brojač poseta

понедељак, 17. август 2009.

Hitna odbila da pomogne porodilji?!

Lekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu odbili su da pomognu dvadesettrogodišnjoj porodilji Mirjani Slavković, koja je u noći između nedelje i ponedeljka dobila visoku temperaturu i obilno krvarenje, tvrdi za Press njen svekar Ljubiša Slavković.

Ljubiša Slavković sa unukom starim samo deset dana

Mateja čeka da se mama vrati iz bolnice... Ljubiša Slavković sa unukom starim samo deset dana

On kaže da je te večeri osam puta zvao i molio lekare Hitne pomoći da dođu i prevezu njegovu snaju na Kliniku „Narodni front", međutim sve je bilo bezuspešno.

Mirjana Slavković, koja je pre nedelju dana rodila sina, sada se nalazi u bolnici, a Ljubiša za Press kaže da je slučaj prijavio Ministarstvu zdravlja. Ona je u nedelju uveče, samo dva dana po izlasku iz porodilišta, prvo dobila temperaturu koja je dostigla 39 stepeni, a onda i bolove u stomaku praćene obilnim krvarenjem.

- Mirjana se porodila 7. avgusta, a iz GAK-a „Narodni front" izašla je u petak, 14. avgusta. Tokom trudnoće nije imala nikakvih problema, dok je porođaj bio mali teži, urađen vakuumom, jer je beba bila dosta krupna. Rodila je sina Mateju. Sve je bilo u redu do nedelje uveče - priča Ljubiša.

On dodaje da su u početku mislili da nije ništa strašno, ali temperatura je rasla.

- Pozvao sam Hitnu pomoć. Rekli su nam da zbog temperature ne dolaze i posavetovali nas da joj damo „ferveks" ili „febricet" - priča Slavković za Press.

Ipak, umesto da temperatura pada, ona je sve više rasla, a s njom su se pojavili i bolovi i krvarenje. Slavkovići su još nekoliko puta zvali Hitnu.

- Mira je dobila bolove u stomaku i obilno krvarenje. U periodu od 23 časa do četiri sata ujutru osam puta sam zvao Hitnu. Naglasio sam da je situacija veoma ozbiljna, da bi mi oni rekli da uzmemo taksi i odvezemo je u bolnicu. Rekao sam im da nije problem u taksiju, već u Mirinom transportu zbog iscrpljenosti i bebe koju doji - kaže Slavković.

Pošto Hitna pomoć, po njegovim rečima, ni tada nije prihvatila da dođe do Južnog bulevara, gde Slavkovići žive, Mirjanu su uz pomoć komšija ubacili u taksi i odvezli u GAK „Narodni front".

- Bila je skroz malaksala. Kada smo stigli na kliniku, lekari su nas zaprepašćeno pitali šta smo čekali. Mira je ostala da leži. Lekari su nam rekli da će ostati u bolnici sigurno tri do četiri dana. Na infuziji je. Izgleda da ima upalu sluzokože materice - ispričao nam je Mirjanin svekar.

Portparol Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Nada Macura nije isključila mogućnost da se ovako nešto dogodilo u noći između nedelje i ponedeljka, ali nije mogla to ni da nam potvrdi. Prema njenim rečima, da bi se bilo šta komentarisalo, potrebno je da se prvo ispoštuje pravna procedura.

- Potrebno je da osoba koja je zvala pomoć napiše izveštaj sa svim detaljima i prosledi ga zaštitniku prava pacijenata u Hitnoj pomoći. Tada se preslušava traka razgovora i utvrđuju činjenice - objasnila je dr Macura.

Нема коментара: