brojač poseta

петак, 07. август 2009.

Eksploziv zaglavljen u tunelu!

Kamion koji je prevozio sedam tona opasne materije pokvario se usred tunela. Opasnosti od eksplozije nije bilo, saobraćaj profunkcionisao posle tri sata

Eksploziv zaglavljen u tunelu!

Sve pod kontrolom... Eksploziv obezbeđen i pretovaren u drugi kamion

Kamion koji je prevozio sedam tona eksploziva pokvario se juče oko 13 časova u tunelu Lipak na obilaznici oko Beograda! Specijalne ekipe MUP-za vanredne situacije stigle su odmah na lice mesta i svojim vozilom odšlepale kamion na bezbedno mesto. Kako kažu nadležni, opasnosti od eventualne eksplozije nije bilo, a saobraćaj na ovom delu puta bio je zaustavljen oko tri sata.

Eksploziv „trotil", poznatiji kao „TNT", natovaren je u preduzeću „Prva iskra" u Bariču i trebalo je da bude prevezen u fabriku „Trajal" u Kruševcu. Kamion se pokvario usred svoje maršrute, propisane od strane MUP-a za ovakav specijalni transport, pa je vozač odmah obavestio saobraćajnu policiju kako bi situacija bila u potpunosti bezbedna.

Kako smo saznali od policajaca koji su obezbeđivali ovaj deo obilaznice, u tunelu Lipak, vozač im je rekao da je u pitanju kvar na „kardanu".

Odšlepali „bombu"

Specijalne ekipe Sektora za vanredne situacije MUP-a stigle su brzo na lice mesta i svojim vozilom odšlepali kamion sa eksplozivom na bezbedno mesto.

- Nije bilo potrebe za bilo kakvom dramom. Kamion je ostao u kvaru i to je nešto što se dešava. MUP je izdao odobrenje da se eksploziv prevozi, a kretao se predviđenom maršrutom, tako da nikakve opasnosti nije bilo. Nas su policajci obavestili o incidentu, ekipe su izašle sa svojim šlep-vozilom i u kratkom vremenskom periodu oslobodili smo blokirani tunel - objasnio nam je Đorđe Babić, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Kada se prevoze opasne i eksplozivne materije, svako vozilo mora dobiti specijalno odobrenje, vozač mora da poseduje dozvolu za upravljanje takvim vozilom, a u specijalnim situacijama obezbeđuje se i policijska pratnja. U slučaju jučerašnjeg incidenta policijska pratnja nije bila predviđena.

- „Trotil", koji je juče trebalo da bude transportovan za Kruševac, nije imao specijalnu pratnju, jer sam po sebi to ne iziskuje. Eksploziv se nikada ne prevozi zajedno sa inicijalnim sredstvima koja bi mogla da izazovu eksploziju. Oni se obavezno prevoze posebno. Uvek se poštuju propisani standardi i vodi računa o tome - kazali su nadležni iz MUP-a.

ZAKON

Zakon o zaštiti životne sredine zahteva sledeća dokumenta za prevoz opasnih materija:

- da je preduzeće registrovano za obavljanje delatnosti prevoza opasnih materija

- da raspolaže odgovarajućim prevoznim sredstvom

- ima stručno osposobljena lica za obavljanje prevoza

- ima odobrenje za prevoz opasnih materija

- ispunjava uslove za prevoz

U fabrici „Trajal" potvrdili su da nije bilo nikakve opasnosti tokom transporta.

- Eksploziv „trotil" redovno prevozimo, i to na način koji je propisala Protivpožarna policija. To je privredni eksploziv koji koristimo za iskopavanje rudnika, detonaciju pri gradnji puteva i tunela. Vozilo je imalo sve uredne dozvole, vozač je obučen da prevozi takva sredstva. TNT nije mogao nikako da eksplodira jer je bio potpuno obezbeđen, a kamion koji ga prevozi je isključivo za te namene - rekla nam je PR fabrike „Trajal" Lenka Marković.

Blokada saobraćaja

Saobraćaj u ovom delu obilaznice normalizovan je oko 14.30 časova, a pokvaren kamion je uz policijsku pratnju odvezen na bezbedno mesto.

- Kamion je odšlepan na sigurno mesto, na zemljani deo, a patrolna policija je obezbedila kamion. Čekamo da dođe automehaničar, a nakon toga ćemo pratiti situaciju - rekli su nam u informativnoj službi MUP-a.

Kako je saznala ekipa Pressa, oko 17 časova drugi kamion firme „Trajal" je stigao i radnici su obavili pretovar „trotila".

- Za ljude koji se bave eksplozivom cela situacija nije bila alarmantna - rekli su radnici „Trajala".

Нема коментара: