brojač poseta

уторак, 11. август 2009.

15.000 udesa zbog mobilnog!!!

Više od petine saobraćajnih nesreća u Srbiji godišnje izazovu neoprezni vozači dok za volanom telefoniraju ili šalju SMS poruke

Opasno telefoniranje tokom vožnje... Korišćenje „hendsfrija“ uskoro obavezno

Opasno telefoniranje tokom vožnje... Korišćenje „hendsfrija" uskoro obavezno

U Srbiji se godišnje dogodi oko 15.000 saobraćajnih nesreća koje su izazvane korišćenjem mobilnog telefona tokom vožnje! Policija smatra da je uzrok oko petine udesa nepažnja vozača dok za volanom razgovaraju telefonom ili šalju SMS poruke, ali zvaničnih podataka o tome još nema jer važeći zakon o bezbednosti saobraćaja ovakvo ponašanje ne sankcioniše, kaže za Press načelnik Uprave saobraćajne policije Stojadin Jovanović.

Novim zakonom tek od 10. decembra ove godine počeće kažnjavanje vozača ukoliko ih policija uhvati da telefoniraju ili kucaju poruke u toku vožnje!

Nema statistike

- Nema zvaničnog podatka, ali neka gruba policijska procena govori da oko 20 odsto saobraćajki izazivaju vozači sa telefonom u ruci. Sadašnji zakon ne sankcioniše upotrebu mobilnih telefona, a policija vozača može da kazni jedino za prekršaj koji je nastao usled korišćenja mobilnog.

Moje je mišljenje da je možda i veći broj prekršaja od tih 20 odsto usled telefoniranja ili kuckanja SMS poruka za vreme vožnje. Policija može samo da zaustavi i eventualno upozori vozača da se tako ne ponaša - objašnjava Stojadin Jovanović.

Predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Press da će prema novom zakonu, koji će važiti od 10. decembra, mobilni moći da se koristi samo uz „hendsfri" opremu.

- Upotreba mobilnog je dozvoljena isključivo ukoliko se koristi „hendsfri", odnosno obična ili „blutut" slušalica. Takođe, možete namestiti i telefon na samouključivanje i pričati preko spikerfona. To važi za sve vozače, s tim što će policija, Hitna pomoć i taksisti moći da koriste radio stanice uz upotrebu ruku - objašnjava Okanović.

Prolazak na crveno

On tvrdi da će kazne za vozače koji budu koristili mobilni telefon u toku vožnje biti 5.000 dinara.

- U slučaju da se izazove lakša saobraćajka bez povređenih, kazna je do 18.000 dinara. U slučaju da se izazovu lakše povrede sledi do tri godine zatvora, a u slučaju težih povreda do osam godina. Onaj ko u ovakvoj saobraćajci usmrti nekoga, može da dobije do 12 godina zatvora - kaže Okanović.

U Holandiji kazna 2.500 evra

Damir Okanović kaže da su kazne u nekim evropskim državama mnogo veće za upotrebu mobilnog u toku vožnje, nego što je to predviđeno novim zakonom u Srbiji.

- U Velikoj Britaniji kazne su i do 3.000 evra, a u Holandiji do 2.500 evra. Što se tiče kazni, one su kod nas još uvek blage, ali je dobro što smo uopšte doneli ovaj zakon jer smo mi među poslednjima u Evropi - kaže on.

Kazne će zavisiti od stepena povreda, u prva dva slučaja, kao i od mnogih drugih faktora.

- Zavisiće i od težine povreda, ali i od toga da li je u pitanju samo nepažnja ili bahato ponašanje i slično. Ako neko kuca poruku, a ide 150 kilometara na čas, za to će sigurno biti teža kazna. Inače, teška povreda je kod nas i slomljen palac, a kamoli lomljenje kičme i ostalo - objašnjava on.

Najčešći prekršaj koji vozači prave usled korišćenja mobilnog je prolazak na crveno svetlo. Okanović tvrdi da će od decembra zbog ovakvog prekršaja biti oduzimane dozvole na period od tri meseca do godinu dana.

- Korišćenje mobilnog u toku vožnje povećava 50 odsto šansi da napravite prekršaj, a sa „hendsfrijem" oko 30 odsto, tako da ni ovakav način nije najpouzdaniji, ali je jedina alternativa. Postoje mnogi načini da se utvrdi da li je vozač razgovarao telefonom, i to nije samo puko opažanje policajca. Na primer, video-oprema bez problema to može da evidentira, a može se otkriti i iz prikrivenog vozila koje nema policijske oznake - kaže Okanović.

On tvrdi da će policija moći čak i da oduzima mobilne telefone, ukoliko se bude sumnjalo da je vozač ispustio telefon neposredno pre nego što ga je policajac primetio.

KAZNE OD DECEMBRA ... Novim zakonom tek od 10. decembra biće zabranjeno korišćenje mobilnog telefona prilikom vožnje

- Policija po zakonu o prekršaju može da oduzme bilo koji predmet izvršenja prekršaja, pa bi po tom principu mogla da uzme i mobilni telefon. Policija sme da proveri preko mobilnog operatera da li je telefon korišćen u vreme kada je uhvaćen prekršilac. Tako da će se teško izvući oni koji misle da mogu da prevare policiju, a moj savet je da kupe „hendsfri" opremu jer će ih to mnogo manje koštati - poručuje Okanović.

Нема коментара: