brojač poseta

четвртак, 16. јул 2009.

Vrebaju zmije!

Na zapuštenom gradilištu na Ratarskom imanju u Kraljevu pojavile se zmije. Teren ne može da se očisti jer se ne zna vlasnik zemlje na kom je gradilište

Gradilište napušteno još pre osam godina

I ružno i opasno... Gradilište napušteno još pre osam godina

Na zapuštenom gradilištu u Kraljevu na kom je trebalo da budu izgrađeni stanovi za mlade bračne parove iz Mrkonjićevog programa, pojavile su se zmije. One su ozbiljna pretnja za stanovnike u neposrednoj blizini, a tokom školske godine i za učenike obližnje škole.

Izgradnja zgrada na lokaciji Ratarsko imanje zaustavljena je pre osam godina, i otada gotovo pet hektara zemljišta obraslo je u korov i neprohodne ševare. Zapušteni i oronuli temelji ispunjeni vodom prvih godina bili su stecište ponekog zaludnog pecaroša, ali ni njih sada više nema. Zmije su ih oterale.

- Ćuti, čoveče, makar smo se oslobodili žaba koje su godinama ludački kreketale, sve su ih zmije potamanile - cinično je dobacivao jedan stanar zgrade Vodotoranj, čuvši koju temu istražujemo. A potom rezignirano dodao:

- Postali smo taoci urušenih temelja. Čim nam deca prohodaju, prve reči koje nauče su: „Nemoj tamo, poješće te nešto." I sve ovo vreme živimo uz leglo svega i svačega.

Uplašeni stanari zatražili su pomoć od nadležnih da se teren očisti kako ne bi došlo do nesreće, ali se ispostavilo da je problem znatno veći od rutinskog čišćenja i uređenja terena. Kada je trebalo odrediti čije je zemljište, a samim tim i ko je odgovoran za raščišćavanje lokacije, ispostavilo se da je to gotovo nemoguće. Naime, zemljište je nekada bilo u vlasništvu Poljoprivredne škole „Đorđe Radić", ali, kako u papirima zvanično piše, i dalje je u vlasništvu škole, a u posedu, očigledno, odavno nije. Političkom voljom zemljište je preuzela bivša Republička direkcija za obnovu i izgradnju, brzometno pokrenula građevinske radove, još brže ih zaustavila, a usput propustila da tih pet hektara atraktivnog građevinskog zemljišta i zvanično uknjiži u svoje vlasništvo.

s2

Slučaj je pod sudskim sporom jer Direkcija nije ispoštovala ugovornu odredbu, prema kojoj su bili u obavezi da školi nadomeste oduzeto zemljište, koje je decenijama služilo za praktičnu obuku učenika.

Škola nije odgovorna

- Iluzorno je tražiti nekakvu odgovornost škole za zapušteno zemljište, još manje očekivati da finansira čišćenje, jer smo van poseda već devet godina, i ostaje nam samo da nemo posmatramo stvaranje mini-džungle, koja počinje da ugrožava i đake koji prolaze do škole - kaže direktorka Poljoprivredne škole Svetlana Mladenović.

Ni JKP „Čistoća" ne može ništa da uradi jer je zemljište praktično i svačije i ničije, a ni aktuelnim gradskim programom za uređenje javnih zelenih površina nisu predviđena sredstva za sređivanje ove lokacije. Pokošeno je tek nekih dvadesetak kvadrata trave u blizini jednog od ovih građevinskih bezdana. Građani su objasnili da su nedavno gradski oci dovodili nekakvu delegaciju, pa su se potrudili da koliko-toliko obezbede prilaz do zaparloženih temelja. Na učestale žalbe građana niko ne reaguje, mada su i ove, kao i ranijih godina iz „Čistoće" predlagali razne varijante za uređenje ovog, kako ga Kraljevčani zovu, Mrkonjić grada.

No, kako to obično biva, izgleda da se ništa neće desiti dok se ljudi ne samoorganizuju, barem nam se tako učinilo sudeći prema rezigniranom dobacivanju jednog stanara Vodotornja:

- Ma, rešićemo mi problem zmija. Već smo se raspitali gde ćemo da kupimo kokoške misirke, pa kad ih pustimo u ovaj brlog, em ćemo da potamanimo zmije, em ćemo uvek imati svežih jaja.

Нема коментара: