brojač poseta

среда, 22. јул 2009.

Za jednu noć otkrili 53 pijana vozača!

Policija u Šapcu u noći između 18. i 19. jula otkrila 53 pijana vozača, 79 isključeno iz saobraćaja, dok su kažnjena 133 vozača

Policija pojačala akcije radi povećanja bezbednosti u saobraćaju

Stroge kontrole na srpskim drumovima... Policija pojačala akcije radi povećanja bezbednosti u saobraćaju

Policija u Šapcu je tokom samo jedne noći u kontroli saobraćaja u Mačvanskom okrugu otkrila 53 pijana vozača, dok je 79 isključila iz saobraćaja! Najveća izmerena količina alkohola iznosila je 2,42 promila, a čak kod 13 učesnika u saobraćaju bilo je više od 1,20 promila!

Zbog povećanog broja saobraćajnih nesreća u julu saobraćajna policija u Šapcu je, radi poboljšanja bezbednosti, sprovela niz preventivnih i represivnih mera. U akciji u noći između 18. i 19. jula samo na području Šapca iz saobraćaja su isključena čak 53 vozača pod dejstvom alkohola!

- Saobraćajna policija u Mačvanskom okrugu je tokom samo jedne noći, kontrolišući više od 570 učesnika u saobraćaju, kaznila 133 vozača, a 79 isključila iz saobraćaja. Najveća izmerena količina alkohola kod vozača iznosila je 2,42 promila, a čak kod 13 vozača bilo je više od 1,20 promila, dok je pet učesnika odbilo testiranje - kaže za Press sagovornik iz policije, i dodaje:

- Alarmantno i poražavajuće je da je među onima koji su vozili pod dejstvom alkohola najviše bilo vozača u dobi između 20 i 30 godina! Inače, policija u sličnim akcijama, naročito vikendom, isključi veliki broj vozača koji „pod gasom" sednu za volan. U proseku, vikendom otkrijemo oko 100 pijanih vozača!

Jedan vozač je isključen iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom narkotika, a tri vozača zbog vožnje bez odgovarajuće kategorije i zabrane.

- Kontrolisano je i prisustvo psihoaktivnih supstanci kod vozača i testom na opijate obuhvaćeno je pet vozača, pa je kod jednog utvrđeno prisustvo amfetamina, zbog čega je protiv njega podneta prekršajna prijava i izrečena mera isključenja iz saobraćaja - piše u saopštenju policije.

Tokom vikenda policija u Pančevu isključila je 15 iz saobraćaja zbog vožnje u pijanom stanju, saopštila je pančevačka policija.

kontrola vozača

Policija je takođe upozorila da nekoliko nedelja zaredom u saobraćajnim nesrećama u Pančevu teške telesne povrede najviše zadobijaju biciklisti i motociklisti.

U proteklih sedam dana u tom gradu se dogodilo 15 saobraćajnih nezgoda, u kojima su biciklista i motociklista teže povređeni, navedeno je u saopštenju.

- Tokom vikenda policija je pojačano kontrolisala vozače, kada je podneto 35 prekršajnih prijava, a mandatno je kažnjeno sedam vozača. Policija u Pančevu apelovala je na vozače da poštuju saobraćajne propise i da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Policajac i dalje u komi

Policajac i dalje u komi

Policajac Branko Simić (41), koga je u Obrenovcu pregazio pijani vozač, i dalje je u komi, a život mu je u opasnosti, rečeno je u Kliničkom centru Srbije.

Branko Simić teško je povređen dok je u noći između subote i nedelje obavljao dužnost. Vozač „peglice" Vuk Šćepanović (48) iz Obrenovca, koji je pregazio policajca, imao je 2,2 promila alkohola u krvi.

Na području novosadske policijske uprave u proteklih sedam dana dogodile su se 174 saobraćajne nesreće u kojima je jedna osoba poginula, a 76 osoba je teže i lakše povređeno.

- Materijalna šteta procenjuje se na oko 9,1 milion dinara. Zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti su protiv 614 učesnika u saobraćaju, na licu mesta naplaćene su 1.063 novčane kazne, a izdato je i 948 obaveštenja o učinjenim saobraćajnim prekršajima. Iz saobraćaja je isključen 231 vozač zbog vožnje pod uticajem alkohola i 134 tehnički neispravna vozila - navedeno je u saopštenju.

U saobraćajnoj policiji kažu da trenutno nemaju adekvatno rešenje za pijane vozače.

- Kada patrola podvrgne alkotestiranju vozača i utvrdi da je količina alkohola iznad dozvoljenih 0,5 promila, piše se prekršajna prijava i oduzima se vozačka dozvola i tako se vozač isključuje iz saobraćaja - kažu u policiji.

Svakog dana u Srbiji u proseku se dogodi 185 saobraćajnih nezgoda, u kojima nastradaju tri osobe, dok se 60 osoba povredi. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su brzina i vožnja pod dejstvom alkohola, a najnesigurniji gradovi su Beograd, Novi Sad i Šabac. Putevi tokom svakog vikenda u celoj Srbiji podsećaju na ratišta, a čak i rigorozne policijske kontrole u dane vikenda ne predstavljaju pravo rešenje za pijane vozače jer na svakog koga policija zaustavi barem dvojica prođu, a da ne budu kontrolisani.

Нема коментара: