brojač poseta

петак, 28. август 2009.

Direktor Dojče banke slavio rođendan o trošku građana Nemačke

Šef nemačke Dojče banke Jozef Akerman proslavio je svoj 60. rođendan o trošku poreskih obveznika u rezidenciji nemačkog kancelara Angele Merkel, otkriva politički magazin „Riport Majnc"

Angela Merkel pozvala Jozefa Akermana da u njenoj rezidenciji proslavi rođendan

Drugari... Angela Merkel pozvala Jozefa Akermana da u njenoj rezidenciji proslavi rođendan

Prema navodima tog lista, samo su troškovi osoblja, koje je posluživalo na rođendanskom slavlju, iznosili 2.100 evra, a ukupni izdaci za celovečernju proslavu zasad nisu poznati.

Magazin otkriva da u vladinom izveštaju piše da je rođendanska večera finansirana iz državnog budžeta, odnosno parama izdvojenim za osoblje savezne kancelarke.

Ni Angela Merkel ni Jozef Akerman nisu se baš najbolje izjasnili po pitanju ovih optužbi. Merkelova je odbacila optužbe rekavši da je Akermanov rođendan za nju bio samo povod za večeru s predstavnicima nemačkih najviših ekonomskih krugova.

Zbog svega bi trebalo da bude sazvan Odbor za finansije, na kome će i jedno i drugo morati da daju izjave povodom rođendanskog slavlja. Pored izjava, Merkelova će morati da preda i izveštaj o troškovima njenog osoblja.

Inače, cela priča stara je nekoliko meseci, ali je tek nedavno izašla u javnost, jer je nekim političkim opcijama u zemlji dobrodošla u predizbornoj trci, koja se u Nemačkoj zahuktava. Naime, izbori u toj zemlji trebalo bi da se održe 27. septembra, a protivnici Merkelove ne biraju sredstva kojima bi je porazili.

Priču je, zapravo, ne razmišljajući, podstakao sam šef Dojče banke, kad je u jednom intervjuu za televizijski program ZDF izjavio da ga je kancelarka pozvala da zajedno sa tridesetak prijatelja proslave njegov šezdeseti rođendan u njenoj rezidenciji.

Članovi Socijaldemokratske partije (SPD), međutim, nisu prihvatili takvu verziju događaja. Tako je, na primer, stručnjak za pitanja državnih finansija iz te stranke Johanes Kars izjavio da rezidencija kancelarke nije agencija za organizaciju raznih proslava, pogotovo ne o trošku nemačkih poreskih obveznika. On je zatražio jasan pregled i izveštaj izdataka potrošenih na proslavu Jozefa Akermana, kao i ostalih sličnih događaja, ukoliko su se dogodili na istom mestu.

Sličnog je mišljenja i predsednica zastupničkog kruga stranke Zelenih Renata Knast. Ona je rekla da neko ko je na položaju kancelarke ne može samo tako da pozove nekoga da o trošku platiša poreza proslavi svoj rođendan na ekskluzivnoj večeri uz vrhunska vina.

Нема коментара: