brojač poseta

петак, 28. август 2009.

Obračuni zbog dugova na kocki

Pančevo - Pančevačka policija je uhapsila i zadržala Sašu T. (30) iz Pančeva zbog sumnje da je nedozvoljeno držao oružje i eksplozivne materije. Saopšteno je da je uhapšeni u utorak u večernjim satima došao u lokal “Baden-Baden”, izvadio revolver sa šest metaka u dobošu i stavio na sto. Posle toga je zadao udarac konobaru i udaljio se iz kafane. Najavljeno je da će Saša T. uz krivičnu prijavu biti priveden istražnom sudiji.


Ovo je prvo hapšenje posle serije pucnjava u Pančevu u avgustu od kojih je policija dve povezala. Nezvanično, nekoliko sati pre hapšenja na dva mesta u Pančevu bilo je sukoba u kojima je radilo i vatreno oružje.
Gosti po baštama kafića u Njegoševoj ulici i prolaznici prošlog četvrtka u 13.30 čuli su nekoliko prasaka, kao da je puklo više petardi. Uznemiravajući zvuci stizali su iz Karađorđeve ulice, a ubrzo je stigla i policija pa je sa više automobila i policajaca i inspektora u civilu blokirano mesto gde se Njegoševa spaja sa Karađorđevom. Posle uviđaja koji su im prepustili tužilaštvo i sud policija je saopštila da je nepoznati počinilac, za kojim se traga, ispalivši više hitaca iz pištolja ranio Miloša V. (25) iz Pančeva. Preciznije, bila je to ustrelna rana u stopalo desne noge, pa je ranjenom pomoć ukazana u bolnici.
Istim saopštenjem policija je prvi put dve pucnjave u Pančevu, a bilo ih je najmanje četiri, dovela u direktnu vezu. Karađorđeva je tako povezana sa događajem od 2. avgusta kada je bilo pucanja, ali ne i ranjavanja.
Vrlo uznemirujuće informacije da je posle pucanja ispred kluba “Arhiv”, u naselju Strelište, nedaleko od Hale sportova i bazena, na Novoseljanskom putu (gde je jedna osoba zadobila lakše povrede) počelo da se puca i u po bela dana na samom ulazu u Njegoševu u centru grada i policijsko povezivanja dva događaja ostavilo je utisak da na pančevačkim ulicama traje obračun kriminalaca. To je potvrdio i Saša Terzić, čovek na koga je pucano na Strelištu, a njegovu priču koju je objavio jedan tabloid da je u Pančevu u toku rat mafijaških klanova za tržište narkotika, da policija neke štiti, kao i da je on da bi zaštitio porodicu kojoj se preti “spreman i da pogine i da ide u zatvor”. Terzić je prst uperio u braću Vidakoviće, Miloša i Vladimira, i njihove ljude. Miloš Vidaković tvrdi da ne zna zašto Terzić iznosi ovakve neistinite optužbe, dodaje da se ne bavi trgovinom narkoticima već drži klub ljubitelja pokera i ocenjuje da je Terzića neko instruisao da daje izjave.
Inspektor za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata Vladimir Mitić, koji radi na rasvetljavanju gradskih pucnjava, međutim, demantuje da u Pančevu ima kriminalnih klanova, odnosno organizovanih grupa.
- Sukobljavaju se pojedinci koji su prethodno bili u istim krugovima. Imaju neraščišćene račune, a radi i sujeta. Prema našim saznanjima, ima tu i kockarskih dugovanja, ali i drugih nelegalnih radnji. Akteri događaja na Strelištu i u Karađorđevoj ulici su isti, a policija prikuplja dokaze i svakodnevno sarađuje sa tužilaštvom. Saslušan je veći broj osoba, a policiji rad otežava to što akteri pokušavaju da probleme rešavaju na svoj način i tako ugrožavaju građane, a dolaze u policiju tek kada im tu nešto krene naopako. Pa i tada nisu spremni da kažu punu istinu. Moraju da znaju da izjavama u novinama neće uticati na našu istragu. Aktera je četiri-pet i svi su ranije bili predmet obrade policije ili su imali sa nama kontakt - kaže Mitić.
Policija tvrdi da nema govora o obračunu klanova jer je na jednog od aktera pucano recimo dok je vozio bicikl. Tvrde kako uzrok nije ni borba oko ilegalne trgovine narkoticima, a ni otimanje kolača oko zarade od kocke.
- Izgleda da je jedan od aktera ostao dužan na kocki pa smatra da ne treba da vrati dug - ponovio je Mitić.
Inspektor tvrdi kako u pucnjavama nije bilo upotrebe automatskog oružja. Tokom istraga oduzet je jedan pištolj.
- Tri krivična dela za čijim izvršiocima još tragamo su povezana. Krajem jula zapaljen je auto Saše Terzića, a 2. jula na njega je pucano. On je zbog toga i podneo krivičnu prijavu koju sam ja preuzeo. Nema govora da ga je neko primoravao na bilo kakav iskaz. Treći događaj koji je povezan je pucanje i ranjavanje u Karađorđevoj. Događaj sa Novoseljanskog puta ne povezujemo jer svedoci u Karađorđevoj nisu videli aktera pucnjave - kaže Mitić.
Inspektor potvrđuje da je Terzić posle pojavljivanja u medijima došao u policiju:
- Delovao je uplašeno. Negde ga možda treba i razumeti.

Mitrović: Nasilje se neće tolerisati
Pomoćnik gradonačelnice Filip Mitrović najavljuje da će do kraja nedelje biti održana sednica Gradskog saveta za bezbednost.
- Pančevo je jedan od najbezbednijih gradova u Srbiji. Ni gradska vlast ni Pančevci neće tolerisati nasilje na ulicama. U saradnji sa područno policijskom upravom i Ministarstvom unutrašnjih poslova, tužilaštvom i ostalim činiocima čiji su predstavnici članovi Gradskog saveta za bezbednost definisaćemo stavove i preduzeti mere kako se nasilje i pucanje po ulicama ne bi ponavljalo. Naša dužnost je očuvanje bezbednosti. To ćemo i uraditi - rekao je Mitrović.

Radojković: Sporadični incidenti
- Pucanje po ulicama Pančeva nikada nismo i nećemo tolerisati. Smatram da je gradski Savet za bezbednost mnogo ozbiljna telo da bi se bavilo sporadičnim incidentima neodgovornih pojedinaca. Činjenica je i to da ovakvi događaji uznemiravaju javnost kao što je i jasno da policija ovakva ponašanja neće tolerisati. Već preduzimamo sve raspoložive zakonske mere da bi se navedeni događaji izolovali na nivou slučaja, a ne prešli u pojavu - kaže Zvezdan Radojković, načelnik područne policijske uprave koji je i zamenik predsednika Saveta za bezbednost.

Нема коментара: