brojač poseta

уторак, 28. јул 2009.

Vip ekskluziva: HTC Magic Google Android aparat u slobodnoj prodaji u Srbiji

Konačno smo dočekali dan kada će u Srbiji moći da se u slobodnoj prodaji kupi Android pametni telefon. Nestrpljivi su do sada već, preko poznanika ili online, kupovali svoje primerke Android telefona, ne želeći da čekaju zvanično predstavljanje kod nas. Kompanija VIP Mobile je danas u 12h na press konferenciji predstavila HTC Magic, čime je prva na srpsko tržište donela Android aparat u slobodnoj prodaji, a slično se desilo i sa Blackberry uređajima pa par meseci.


Google Android operativni sistem

Ukoliko do sada niste imali prilike da se susretnete sa pojmom Android operativnog sistema, dovoljno je reći da Google stoji iza tog projekta. Android je baziran na linux operativnom sistemu, koji se dokazao kao najpouzdaniji operativni sistem na svetu. Android je potpuno otvorenog koda i besplatan, što znači da ćemo na tržištu mobilnih telefona videti dosta jeftinije pametne telefone.


Ono što izdvaja Android operativni sistem od Symbian i iPhone operativnih sistema jeste i činjenica da poseduje izuzetno veliki broj potpuno besplatnih aplikacija koje se mogu instalirati sa svega par klikova kroz program Android Market, koji je inicijalno instaliran u sam telefon. Ono što je neverovatno jeste broj aplikacija koji je dostupan, obzirom na kratko postojanje ovog operativnog sistema. Symbian ima zaista mali broj besplatnih aplikacija, a i sama instalacija programa zahteva dosta upornosti i tehničkog znanja u većem broju slučajeva. Što se tiče iPhone aparata, sama instalacija programa je vrlo jednostavna ali je iPhone ponuda programa najvećim delom komercijalnog karaktera što korisnicima u Srbiji pravi problem kako finansijski tako i tehnički gledano zbog plaćanja karticama preko interneta.


Druga bitna prednost Android aparata je savršena integracija sa Google servisima, kao što su: email, kontakti, kalendar i chat. Dok ostale Google aplikacije rade podjednako brzo i dobro kao i na samom računaru, kao što je pretraga, google maps i youtube. Prilikom startovanja aparata, svaki Android telefon zahteva da ukucate pristupne podatke vašeg Gmail naloga i više nikada nećete morati da podešavate ili kuckate šifre i slično. Ovo donekle predstavlja i sigurnosni problem, pa ćete morati više obratiti pažnju na zaključavanje podataka u slučaju gubitka aparata. Svaki email, kontakt ili kalendar koji dodajete preko telefona se automatski pojavljuje na webu, i obrnuto. Sve zaista radi potpuno savršeno.


Konačno moramo izuzetno pohvaliti aplikaciju za pregled internet stranica, koji zaista i po brzini i po komforu daje potpuni ugođaj surfovanja u pokretu. Pretraživač u Android 1.5 je novi WebKit i javascript engine, koji puno doprinose brzom renderovanju stranica. Ni Symbian, ni Blackberry nemaju ni približno dobre browsere za normalno korišćenje. Apsolutni vladar u mobilnom surfovanju je svakako iPhone, ali ga Androidov browser prati sa svega par koraka zaostatka. Treba spomenuti da je Google finansirao kako Firefox, tako i Chrome pretraživače, tako da je to znanje odlično primenjeno na Android pretraživač. Zaostaje za iPhone pretraživačem jedino u brzini za 10% i ne poseduje tako dobru ergonomiju korišćenja.

HTC Magic

Ovaj aparat se prvi put u prodaji našao u Kanadi, pre svega mesec i po dana od trenutka kada je stigao na naše tržište putem VIP operatera. Vodafone drži ekskluzivu u prodaji aparata na tržištima koje pokriva, a kako VIP sarađuje sa Vodafone operaterom, tako i ovaj aparat stiže na naše tržište. U ovom trenutku i Telenor ima najavljen Samsung i7500 Galaxy koji će imati u svojoj ponudi, naravno u pitanju je takođe Android platforma.


Za početak, treba izneti par tehničkih detalja o samom uređaju. Aparat se može koristiti na svim kontinentima, jer poseduje podršku za sve mreže po pitanju razgovaranja. Poseduje odličnu konektivnost, putem GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA protokola propusne moći i do 7.2Mbit/s, kao i preko wireless b/g i bluetooth-a. Aparat pogoni procesor Qualcomm na 528 MHz , sa 288MB RAM i 512MB ROM memorije. Dodatna memorija se proširuje microSD karticom do 16GB kapaciteta, dok je u fabričkom pakovanju kartica od 2GB. Aparat se napaja iz baterije od 1340mAh, koja treba da pruži ček 7.5 sati razgovora ili 420 sati mirovanja po fabričkim podacima - u praksi oko 1.5 dana normalnog korišćenja. Dimenzije aparata su na današnjem standardu sa svega 13.6mm debljine i uz težinu od odličnih 118 grama. Naravno, aparat poseduje 3.2 inča ekran rezolucije 320x480px koji je podrazumeva se osetljiv na dodir. Aparat poseduje kameru od 3.2MP koja je sposobna da snima kako fotografije, tako i video zapis, ali vrlo zameramo nepostojanje blica ili barem LED svetla, tako da je fotografisanje u mraku praktično nemoguće. Od neobičnijih stavki, tu su akcelerometer, kompas i GPS prijemnik.


Sam aparat je zaista prelepog dizajna i još kvalitetnije završne obrade. Ukoliko vam nije poznato, HTC G1 je prvi Android telefon ikad napravljen, tako da je HTC svakako u blagoj prednosti u odnosu na ostale proizvođače. HTC se očigledno dugo bavi proizvodnjom pametnih telefona, pa je izgled i kvalitet aparata zaista u korak sa današnjim standardima, možda čak i preko toga. Dakle, na sam aparat sigurno neće biti negativnih kritika, pre svega zbog jednostavnog klasičnog dizajna.

Komandni tasteri su lepo raspoređeni i ugodni za korišćenje. Na levoj bočnoj stranici se nalaze tasteri za pojačavanje/utišavanje. Na prednjoj strani imamo set standardnih tastera, dok taster za prekid razgovora služi za zaključavanje telefona, a taster menija za otključavanje. Navigaciona kuglica je izuzetno prijatna i precizna, ali je zapravo nećete često koristiti jer je ekran na dodir mnogo prijatniji za upotrebu. Sa donje strane se nalazi kombinovani konektor za USB i za slušalice. A ukoliko vam nije poznato, ubuduće će apsolutno svi proizvođači koristiti ove konektore za punjenje telefona, uskoro neće biti više klasičnih punjača na koje smo navikli.


Ovaj aparat u sebi ima instaliran i najnoviji Android OS verzije 1.5, pod nazivom "Cupcake". Ova verzija operativnog sistema donosi sledeće novitete: virtuelnu tastaturu za kuckanje preko ekrana, mogućnost dodavanja widgeta na početnu stranu, snimanje/upload video klipova (email, chat, youtube), brži pretraživač, glasovna pretraga, stereo bluetooth, brži rad aplikacija i gomilu sitnih poboljšanja.

Ono što je bitno je da aparat nije namenjen samo kompjuterašima, nego po svom izgledu i funkcijama pokriva zaista sve grupe korisnika.

Upotreba

Kao i kod svakog novog telefona ili operativnog sistema, period privikavanja je potreban. Međutim, Android je vrlo intuitivan i krajnje pojednostavljen, tako da će se i početni korisnici vrlo lako snaći, naravno uz preduslov da poznaju engleski jezik. Za neke naprednije funkcije, preporučljivo je konsultovati uputsvo ipak. Na gornjoj ivici se nalazi statusna linija, gde su uvek na desnoj strani prikazani: trenutno vreme, status baterije, signal mreže i aktivan protokol za prenos podataka. Ostatak statusne linije je varijabilan, i tu ćete videti sva obaveštenja koja će se tokom vremena javljati, tipa: propušteni pozivi, nove sms poruke, nove email poruke, obaveštenje poslato od neke aktivne aplikacije, prisustvo wireless mreža i slično. Ono što je bitno jeste da svi programi koriste ovaj sistem, i savršeno se integrišu po potrebi. Kada je statusna linija prikazana samo u vrhu ekrana, da biste videli kompletnu i detaljnu listu, dovoljno je da prevučete prstom sa vrha ekrana ka dnu i otvoriće vam se "roletna" na kojoj će sve detaljno biti izlistano. Zaista vrlo jednostavno i definitivno najpraktičnije rešenje do sada viđeno u ovom smislu.


Na sredini ekrana se nalazi sat i prečice ka vama bitnim programima. Sam desktop ima srednji, levi i desni deo, zapravo kao tri desktopa, kojima pristupate jednostavnim horizontalnim skrolovanjem pozadine. Tako možete svoje ikonice raspodeliti na : posao, zabava i internet recimo. Vrlo lepo organizovano. Sve ostale programe možete naći klikom na jezičak na donjem delu, koji vam prikazuje sve instalirane programe. Skrolovanje se vrši jednostavnim povlačenjem prsta po vertikali, a samo startovanje programa jednim klikom na ikonicu. Ukoliko želite da neki od programa postavite na desktop, dovoljno je da dužim pritiskom na ikonicu izaberete istu i da je spustite na željeno mesto na desktopu. Generalno, to je sve što se može reći o samom interfejsu aparata, a kao što primećujete vrlo je jednostavno - neprijatno jednostavno, jer imate utisak da nešto fali iako je sve zapravo tu.


Posle samog interfejsa, na koga ne možemo potrošiti više reči ni da želimo, prelazimo na ključne delove na koje prvo nailazite odmah po prvom korišćenju aparata, inicijalno podešavanje. Za početak potrebno je startovati sekciju Settings gde treba podesiti sve parametre ispravno. Sledeći korak je da instalirate sve aplikacije koje su vam interesantne startovanjem "Market" aplikacije. Preporučujemo naravno da se nakačite na wireless prilikom instalacija, gledanja video materijala i gledanja mapa satelitskih snimaka kako ne bi odmah potrošili dozvoljeni besplatni saobraćaj ili pak generisali visok račun za korišćenje interneta. Sve ostalo neće povući puno protoka, pa ćete preko mobilne mreže moći nesmetano da nastavite korišćenje. Ohrabrujuće je da 3G konekcija radi zaista brzo, pa je komfor korišćenja na dobrom nivou.


Inicijalno nam je trebalo dosta vremena dok smo pregledali sve dostupne aplikacije i instalirali ih na telefon. Sama instalacija se svodi na odabir programa iz kategorije kojoj pripada, potom jedan klik na "install", i ponovo na "ok" čime se instalacija povlači u pozadinu dok ne bude završena, a status možete pratiti gore u statusnoj liniji. Po završetku instalacije novoinstalirani program možete startovati i iz statusne linije, a kasnije standardno iz liste programa. Mi smo instalirali po 10 aplikacija, pa smo ih testirali, pa opet 10 pa test i tako dok nismo zatekli sebe da smo potrošili izuzetno mnogo vremena samo na instalacije aplikacija i testiranje, jer ih zaista ima dosta i skoro sve su potpuno besplatne.


Same aplikacije su vrlo upotrebljive i relativno zrele, tako da je zaista bilo vrlo korisnih stvari. Veliki broj igara je takođe moguće instalirati, a neke ozbiljnije igre imaju besplatan prvi nivo recimo a za ostatak mora da se plati. Generalno, svaka aplikacija ili igra će raditi dovoljno da vas zabavi barem pola sata u cugu pre nego što traži neki upgrade na plaćenu verziju. Potencijal Android tržišta je izuzetno veliki, ako je suditi po tome šta je sve urađeno za relativno kratko vreme. Napominjemo da nismo, i pored mukotrpnih pokušaja, nikako uspeli da zablokiramo ili resetujemo telefon, sve je zaista radilo besprekorno. Dešavalo se jedino ako preteramo sa brojem aktivnih aplikacija da dođe do skoro neprimetnog usporenja i to je sve.


Sledeći bitan segment jeste tastatura, tačnije virtuelna tastatura pošto HTC Magic nema fizičku tastaturu. Mora se priznati da je iPhone dosta brži i prezicniji od Androida, ali opet Android ispunjava 90% ergonomije i brzine iPhone aparata što je sasvim zadovoljavajuće. Moguće je kuckati jednom rukom ukoliko je telefon u vertikalnom polozaju, ili pak sa dve ruke kada je telefon u horizontali (preporučujemo za one koji imaju nespretne ili debele prste, kao i sam autor ovog teksta). Ipak, ako nikada niste kuckali po ekranu, spremite se na 10 dana maltretiranja dok sve ne uđe u automatiku. Pomalo je i frustrirajuće naučiti da se kucka na ekranu, ali vredi učiti jer je to budućnost svih mobilnih uređaja. Ukoliko vam se ne sviđa fabrička tastatura, postoji mogućnost instaliranja drugih verzija tastatura, pa ćete možda naći bolju soluciju za sebe.


Aplikacije zaista rade brzo i bez zastajkivanja. Naše simpatije su pokupile recimo brzina iscrtavanja web stranica i satelitskih snimaka iz Google Maps aplikacija, kao i StreetView koji takođe radi neverovatno brzo. Zapravo na tim aplikacijama može da se vidi koliko je Android platforma moćna, kako sve radi stabilno i fludino, bukvalno identičnom brzinom kao što radite na svojim desktop i laptop računarima. U samoj Google Maps aplikaciji postoji mogućnost da uključite "location-awareness" tj. da svojim prijateljima konstantno dostavljate informaciju o svom položaju. Dosta aplikacija se pravi oko lokacijskih servisa, od pronalaženja prijatelja koji su u blizini do slanja informacija o kafićima ili radnjama koji se nalaze u vašoj blizini. Zaista će ovaj segment znatno unaprediti kvalitet informacija koje do korisnika dolazi.


Negativne stavke ovog aparata nisu velike, ali ih treba spomenuti. Kao prvo, Android još uvek nema punu podršku za Microsoft Exchange ili pak sinhronizaciju sa Microsoft Outlook programom, što je opcija bitna biznis korisnicima. Nepostojanje standardnog 3.5mm džeka za slušalice takođe ne ide u prilog aparatu, mada i sama aplikacija za slušanje muzike dosta kaska za iPhone rešenjima. Kamkorder snima video koji nije za oduševljenje, ali ga ipak snima i zgodno je što se sa jednim klikom posle završetka snimanja može podići na youtube ili poslati preko maila (cela procedura se obavlja u pozadini, pa korisnik može normalno da nastavi da koristi telefon). Takođe, kada povežete HTC Magic na računar preko USBa, nećete videti aparat ka kod ostalih telefona u vidu "Mass Storage Device" tj. neće se prijaviti kao klasičan fleš disk, već traži dodatne instalacije programa i drajvera da bi sve radilo kako treba.

Ponuda

Već od danas možete i videti HTC Magic na prodajnim mestima VIP Mobile operatera, što smo i lično otišli da proverimo da li je tačno. Da, zaista su telefoni već distribuirani u mrežu prodavnica, doduše proverili smo samo u Beogradu na par mesta. Sve nas naravno najviše interesuje cena. VIP Mobile ovaj model nudi za 19.999 dinara, uz ugovornu obavezu od 24 meseca, sa mesečnom pretplatom od 3000 dinara koja uključuje: 1800 minuta prema drugim mrežama, 1800 minuta prema VIP mreži, 1800 SMS/MMS poruka i 1800MB besplatnog protoka podataka. Ukoliko ne volite da se vezujete ugovorom, na sajtu VIP Mobile je navedeno da u slobodnoj prodaji može da se kupi za 42.999 dinara. Naravno, naravno postoje i međuvarijante, za koje preporučujemo da posetite sajt operatera i informišete se detaljnije ili pak da odete do najbližeg prodajnog mesta. Više informacija o samoj ponudi na na sajtu operatera Vip.

Нема коментара: