brojač poseta

недеља, 30. август 2009.

I Srbi će uskoro moći da objavljuju lični bankrot

Na sam pomen reči bankrot, mnogi će zaključiti da se njihova materijalna situacija u godini globalne krize kreće blizu ivice tog pojma, ali malo je onih koji su spremni da to i javno obznane

Slobodan Ilić, sekretar u Ministarstvu finansija

Slobodan Ilić, sekretar u Ministarstvu finansija

Prezaduženi Amerikanci ne libe se da proglase lični bankrot, jer im taj institut ipak pruža pogodnosti koje ih spasavaju propasti! Tako će i Srbija u dogledno vreme dobiti institut ličnog bankrota, saznaje Press.

Naime, u SAD niko ne može da vam zapleni stambenu površinu propisanu brojem članova porodice, niti oduzme osnovni alat koji se koristi za obezbeđenje porodične egzistencije. Suština ličnog bankrota ili stečaja je, naglašavaju bankari, da se pojedincu koji proglasi finansijski krah omogući da zadrži deo svoje imovine, a lični stečajni upravnik predlaže nadležnom sudu prodaju njenog većeg dela, kao i otplatu jednog dela duga iz budućih prihoda dužnika tokom narednih tri do pet godina. Ostatak duga sud otpisuje. Tako se dužniku omogućava da lakše izađe iz prezaduženosti, što odgovara i državi, jer građanin koji je bankrotirao počinje da stvara i vremenom postaje regularni poreski obveznik. U SAD je tokom poslednje godine više od milion stanovnika proglasilo lični bankrot.

Institut ličnog bankrota postoji u Sloveniji od oktobra prošle godine, u Hrvatskoj je u pripremi zakon koji predviđa takvu mogućnost, dok u našem Ministarstvu finansija kažu da se o njemu „razgovaralo u jednom trenutku" i da će se u narednom periodu on „naći i u našem zakonodavstvu".

- O tom zakonu se razgovaralo, ali se procenilo da je, s obzirom na postojeće kapacitete i resurse, potrebno prvo usvojiti neke druge zakone, pre svega, zakon o javnom dugu, o tržištu hartija od vrednosti i deviznom poslovanju. Suštinska prednost zakona o ličnom bankrotu je u tome da bi tada sve bilo daleko transparentnije, jer trenutno, kada stupate u kontakt sa nekim ko preuzima određene obaveze, nemate o njemu baš puno informacija. U slučaju da neko objavi lični bankrot, njegova kompletna imovina i prihodi uzimaju se u obzir, dok se sada dešava da se neko tretira kao socijalni slučaj, a poseduje, na primer, deset hektara zemlje. To je zaštita i za onog ko objavi bankrot, jer mu se ostavlja deo sredstava za normalan život, dok ostatak odlazi na otplatu duga. Nije cilj da nekog samo sankcionišete, nego da mu dopustite da ispuni obaveze shodno svojim mogućnostima. Postoje pozitivne strane tog zakona i on će se u narednom periodu naći i u našem zakonodavstvu - govori Slobodan Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

biznismen, kriza, bankrot, otkaz

Profesor Ekonomskog fakulteta Boško Živković kaže da nivo zaduženosti u Srbiji nije toliki da bismo morali „previše da brinemo", podsećajući da su srednjoevropske zemlje, poput Češke, relativno kasno donele zakon o ličnom bankrotu, kada je nivo zaduženosti bio visok i kada je to bila „prilično rizična operacija".

- Taj zakon onemogućava nekontrolisano prelivanje imovine iz poslovne aktivnosti u potrošnju, kao i nekontrolisano zaduživanje domaćinstava. Mi već imamo u Zakonu o hipoteci neka rešenja koja idu u tom smeru i dopuštaju izvršenje nad ličnom imovinom. Ipak, prednost ličnog bankrota je više za poverioca, nego za dužnika - ističe Živković.

Нема коментара: