brojač poseta

среда, 22. јул 2009.

Silovao device po zadatku!

Pripadnik iranske policije Basidž ispričao je za „Jerusalim post" da je za vreme dok je bio čuvar u zatvoru imao specijalan zadatak - da oduzme nevinost maloletnim devojkama, kako bi mogle da budu pogubljene

Silovao device po zadatku!

Jedan od pripadnika iranske policije, nazvane Basidž, koja sprovodi volju vrhovnog vođe ajatolaha Alija Kameneija, otkrio je „Jerusalim postu" šokantne detalje o poslu kojim se bavi. Osim što je pomogao u zaustavljanju protesta nakon predsedničkih izbora, zbog čega je bio uhapšen, on je svojevremeno kao zatvorski čuvar imao poseban zadatak - da siluje maloletnice kako bi prema zakonu mogle da budu pogubljene!

Članovi Basidža sa slikom sadašnjeg ajatolaha Kameneija

Aktivni već od dvanaeste... Članovi Basidža sa slikom sadašnjeg ajatolaha Kameneija

Pripadnik Basidža razgovarao je s novinarom „Jerusalim posta", uz uslov da ostane anoniman. On kaže da se iranskoj policiji Basidž pridružio kad je imao samo 16 godina, jer nije ima izbora.

- Majka nije mogla da me izdržava i bojala se da ne postanem narkoman ili skitnica. Ona je zamolila basidže da me prime u svoje redove i tako sam se našao među njima - navodi policajac, koji je, inače, oženjen i otac je dvoje dece.

Prema njegovim rečima, u policiji se pokazao kao veoma vredan i pošten.

- Budući da su me nadređeni poštovali, u 18. godini, 80-ih godina prošlog veka, pripala mi je posebna čast - da silujem mlade devojke, osuđene na smrt, pre nego što bi kazna bila izvršena - ispričao je pripadnik Basidža za „Jerusalim post".

Prema islamskim zakonima, devojčice s navršenih devet godina postaju odgovorne za svoje postupke, a dečaci s trinaest. Stoga, devojčice od svega devet godina mogu da budu osuđene na smrtnu kaznu. Budući da je u Iranu nezakonito smaknuti mlade devojke ako su još nevine, zatvorenice su stražari silovali kako bi njihova smrt bila legalna. Veče pre smaknuća, device bi se venčavale s mladićima, koji su im oduzimali nevinost i tako bi zakon bio u potpunosti ispoštovan.

Brojne povlastice

Pripadnici policije Basidž i njihove porodice u Iranu imaju bezbroj pogodnosti.

Tipičan pripadnik Basidža je muškarac od 12 ili više godina. Pripadnicima se obično za nekoliko meseci skraćuje obavezna vojna služba, koja inače traje 21 mesec. Članovima Basidža je lakše da se upišu na univerzitet, jer vladini univerziteti imaju kvote rezervisane samo za njihove pripadnike, nevezano za uspeh. Oni, takođe, imaju povlašćen status u javnom prevozu. Ako se legitimišu, ne moraju da čekaju u redovima na aerodromima ili železničkim stanicama.

- Žalim zbog toga, iako je brak bio legalan. Mogu da kažem da su se devojčice više plašile prve bračne noći nego svog smaknuća. Uvek su se borile, tako da smo morali da im u hranu stavljamo tablete za spavanje. Ujutru su izgledale kao da žele da umru. Sećam se da sam čuo njihov plač i vrisak nakon što se silovanje završilo - ispričao je policajac.

Kad je reč o njegovoj ulozi u protestima, koji su organizovani odmah nakon predsedničkih izbora 12. juna, pripadnik Basidža kaže da je bio uhapšen jer je oslobodio dvoje iranskih tinejdžera koji su učestvovali u demonstracijama protiv aktuelnog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. U pitanju su bili dečak od 13 i devojčica od 15 godina.

Ajatolah Homeini

Osnovao Basidž... Ajatolah Homeini

Policajac je za „Jerusalim post" rekao da je bez dopuštenja pustio demonstrante, od kojih je većina imala samo 14 ili 15 godina, i da su ga iranske vlasti zatvorile u malu, mračnu sobu.

- Veliki broj uhapšenih pripadnika policije smilovao se demonstrantima i pustio nekolicinu njih iz zatočeništva, a da se pre toga nisu konsultovali s nadređenima - ispričao je anonimni pripadnik Basidža.

On je dodao da nije napadao učesnike protesta.

- I da jesam, dužnost mi je da sledim naredbe. Ni zbog čega ne žalim, osim zbog stvari koje sam radio kao zatvorski čuvar - zaključio je policajac.

fakti

n Basidž je iranska paravojna formacija, koju je osnovao ajatolah Ruholah Homeini u novembru 1979. godine, kako bi obezbedio dobrovoljce za jurišne trupe u iransko-iračkom ratu

n Basidž je trenutno rod u Islamskoj revolucionarnoj gardi

n Komandir Basidža je brigadni general Mohamed Hedžazi

n 2004. godine procenjeno je da Basidž ima 10,3 miliona pripadnika, a samo godinu dana kasnije bilo ih je više od 11 miliona

n Među najznačajnijim zadacima Basidža su povećavanje trajne bezbednosti, jačanje razvojne infrastrukture, opremanje baza otpora i povećavanje zaposlenosti

n Basidž nameće islamske običaje, zajedno sa drugim sličnim entitetima, i ima svoj ogranak u skoro svakoj iranskoj džamiji

Нема коментара: