brojač poseta

недеља, 30. август 2009.

Obučeni da napadaju

Veliki crni rotvajler po imenu Gas bio je nepomičan, ali nam je prizor njegovih iskeženih zuba oštrih kao žilet i promuklo režanje ledilo krv u žilama. Srećom, Gas je bio iza rešetaka, u svom boksu u Jedinici za obuku policijskih pasa, pa njegovo otvoreno neprijateljstvo nije moglo da nam naškodi.

– Službeni policijski pas ima samo jednog gazdu, svog vodiča, pa zato i ne voli kada mu se neko nepoznat približi. Nemojte da se čudite što agresivno reaguje. Za to je obučavan, to je njegov posao. On je pas napadač – objašnjava Slavko Mišić, komandir čete vodiča službenih pasa koja se nalazi na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

Miroljubivi Gas
Posle samo par minuta od kako smo prošli pored boksova, u dvorištu se pojavio Gas, isti onaj negostoljubivi rotvajler. Ovaj put, Gas kao da je naprasno promenio narav. Na povocu svog vodiča Branislave Janković, mlađeg policajca prve klase, delovao je miroljubivo i poslušno.
Branislava je jedna od osam žena vodiča, koja se ovim poslom bavi više od pet godina, a skoro toliko je i provela sa Gasom, pa zato kaže da ga voli kao člana porodice.
– Kao pas napadač, Gas je obučavan da napada kriminalce. Nije lako obuzdati ga, ali svakodnevni treninzi i obuka učinili su da bespogovorno sluša moje komande – priča Branislava.


Samo najbolji
U jedinici za obuku službenih pasa mesta ima samo za najbolje, pa je selekcija izuzetno rigorozna. Proces započinje odabirom pasa, starih oko godinu i po dana.
– Da bi uopšte prošao selekciju, pas mora da pokaže hrabrost, što znači da se ne plaši pucnjeva i da može da preskače preko raznih prepreka. Takođe, mora da bude dobar aporter i da ima istančan njuh – kaže Žarko Todosijević, zamenik komandira čete.
Ako psi prođu ovu prvu fazu, sledeća stanica je Veterinarski fakultet. Ako se posle detaljne provere pokaže da su zdravi, kupljeni psi dolaze u četu na četvoromesečnu obuku. Posle će, u zavisnosti od potreba policije, ali i karaktera, ići dalje na obuku za posebne namene. Za pronalaženje eksploziva najčešće se koriste labradori zato što su staloženi, a živahniji psi, poput belgijskog ovčara, biraju su za traganje. Međutim, nema pravila, pa i živahan pas može podjednako dobro da otkriva drogu ili eksploziv.


Eksploziv

Prilikom vežbe za pretragu vozila sa podmetnutim eksplozivom, vodič Dejan Belopavlović je petogodišnjeg labradora retrivera Arisa prvo hrabrio, a potom ga pustio da pretraži auto. Arisov nepogrešivi njuh je brzo otkrio paket iznad zadnjeg točka auta, a onda je zalegao i dao znak vodiču da je pronašao eksploziv.
– Kad pas stane i pokazuje da je nanjušio eksploziv ili nešto drugo, to je markiranje. Posle dobro obavljene vežbe psu se uvek daje nagrada u vidu igračke, ali to ne važi za realne situacije jer ne smemo da rizikujemo da loptica ili druga igračka aktivira eksploziv – priča Dejan, koji je nedavno s Arisom otkrio eksploziv postavljen pod auto ispred gradske skupštine.


Droga

U vežbi otkrivanja droge, epanjel breton Ahil je na komandu vodiča munjevito jurnuo u ogromnu prostoriju punu sanduka, ormana i razbacanih predmeta. Posle brze pretrage, Ahil se okomio na kutiju, stao ispred nje, a onda grebanjem i lajanjem dao znak da je droga tu sakrivena. I zaista, u kutiji su bile tri kesice kokaina.
Njegov vodič Milan Abazović je objasnio da pse obučavaju da nanjuše i najmanje količine droge tako što im daju da dobro omirišu heroin, kokain, hašiš, marihuanu i slično. Ipak, sa sintetičkim drogama je najteže jer one nemaju specifičan miris već mirišu poput lekova.
– Pored specijalnih obuka, psi moraju svakodnevno da prelaze razne prepreke na poligonu, kako ne bi zastali pred realnim preprekama – kaže komandir vo­­da Jovan Todo­ro­vić.

Najbolji na Balkanu
Službeni psi iz Srbije su na Balkanskom prvenstvu održanom 2003. godine osvojili pregršt nagrada, i prvo i drugo mesto ekipno, a pokazali su visok stepen obučenosti u odnosu na konkurente iz Grčke, Bugarske, Rumunije...


U penziju posle sedme godine
- Psi od dve do sedam godina starosti su najspremniji, motivisani su i voljni za rad, a nema pisanog pravila kada idu u penziju. U našoj jedinici trenutno ima oko pedesetak pasa na obuci. Za službene pse odabiru se uglavnom labradori, nemački i belgijski ovčari, bretonci, kratkodlaki nemački ptičari i rotvajleri – objašnjava Žarko Todosijević, zamenik komandira čete.

Нема коментара: