brojač poseta

недеља, 05. јул 2009.

„Veseli spust": Ludilo na Ibru

I pored činjenice da je, zbog visokog vodostaja i bezbednosti, ovogodišnji „Veseli spust" već bio odložen za sedam dana, Ibar je i juče bio izuzetno brz i nabujao, tako da se nekoliko hiljada spustaša gotovo strmoglavilo niz mutne brzake. Srećom, teže povređenih nije bilo, mada su mnogi zaradili bar poneku ogrebotinu

Veseli spust na Ibru

I kao što je to na „Veselom spustu" uvek bivalo, za sitne povrede niko od učesnika nije mario, jer sve su to kolateralne štete ovog organizovanog haosa na vodi. Važno je samo da se krene niz prvi brzak, a posle je sve „slobodni sastav" sa akselima i piruetama, koje samo na Ibru mogu da se izvedu. Naravno, što čudnija i atraktivnija ploveća amfibija, to je dojam bolji, ali to nikada ne znači i zagarantovan prolazak vodene trase od 25 kilometara od srednjevekovnog grada Magliča do Kraljeva.

- A lepo sam vam rekao da će ovaj stiropor odmah da pukne - jadikovao je već na prvoj krivini jedan od desetak splavara, koji su pokušali da spuste na gromadi od tog materijala.

Za razliku od strategije spuštanja niz Ibar, ona za pripremu hrane i konzumiranja pića, kao i uvek, bila je razrađena do najsitnijih detalja. Tako se, umesto jarbola, nasred plovećih skalamerija vijorili prase, jagnje ili pile.

- Ivice, vidiš koliko je Ibar brz. Što ne postavi neki radar, pa da se država nafatira love - odjeknu cela klisura od povika veselog splavara, koji svojim splavom protutnjao pored „funkcionerskog" čamca u kojem su bili smešteni ministar Ivica Dačić (sada u funkciji kapetana regate) i gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović.

Veseli spust na Ibru

VIP čamac... Ministar policije Ivica Dačić u ulozi kapetana regate

Inače, prema rečima organizatora spusta iz kajakaškog kluba „Ibar", kapetan regate je predvodničku ulogu napustio već posle dva kilometra, najverovatnije zbog neodložnih obaveza, mada su zli jezici prokomentarisali da se uplašio nabujalog Ibra.

A možda i zbog činjenice da je, već negde kod prvog odmorišta u Bogutovcu, počela da pada kiša, što je već dobro promrzlim i mokrim spustašima još više otežalo splavarenje. I kao što to obično biva, u inat otpočinje još jača pesma i veselje. „Važno je samo dobro se zezati."

Нема коментара: