brojač poseta

недеља, 16. август 2009.

Krvavi obračun u pojasu Gaze

Najmanje 16 mrtvih i 120 ranjenih najnoviji je bilans krvavih sukoba u palestinskom gradu Rafa, na jugu pojasa Gaze, započetih u petak između pripadnika jedne radikalne islamističke grupe i Hamasa koji vlada tom teritorijom

Krvavi obračun u pojasu Gaze

Sukobi koji su trajali sedam sati izbili su u vreme redovnih molitvi petkom u podne, kada su militanti preuzeli kontrolu nad jednom džamijom. Očevici kažu da su pripadnici Hamasa zatvorili čitav deo grada.

Islamistički militanti, navodno, pripadaju organizaciji inspirisanoj međunarodnom terorističkom grupom Al Kaida, i sebe nazivaju „Božji ratnici". Oni optužuju Hamas, koji je juna 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od umerenijeg Fataha, da nije dovoljno islamistički.

Vođa grupe „Božji borci" Jund Ansar Alah poginuo je u eksploziji tokom sukoba sa snagama Hamasa. Vest o njegovoj smrti objavio je anonimni bezbednosni zvaničnik Hamasa, ali je ostalo nejasno da li je on sam sebe digao u vazduh.

Radio Izrael javio je, pozivajući se na palestinske izvore, da je u borbama poginuo Abu Džibril Šimali, komandant vojnog krila Hamasa. Sukobi su okončani oko ponoći, a među ubijenima je jedan civil i šest boraca Hamasa, a neki od ranjenih, među kojima takođe ima civila, u kritičnom su stanju. Ovo je jedan od najkrvavijih sukoba u pojasu Gaze od tronedeljne izraelske ofanzive započete 27. decembra prošle godine.

Нема коментара: