brojač poseta

среда, 26. август 2009.

Ko je, bre, ovde lud?! Srbija gori, a Jelašić se švrćka!

Guverner NBS Radovan Jelašić na godišnjem odmoru u SAD, baš u trenutku dok Vlada u Beogradu pregovara sa MMF-om o novom aranžmanu. Iako se mesecima unapred znalo kada će delegacija MMF-a doći u Srbiju, Jelašić isplanirao da se odmara baš sada!

Baš ga briga za Srbiju... Radovan Jelašić

Baš ga briga za Srbiju... Radovan Jelašić

Guverner NBS-a Radovan Jelašić na godišnjem je odmoru u SAD baš u trenutku kad Vlada Srbije u Beogradu vodi teške pregovore o novom stend-baj aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom! Tačan termin dolaska delegacije MMF-a znao se još početkom leta, pa je u najmanju ruku čudno to što je guverner baš sada odlučio da se odmara!

I dok u Narodnoj banci objašnjavaju da Jelašićevo prisustvo na pregovorima „trenutno nije neophodno", politička javnost oštro osuđuje Jelašića i optužuje da je neozbiljan i neodgovoran! Sagovornici Pressa podsećaju da je upravo guverner ovu rundu pregovora sa MMF-om najavljivao kao „odlučujući momenat", od kog će zavisiti kako će se Srbija izboriti s ekonomskom krizom. Nikome, stoga, nije jasno kako je i zašto Jelašić odlučio da mu je letovanje važnije od borbe s ekonomskom krizom!

Madžar: Ja bih bio tu

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da bi on, da je na mestu guvernera, sasvim sigurno ostao u Srbiji u vreme dolaska MMF-a.

- Da sam na njegovom mestu, ja bih gledao da prisustvujem tim razgovorima. Ipak, treba imati u vidu i da je Jelašićeva politika „po ukusu" MMF-a i da je on jedan od retkih visokih političara koji to sebi može da priušti - kaže Madžar.

„A vaši urednici?!"

U kabinetu guvernera NBS-a kažu da „nema ničeg neobičnog u Radovanovom odmoru" (?!?), i najavljuju da će se on pregovorima s MMF-om priključiti u subotu ili najkasnije u ponedeljak.

- Sve dogovore s MMF-om u vezi s kursom NBS je ispunila i, opisno da kažem, mi trenutno nemamo posla. Na kraju razgovora guverner će se naravno priključiti i prisustvovati sastancima sa MMF-om. Ne znam zašto dramite, čovek je na godišnjem odmoru, a da je potrebno da bude, ovde bi bio... - rekli su nam u NBS-u.

U Vladi Srbije nisu želeli da komentarišu Jelašićev odlazak na odmor u ovom ključnom momentu, a u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića uveravaju nas da je „sve pod kontrolom".

- Kao što su i vaši urednici bili na odmoru, tako i guverner Narodne banke ima pravo na odmor. A i kad je na odmoru, guverner Jelašić drži stvari pod kontrolom. Zato nema bojazni da će njegovo odsustvo ugroziti razgovore s MMF-om... - kažu u Ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj.

Ipak, dvoje ministara iz ekonomskog dela Vlade juče je novinarima Pressa nezvanično reklo da je Jelašićevo letovanje u ovom trenutku „skandalozno neozbiljan potez".

- To što je Jelašić uradio liči na onu narodnu „Selo gori, a baba se češlja"... Možda se trenutno s delegacijom MMF-a ne razgovara o kursu ili politici NBS-a, ali je krajnje neozbiljno to što guverner sada nije u Srbiji. Pa, kad će ako neće sad?! Bruka i sramota! - kaže za Press jedan od ministara koji je insistirao na anonimnosti.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić kaže da je Jelašićevo ponašanje neozbiljno, i napominje da vlast u ovako teškim momentima nema pravo na odmor!

I LSV kritikuje Jelašića

Iz redova vladajuće koalicije Jelašića je juče zvanično kritikovala samo portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov. Ona smatra da je Jelašić morao da bude prisutan sve vreme pregovora Srbije sa MMF-om.

- Odlazak guvernera na odmor baš u vreme dolaska MMF je potpuno neprihvatljivo. Činjenica je da je guverner NBS-a jedna od ključnih ličnosti u monetarnoj politici i mislim da je morao da stavi sebe na raspolaganje - kaže Jerkov.

- Može da se odmara neko ko je u opoziciji, ali ne sme da uzme odmor onaj ko je na vlasti i ko snosi odgovornost za tešku situaciju u koju su doveli ovu državu! To što je on otišao u veoma važnom momentu na odmor govori o njegovom odnosu prema poslu - kaže Vučić.

Poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je Jelašićevo odsustvo nedopustivo.

- Kad čovek postavi prioritete na takav način, to govori da je apsolutno nezainteresovan za ono što se dešava u državi i da ga ne interesuje kakve će to uslove MMF postaviti našoj zemlji! Izgovor da njegovo prisustvo sada nije neophodno jeste totalno nesuvislo! Pa, ako njegovo prisustvo nije neophodno, zašto onda Jelašić sedi na sednicama Vlade, zašto sluša šta pričaju ministri, pa ih posle kritikuje? - pita Tabakovićeva.

Švrćkanje po Americi

I funkcioner DSS-a Dragan Šormaz takođe osuđuje Jelašićevo ponašanje.

- Apsolutno nije u redu što je guverner NBS-a otišao da se švrćka po Americi u momenti kada se vode tako ozbiljni pregovori! Ne vidim kako tako nešto može da bude u redu. To samo pokazuje koliko je Vlada neozbiljna! Narod ispašta, a ministri i oni koji brinu o državi žive mnogo dobro. To je nedopustivo! - kaže Šormaz.

Нема коментара: