brojač poseta

понедељак, 24. август 2009.

Obezbeđenje „Trgovine 22" pretuklo i izbacilo akcionare iz fabrike

Obezbeđenje kompanije „Trgovina 22" iz Kragujevca sinoć je uz primenu sile iz fabričkog kruga izbacilo nekoliko desetina nekadašnjih radnika, danas manjinskih akcionara, koji su poslednjih pet meseci držali tu firmu u blokadi

Policija nije dozvolila radnicima da se vrate u fabriku

Kordon... Policija nije dozvolila radnicima da se vrate u fabriku

Punomoćnik Udruženja manjinskih akcionara Velimir Lazić istakao je da je juče oko 17 sati u krug fabrike došla grupa navijača „crveni đavoli", odevena u majice obezbeđenja, i počela da ih izbacuje iz fabričkog kruga.

Prema njegovim rečima, jedna radnica je pala u masi okupljenih akcionara i zadobila lakše povrede, dok su povrede u predelu glave jednom od njih naneli pripadnici privatnog obezbeđenja, tako što su ga besomučno udarali šipkama.

- Pozvali smo policiju, ali ona pruža zaštitu obezbeđenju i ne dozvoljava nam da ponovo uđemo u fabriku - rekao je Lazić.

Nakon ovog incidenta, sinoć se ispred fabričke kapije okupilo oko 150 manjinskih akcionara.

Lazić je ispričao da je nekolicina policajaca stajala ispred kapije fabrike i nije dozvoljavala ulaz u fabrički krug, i dodao da je za to vreme obezbeđenje iznosilo iz fabrike kutije sa dokumentacijom. Akcionari su zbog toga odlučili da provedu noć ispred kapije, iako su dobili obećanje da će ipak neko od predstavnika Vlade Srbije doći danas kako bi se pronašlo rešenje za nastalu situaciju.

Pripadnici policije kažu da oni samo čuvaju javni red i mir i ističu da je preduzeće u privatnom vlasništvu, te da neće omogućavati radnicima da uđu u krug fabrike.

Poslovodstvo privatizovane firme „Trgovina 22", nekadašnji holding „22. decembar", u više navrata javno je optuživalo manjinske akcionare da se tri meseca neovlašćeno nalaze u fabrici i da ometaju poslovanje i razvoj firme.

Preduzeće je, prema oceni rukovodstva firme, zbog blokade pretrpelo višemilionske gubitke.

Rešenjem Opštinskog suda u Kragujevcu 14. maja predstavnicima Udruženja manjinskih akcionara naloženo je da napuste fabrički krug i sve poslovne prostorije.

Vrhovni sud je, takođe, potvrdio da je blokiranje prostorija preduzeća nezakonito.

Međutim, Udruženje manjinskih akcionara „Trgovine 22" nezadovoljno je privatizacijom i zahteva deobu preduzeća. Oni su ponudili većinskom vlasniku otkup njihovih akcija po ceni 20 odsto višoj od tržišne, što je rukovodstvo ove fabrike odbilo.

Nekadašnja fabrika za proizvodnju konfekcije „22. decembar" prodata je 2006. na trećoj aukciji za 1,8 miliona evra, a predstavnik većinskog vlasnika kapitala od tada je nekadašnji atletski as Milan Spasojević.

Preduzeće „Trgovina 22" ima 1.300 manjinskih akcionara sa 19 odsto akcija, od čega je u vlasništvu članova Udruženja manjinskih akcionara dva odsto kapitala.

Krajem 2008. godine, iz „Trgovine 22" na tržište rada otišlo je 200 radnika, a sada je u fabrici zaposleno njih 15.

Akcionari ističu da je preduzeće uništeno, 750 ljudi ostalo je bez posla, a prodato je 11 prodavnica, kao i pet robnih kuća širom Srbije.

Нема коментара: