brojač poseta

недеља, 16. август 2009.

Grip profiteri

Zahvaljući virusu svinjskog gripa, doktor koji je izumeo vakcinu „tamiflu" iz dana u dan bogatiji je za milione. Međutim, na virusima kako ovog, tako i ranijih smrtonosnih gripova najviše je profitirao Donald Ramsfeld, bivši šef Pentagona

Donald Ramsfeld

Obogatio se... Donald Ramsfeld

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, virus svinjskog gripa širi se velikom brzinom, a od virusa je brža samo panika. Uprkos krizi, iz državnih budžeta potrošeni su milioni za vakcine, a brojne zemlje uvode pojačane mere zaštite. Doktor Norbert Bišofberger, čovek koji je izumeo „tamilflu", rodnu kuću u austrijskom gradu Melau pretvorio je u luksuzni hotel. On godišnje zaradi 450.000 funti, a uz to dobija još i bonuse u vrednosti od nekoliko desetina miliona funti. Osim toga, dobiće i dodatne milione od prodaje ove vakcine.

Njemu se širenje virusa svakako isplatilo, iako kaže da je vakcinu napravio iz ljubavi prema nauci, a ne zbog profita. Kaže i kako ga ljuti što ga nazivaju čovekom koji je profitirao na smrtonosnom virusu.

Tvorac „tamiflua"... Bišofberger

Tvorac „tamiflua"... Bišofberger

- Moj blagoslov je što sam naučnik i što sam izumeo „tamilflu" - rekao je Bišofberger.

Virusi opasniji od rata

On je trenutno potpredsednik kalifornijskog „Gileada", kompanije koja poseduje intelektualno pravo na „tamilflu". Priznao je da u svojoj kući čuva nekoliko doza vakcine, u slučaju da se razboli on ili neko od članova njegove porodice.

- Mislim da je pretnja koju predstavljaju virusi i bakterije veća od potencijalnog nuklearnog rata - rekao je doktor.

Niko za sad nije izašao sa zvaničnim informacijama o poreklu novog virusa, a neki mediji podsetili su na epidemiju ptičjeg gripa, koja je poharala svet 2005. i početkom 2006. godine. Jedini lek za tu smrtonosnu zarazu bio je upravo „tamiflu". Direktor američke kompanije „Gilead sajensiz" od 1997. do 2001. godine bio je Donald Ramsfeld, koji se povukao s tog mesta nakon što je preuzeo funkciju šefa Pentagona u Bušovoj administraciji. Medutim, nije se odrekao i udela u kompaniji, tako da je Ramsfeld zaradio milione na ptičjem gripu. Američka kompanija zaradila je milione dolara, a porasla je i vrednost njenih akcija. Tako su američki mediji Ramsfelda prozvali profiterom ptičjeg gripa, koji je od zarade na vakcini postao jedan od najbogatijih ljudi u Americi. Osim toga, pravo na proizvodnju „tamiflua" otkupila je i švajcarska kompanija „Roš„, pa je „Gilead" dodatno zaradio na prodaji. Te informacije je tada objavio i CNN, koji navodi da je Ramsfeld u vreme pandemije ptičjeg gripa čak nameravao da proda udeo u „Gileadu", ali su mu savetovali da zadrži deonice i da svoje namere ne iznosi u javnost.

lekovi, dolari

Međutim, Ramsfeldovo ime nije se povezivalo samo s ptičjim gripom, već i s virusom svinjskog gripa u Americi, koji se pojavio još davne 1976. godine. Cela priča je počela kad je jedan vojnik u Nju Džersiju umro od, kako su smatrali stručnjaci, identičnog virusa svinjskog gripa kakav je harao 1918. godine. Ramsfeld je u to vreme bio ministar odbrane, pa je pokrenuo brzu inicijativu i uverio ljude da će nova administracija obezbediti da svaki čovek, svaka žena i svako dete u SAD moraju da budu vakcinisani.

lekovi za osteoporozu

Lekovi za osteoporozu ubice virusa?!

Dva leka koja se koriste za lečenje osteoporoze mogla bi da budu efikasna u uništavanju virusa gripa, uključujući i virus H1N1, kao i virus ptičjeg gripa H5N1, zaključili su stručnjaci sa Univerziteta u Hongkongu.

Reč je o lekovima „pamidronat" i „zoledronat", koje kompanija „Novartis" distribuira na tržište pod nazivima „aredia" i „reklast". Hongkonški stručnjaci su u svom eksperimentu izložili ljudske ćelije napadnute virusom gripa pomenutim lekovima za osteoporozu. Lekovi su podstakli proizvodnju jednog tipa belih krvnih zrnaca, koja su uništila ljudske ćelije zaražene gripom. Budući da virus gripa može da se umnožava samo u živim ljudskim ili životinjskim ćelijama, uništavanjem zaraženih ćelija, ukida se ta mogućnost. Prema rečima profesora Lau Ju-luenga, korišćenjem navedenih lekova praktično se uništavaju „fabrike virusa gripa" u organizmu.

U to vreme je trajala predsednička kampanja, a kandidat Džerald Ford tako je dobio dodatnu podršku i postao predsednik. Vakcina se brzinom svetlosti proizvela i proširila celom zemljom, a program je zaustavljen samo mesec dana posle izbora. Jedini problem je bio što je lek bio kontaminiran. Tako se na kraju od vakcine razbolelo na stotine ljudi, a 52 je umrlo.

Borba za proizvodnju vakcine

Postavlja se pitanje ko će ovaj put zaraditi na smrtonosnom virusu. Rojters je istražio ko bi mogao biti potencijalni proizvođač nove vakcine i došli su do zaključka da su od pojave svinjskog gripa porasle cene deonica dve kompanije - „Bajokrajst farmaseutikalsa" za 26 odsto i „Novavaksa" za čak 75 odsto. Zanimljivo je da su porasle i akcije švajcarske kompanije „Roš holding" za 3,48 odsto. Međutim, u „Bajokrajstu" kažu da ne nameravaju da učestvuju u proizvodnji leka za grip.

Stručnjaci kažu da „Novavaks" od uzoraka virusa gripa može da proizvede vakcinu za 12 nedelja. Kompanija je, već kontaktirala sa američkim Centrom za prevenciju bolesti, a pokušava da stupi u kontakt s meksičkim ministarstvom zdravlja i ponudi pomoć. Medutim, kompanija „Bakster internešenel" potvrdila je da sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom u vezi sa proizvodnjom vakcine koja bi mogla da spreči širenje virusa.

Нема коментара: