brojač poseta

понедељак, 17. август 2009.

Kradu telefonske žice, šahtove i bandere

Sremska Mitrovica - Poklopci sa šahtova, saobraćajni znaci, šinski pragovi, bandere, telefonske žice, samo su neki od predmeta koji su često na meti kradljivaca u Sremu. Zbog učestalih krađa sva javna preduzeća trpe gubitke, pa tako gradske vlasti godišnje za zamenu ukradenih saobraćajnih znakova potroše milion dinara godišnje, a „Železnice Srbije“ zbog krađa na sremskim prugama pretrpe štetu od 100.000 evra.

- Krađa poklopaca sa šahtova, kao i rešetaka za atmosfersku kanalizaciju, poslednjih godina poprimila je neverovatne razmere. Po prijavi naših čitača vodomera, nadležne službe su tokom prošlog meseca sačinile spisak od 30 ukradenih poklopaca sa šahtova na mitrovačkim ulicama, kako vodovodne, tako i kanalizacione mreže, čije održavanje je takođe u našoj nadležnosti. Ukradeno je i 30 rešetaka na slivnicima za atmosfersku kanalizaciju, koje kradljivci prodaju trgovcima sekundarnih sirovina na crno. Da bi zaštitili bezbednost naših sugrađana dovijamo se na različite načine, čak smo poklopce pokušavali i da zavarimo, ali bezuspešno, mi ih ne možemo tako brzo postaviti, koliko brzo ih lopovi ukradu - kaže Vesna Vladisavljević, tehnička direktorka JKP „Vodovod“ u Sremskoj Mitrovici.
Kako saznajemo nabavne cene poklopaca, koji su napravljeni od livenog gvožđa, kreću se od 10.000-15.000 dinara, a dodatan problem za ovo preduzeće predstavlja njihova nabavka. Ranije ih je pravila livnica iz Kikinde, a sada se uvoze čak iz Španije, pri čemu dobavljači nabavku poklopaca uslovljavaju kupovinom ramova, što još povećava troškove.
Nijedna ulica u Mitrovici nije pošteđena, dok su posebno ugroženi građani i vozila u prometnijim ulicama. Tako je nedavno u samom centru grada u toku jedne noći ukradeno pet poklopaca zajedno sa betonskim pločama. U „Vodovodu“ kažu da njihove terenske ekipe reaguju odmah po prijavi građana na postavljanju novih poklopaca.


Ukradeni poklopci po znatno nižim cenama završavaju u dvorištima novih vlasnika ili ih kradljivci prodaju na otpadima, gde je kilogram gvožđa deset dinara.
Po rečima pravnika u mitrovačkom „Vodovodu“ Vladimira Baraća, za poklopac prosečne težine od oko 50 kilograma na otpadu se dobije 500 dinara, što je mala korist za lopove, a velika opasnost za učesnike u saobraćaju.
- Bilo je slučajeva povređivanja građana i pokretanja parnica protiv „Vodovoda“, iako smo mi podnosili krivične prijave protiv N.N. lica, ali nas to nije oslobađalo odgovornosti. U najvećem broju slučajeva počinioci ne budu uhvaćeni, a i ako se to desi slede novčane kazne od 10.000 do 15.000 dinara, kao za običnu krađu - kaže Barać, dodajući da bi krađa poklopaca šahtova trebalo da se tretira kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti.
Lopovi nisu zaobišli ni železnicu, gde su na udaru žičane ograde pored pruge, kao i izuzetno tražena bakarna užad za skretnice, ukratko sve što nije pod naponom. Početkom godine na pruzi Sremska Mitrovica - Šid ukradene su 23 drvene bandere sa telefonskim žicama, što je izazvalo prekid telefonskog saobraćaja.
Dana Simić, pomoćnica šefa sekcije za elektrotehničke poslove „Železnica Srbije“, kaže da je ove godine na prugama Srema ukradeno deset prigušnica za kontrolisanje signalizacije na pružnim prelazima, od kojih svaka košta preko 2.000 evra.
- Na pruzi Voganj - Sremska Mitrovica ukradene su dve, a na pruzi Nova Pazova - Batajnica čak osam prigušnica. Svaka sadrži navoje od bakra težine 10-15 kilograma, a kada se zna da je cena bakra na crnom tržištu 500 dinara, lopovi imaju jasnu računicu, a železnica ogromne gubitke. Zbog svega trpe i putnici, jer na pomenutim deonicama vozovi saobraćaju smanjenom brzinom od 30 kilometara na sat, što je uvedeno kao mera bezbednosti - kaže Simićeva, dodajući da je postavljanje novih prigušnica u toku, ali je neizvesno koliko će ostati.

Od znakova prave antene
Prošle godine za zamenu stotinak ukradenih saobraćajnih znakova i putokaza iz opštinske kase izdvojeno je milion dinara. Velika tabla, koja označava ulazak na teritoriju opštine košta 80.000 dinara, table za naseljena mesta su 30.000, običan saobraćajni znak je 5.000 plus nosači od 2.000 dinara i troškovi postavljanja. Domišljatost lopova, koji pritom nimalo ne vode računa da ugožavaju bezbednost saobraćaja, granica nema. Tako se okrugli znakovi koriste za poklopce na šahtovima ili na oranijama, dok im pravougaoni od aluminijuma odgovaraju za antene, dok su vertikalni nosači znakova idealni za stubove za povrće i vinovu lozu. U Direkciji za izgradnju grada kažu da prijave redovno podnose SUP-u, ali da do sada nijedan počinilac nije uhvaćen.

Нема коментара: