brojač poseta

понедељак, 20. јул 2009.

Svinjski grip preti Guči!

U strahu od razbuktavanja svinjskog gripa na Saboru u Guči, na kome se očekuje dolazak više od 500.000 ljudi, epidemiolozi zatražili da se postave poljska bolnica i kontrolni punktovi

Rizik... Centralna manifestacija Sabora trubača okupiće na desetine hiljada ljudi

Rizik... Centralna manifestacija Sabora trubača okupiće na desetine hiljada ljudi

Ministarstvo zdravlja je, zbog straha od razbuktavanja epidemije svinjskog gripa, propisalo mere prevencije za Sabor trubača u Guči, saznaje Press. Epidemiolozi su zatražili od organizatora ove manifestacije, na kojoj se očekuje prisustvo pola miliona ljudi, da se obezbede posebna poljska bolnica, desetine kontrolnih punktova i stalna lekarska dežurstva.

Direktor Centra za kulturu, sport i turizam opštine Lučani Adam Tadić kaže za Press da su oni kao glavno organizaciono telo Sabora trubača, koji će trajati od 5. do 9. avgusta, preduzeli sve mere zaštite od meksičkog gripa, pridržavajući se propisanih mera koje je izdalo Ministarstvo zdravlja.

Kragujevčani pušteni kući

Dvojica od tri mladića u Kragujevcu, obolela od novog virusa gripa A (H1N1), juče su puštena na kućno lečenje. Predstavnica za odnose sa javnošću Kliničkog centra u Kragujevcu Andrea Obradović rekla je da su mladići kod kojih je potvrđen novi virus primljeni na kliniku u petak. Oni su u istoj grupi boravili na muzičkom festivalu Egzit.

U Kragujevcu su dosad registrovana ukupno četiri slučaja novog gripa.

Faktor Egzit

- Obezbedićemo veći broj sanitetskih ekipa na prostoru same varošice. Iskreno se nadam da do pandemije neće doći i da neće biti potrebe za intervencijama. Međutim, mi ćemo se kao organizatori Sabora pridržavati programa zaštite koje je ministarstvo napravilo. U tom cilju mi smo zajedno sa lekarima i osobljem našeg doma zdravlja obezbedili prostor za zbrinjavanje i izolaciju za goste koji bi eventualno mogli da donesu grip u Guču - istakao je Tadić.

Od novog soja virusa gripa za tačno mesec dana u Srbiji je u 17 gradova obolelo ukupno 109 osoba. Najviše obolelih, tačnije njih 63, zarazilo se na muzičkom festivalu Egzit. Na Univerzijadi je od novog gripa obolelo šest sportista. Iako Srbiju očekuje još jedna velika manifestacija koju će posetiti pola miliona ljudi, Sabor trubača u Guči, epidemiolog i član Radne grupe za pandemiju dr Vladimir Petrović kaže da, i pored mera prevencije, tokom nje ne očekuje pandemiju.

- Sprečavanje širenja bolesti nije moguće iz prostog razloga što se ona širi kao i svaka kapljična infekcija. Ali, sigurno je da neće biti epidemijskog talasa u skorijem periodu. Zasad je još uvek procena da će se to dogoditi na jesen. Što se Guče tiče, i tamo će, kao i na Egzitu i Univerzijadi, biti uveden pooštren epidemiološki nadzor - rekao je dr Petrović.

„Torlak" ne proverava sve sumnjive

Sa sto potvrđenih slučajeva, kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut", Srbija je ispunila kriterijum Svetske zdravstvene organizacije (SZO), tako da ubuduće nije potrebno sprovoditi laboratorijsko ispitivanje svakog sumnjivog slučaja. Odsad će se ispitivati samo osobe sa teškom kliničkom slikom, čije stanje zahteva hospitalizaciju. Dr Vladimir Petrović naglašava da smo taj „zahtev" SZO ispunili zahvaljujući Egzitu.

dr Ranko Dakić, institut „Torlak“

U Srbiji su dosad zabeležni uglavnom lakši oblici obolevanja od novog gripa ... dr Ranko Dakić, institut „Torlak"

- S obzirom na blagu kliničku sliku bolesti, u narednom periodu najveći broj obolelih lečiće se preko izabranog lekara u domovima zdravlja. Pošto se radi o blagoj bolesti, koja je ista kao sezonski i svaki drugi grip, za koju je u suštini potrebna simptomatska terapija, samo će se uzorkovati i hospitalizovati slučajevi koji budu imali težu kliničku sliku - objasnio je dr Petrović.

Na pitanje Pressa kako će lekari razlikovati da li je osoba obolela od sezonskog ili meksičkog gripa, on kaže:

- Klinički je to jako teško razlikovati. Neophodna je laboratorijska analiza. Ali, uvek treba imati u vidu to da li je osoba bila u kontaktu sa već potvrđenim slučajevima ili da li je došla iz zemlje gde se beleži masovno obolevanje - naveo je Petrović, i dodao da će lakše oboleli primati simptomatsku terapiju, a teži „tamiflu" ili „relencu".

Direktor Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak" dr Ranko Dakić rekao je za Press da su u Srbiji dosad zabeležni uglavnom lakši oblici obolevanja.

- Ovo što se sada dešava mene ne zabrinjava jer ide kroz jednu prilično jasnu i tipičnu kliničku sliku, što je dobro, pa se svi završavaju sa potpunim ozdravljenjem. Naravno, postavlja se pitanje šta će biti kada oboli prvi koji već ima neku drugu hroničnu bolest, što dosad nismo imali - kaže Dakić.

Нема коментара: