brojač poseta

среда, 08. јул 2009.

Reli preko obilaznice

Deo obilaznice od Obrenovačkog mosta do uključenja na autoput vozači masovno prelaze preko pune linije i pretiču koristeći zaustavnu traku

Vozači pretiču kao da puna linija ne postoji

Obilazi kolonu... Vozači pretiču kao da puna linija ne postoji

Obilaznicu oko Beograda bahati vozači pretvorili su u opasnu trkačku stazu! Vozeći svakodnevno ovom saobraćajnicom od Obrenovačkog mosta do uključenja na autoput Beograd-Šid oni masovno krše propise i jure kamionima, automobilima i motociklima čineći najrazličitije prekršaje na ivici sudara.

POJAČATI KONTROLU

Čedomir Vukašinović, pomoćnik sekretara za saobraćaj, kaže za Press da ovaj sekretarijat može samo da apeluje na vozače, kao i na saobraćajnu policiju da pojača kontrolu.

- Na obilaznici je postavljena kompletna saobraćajna signalizacija koja bi trebalo da se poštuje. Mi možemo samo da sugerišemo MUP-u da na vreme pojača kontrolu vozača koji krše saobraćajne propise - rekao je ukratko Vukašinović.

Iako je obilaznica vidno obeležena saobraćajnim znacima za ograničenje brzine, horizontalnom signalizacijom, punom linijom, šoferi ih uopšte ne poštuju!

Više od 180 na čas!

Prema podacima Javnog preduzeća „Putevi Srbije", preko obilaznice tokom 24 časa prođe više od 9.000 vozila. Međutim, bar polovina od ovih vozača napravi saobraćajni prekršaj dok prolazi ovom deonicom puta pretičući vozila kako i kada hoće, pa i kroz zaustavnu traku jurcajući putem i više od 180 kilometara na čas...

Ekipa Pressa provela je pola časa na obilaznici i za to vreme je, od oko 200 vozila koja su prošla ovim putem, zabeležila čak 35 saobraćajnih prekršaja nesavesnih vozača! Preticanje preko pune linije gotovo da je prešlo u naviku velikom broju vozača koji silaze sa Obrenovačkog mosta. Zanimljivo je da na ovoj saobraćajnici ne postoji nijedan saobraćajni policajac koji bi kontrolisao vozače, a sigurno je da bi kažnjavanjem mogli da naplate više hiljada evra dnevno!

Vozači pretiču kao da puna linija ne postoji

Slavoljub Tubić, pomoćnik direktora u JP „Putevi Srbije", kaže za Press da je obilaznica oko Beograda izgledom ista kao nekadašnja magistrala od Beograda do Novog Sada i da se njome vozi na sličan način.

fakti

n Otvorena deonica obilaznice ima profil poluautoputa sa dve kolovozne trake i zaustavnom trakom

n Obilaznicu čini obilazni put od Batajnice, preko Dobanovaca, Ostružnice, Železnika i Belog potoka, s koridorom preko Vinče i novim mostom na Dunavu za vezu s međunarodnim putem E70

n Obilaznica se trenutno koristi od naselja Dobanovci do Orlovače (Ibarska magistrala) na saobraćajnici dužine od 25,3 kilometra

Znaci postavljeni

- Što se tiče „Puteva Srbije", mi smo uradili sve što je u našoj moći kada je u pitanju saobraćaj na obilaznici oko Beograda. Postavljeni su znaci ograničenja brzine, bankine i sve ono što prati ovu deonicu puta da bi se saobraćaj odvijao normalno i po propisima. Iako ovu saobraćajnicu održava naše preduzeće, mi ne možemo da kontrolišemo saobraćaj. Za to je zadužena saobraćajna policija koja bi trebalo da kažnjava vozače zbog kršenja propisa - objašnjava Tubić.

Prema njegovim rečima, šofere očigledno privlači nov put na kom imaju dobru vidljivost i duge pravce pogodne za preticanje, ali to nije opravdanje da se saobraćajna pravila ne poštuju.

- Apelujemo na sve vozače da poštuju saobraćajne propise na obilaznici. Oni koji to ne budu činili ipak će ubrzo morati da odustanu od bahate vožnje. Kada zaživi novi zakon o saobraćaju, oni će sigurno biti drastično kažnjavani - rekao je Tubić.

Нема коментара: