao je Jolović.

Нема коментара: