brojač poseta

уторак, 21. јул 2009.

Preregistracija gotova!

Juče završena preregistracija stranih vozila, koja ne ispunjavaju evro 3 standard. Država od uvoza inkasirala više od 1,7 milijardi od carine i PDV-a

Od danas oduzimanje saobraćajnih dozvola i skidanje tablica sa „crnogoraca"

Kraj... Od danas oduzimanje saobraćajnih dozvola i skidanje tablica sa „crnogoraca"

Preregistracija vozila iz inostranstva, koja ne ispunjavaju evro 3 standard, završena je juče. Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da je do 20. jula obavljena preregistracija oko 400 vozila sa ekonomskim E tablicama i oko 41.000 vozila sa registracijom drugih zemalja, a ostvaren je ukupni prihod u budžetu od oko 1,7 milijardi dinara od naplate carina i PDV-a.

Diana Dragutinović, ministarka finansija

Diana Dragutinović, ministarka finansija

Izrazivši nadu da je većina uspela da obavi uvoz, ministarka finansija je dodala da za vlasnike vozila koji to nisu uspeli da učine uvek postoji alternativa - da svoja vozila vrate u države u kojima su i kupljena.

Bez gužve

- Oni koji nisu obavili preregistraciju vozila, od sada su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde - rekla je Diana Dragutinović.

U Upravi carina kažu da je poslednjeg dana prijave bilo više posla nego uobičajeno, ali da velikih gužvi i nije bilo. U pres-službi uprave juče nisu znali koliko se građana juče pojavilo na šalterima Carine, ali kažu da su sve učinili kako bi se postupak carinjenja odvijao nesmetano.

- Omogućeno je i predavanje dokumentacije u bilo kojoj od trinaest carinarnica, bez obzira na mesto prebivališta građana, a u pojedinim carinarnicama je produženo i radno vreme kako bi svi zainteresovani građani mogli da predaju svoje zahteve - kažu u Carini.

Preregistracija automobila sa stranim i ekonomskim tablicama počela je 21. aprila na osnovu vladine Uredbe o obaveznoj preregistraciji, prema kojoj građani Srbije moraju u roku od tri meseca da plate porez na dodatu vrednost od 18 odsto i carinu od 10 odsto za vozila iz EU i 12,5 odsto za vozila iz drugih zemalja.

Može uvoz, ali na firmu

Vlada Srbije trebalo bi na sledećoj sednici da donese Uredbu na osnovu koje će i pravna lica moći da preregistruju vozila sa stranim i ekonomskim tablicama, pod istim uslovima koje su da sada imala fizička lica. Ova uredba posebno je interesantna zbog uvoza polovnih autobusa i kamiona. Ovu odluku vlasti oštro su kritikovali domaći proizvođači autobusa i teretnjaka, smatrajući da im je time država zabila nož u leđa.

I firme će morati da plate PDV i carinu, a jedina razlika u odnosu na fizička lica je što će rok za preregistraciju biti kraći od tri meseca.

Ukoliko od danas policija za volanom „crnogorca" zatekne srpskog državljanina sa prebivalištem u Srbiji, oduzimaće mu saobraćajnu dozvolu i registarske tablice, a vozilo će biti isključeno iz saobraćaja. Takvi automobili neće moći niti da se voze niti da se naknadno uvezu, a vlasnik će odgovarati i za carinski prekršaj.

Sa carine u policiju

Nadležni objašnjavaju da je uvoz započet „u roku" ako su vlasnici automobila do jučerašnjeg dana predali dokumentaciju za carinjenje. Nakon što se završi carinjenje, vozilo može biti, uz tehnički pregled i plaćene dažbine, registrovano u stanici policije.

U trenutku donošenja uredbe, u Srbiji je, prema podacima Ministarstva finansija, bilo oko 40.000 vozila sa crnogorskim tablicama i oko 1.500 vozila sa E tablicama, koja u Srbiji koriste predstavništva stranih firmi. Nije poznat tačan podatak o broju vozila, koja nisu ispunjavala evro 3 standard, a registrovana su u drugim zemljama.

Нема коментара: