brojač poseta

уторак, 11. август 2009.

Počelo uklanjanje "crnogoraca" sa ulica

Preregistracija vozila sa stranim tablama završena je pre dve nedelje, a saobraćajna policija je od tada oduzela oko 500 tablica s kola koja nisu preregistovana, potvrdio je za Press načelnik Uprave saobraćajne policije Stojadin Jovanović. Kazne za vozače sa ovakvim vozilima kreću se od 15.000 do 30.000 dinara, pa čak i do mesec dana zatvora.

"Otkako je završena preregistracija vozila sa stranim tablama, kontrole policije su pojačane u tom smislu. Dosad smo oduzeli negde oko 500 tablica s vozila za koje smo utvrdili da nisu preregistrovana. Tablice se oduzimaju na licu mesta, a takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja. Protiv vozača se piše zahtev za prekršajni postupak i šalje sudiji za prekršaje", objasnio je za "Press" Stojadin Jovanović iz Uprave saobraćajne policije. Jovanović kaže da vozači kojima se oduzmu tablice ne mogu više da koriste ta vozila i da ih se mogu osloboditi eventualnim izvozom.

Nejasan zakon

Načelnik Uprave saobraćajne policije kaže da policija ne oduzima vozila kojima se skinu tablice, već vlasnik mora sam da odšlepa auto.

"Mi ne oduzimamo takva kola osim ako se ne radi o carinskom prekršaju", kaže Jovanović.

Prema našem zakonu, carinski prekršaj podrazumeva da niste državljanin zemlje na čije se table vodi auto, što se tretira kao da ste kola uvezli, a niste platili carinu. Međutim, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Press da postupanje policije nije baš najjasnije u ovom slučaju.

"To što ćete nekom oduzeti strane table ne znači ništa jer taj može u državi odakle je auto da prijavi nestanak tablica i da dobije nove. Zakon je tu vrlo nejasan", kaže Okanović.

Vlasnici kola tuže državu

Predsednik Udruženja "Vlasnici vozila iz Crne Gore" Nenad Nerić kaže da je na srpskim drumovima ostalo nekoliko hiljada vozila koja nisu preregistrovana sa CG tabli.

"Procena je da postoji između 5.000 i 10.000 automobila koji su ostali nepreregistrovani. Čuo sam od nekih članova da su im oduzimali tablice, ali znam i za mnogo njih koji hoće da tuže državu zbog toga što su im rađene nekorektne procene vrednosti automobila", kaže on. Nerić objašnjava da se radi o kolima čija je procena vrednosti od strane nadležnih organa naglo porasla pred preregistraciju, zbog čega su vlasnici jako nezadovoljni.

Visoke kazne

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđa da vozilom koje je registrovano u inostranstvu ne može da upravlja osoba koja ima stalno prebivalište u Srbiji, osim ako ima privremeno boravište u inostranstvu do pola godine ili ukoliko se radi o rent-a-car vozilima.

Kazne za vozače koji budu pronađeni da voze kola sa stranim tablama kreću se od 15.000 do 30.000 dinara. S druge strane, zakon je još stroži ako vozač ovakvog vozila izazove saobraćajku, pa će ga to koštati od 30.000 do 50.000 dinara, uz mogućnost da ga stave u zatvor na dva meseca.

Нема коментара: