brojač poseta

четвртак, 02. јул 2009.

Preminuo Karl Malden

Preminuo Karl Malden

Američki glumac i oskarovac srpskog porekla Karl Malden preminuo je danas u 98. godini života, saopštila je porodica poznatog oskarovca.

Čuveni glumac, najpoznatiji publici po ulozi u kultnoj seriji 70-ih godina "Ulice San Franciska", umro je prirodnom smrću okružen najbližima u svojoj kući u Brentvudu, u Kaliforniji, izjavila je njegova ćerka Mila Derner.

Malden je u Holivudu, između ostalog, bio poznat i po tome što je uprkos svom fizičkom izgledu bio jedna od najcenjenijih zvezda. O svom čuvenom nosu, koji je "zaradio" igrajući fudbal i košarku, rekao je da je on "jedini glumac u Holivudu, čiji ga nos kvalifikuje za invalidska parking mesta".
Iako je morao da promeni ime Mladen Sekulović kako bi postao poznat glumac, Malden je uvek isticao da je ponosan na svoje poreklo i uvek je tražio da, kada je to moguće, njegov lik ima prezime Sekulović.

Malden je osvojio Oskara za sporednu mušku ulogu u filmu "Tramvaj zvani želja" iz 1951. godine, gde je glumio uz Marlona Branda, sa kojim je i snimio "Na dokovima Njujorka" tri godine kasnije, kada je takođe nominovan za prestižnu nagradu. U bogatoj karijeri je snimio više od 50 filmova, među kojima su "Paton", "Bejbi Dol", "Jednooki Džek" i mnogi drugi.

Rođen kao Mladen Đorđe Sekulović
Malden je rođen kao Mladen Đorđe Sekulović 22. marta 1912. godine u Čikagu, od majke Čehinje i oca Srbina. Porodica se tokom Velike depresije preselila u grad Geri u Indijani, odakle je inače nedavno preminuli Majkl Džekson.
Napustio je posao u lokalnoj železari 1934. kako bi se vratio u Čikago i upisao časove glume u "Gudmen teatru", gde je proveo nekoliko godina pre nego što je otišao u Njujork.
Prvu ulogu na Brodveju imao je 1937. godine, posle čega je njegovu karijeru na kratko prekinuo Drugi svetski rat. Malden se vratio glumi početkom 50-ih godina, kada je i zaslužio Oskara za ulogu Miča u filmu "Tramvaj zvani želja". Nakon niza filmova, Malden je dobio ponudu da glumi poručnika Majka Stouna u TV seriji "Ulice San Francska", u kojoj mu je partner bio Majkl Daglas. Malden je stekao možda i najveću popularnost ovom ulogom, a bio je nominovan i za nekoliko nagrada za ovu seriju.
Malden je 2003. godine nagrađen nagradom za životno delo Udruženja filmskih glumaca SAD, a za doprinos filmskoj industriji otkrivena je i zvezda sa njegovim imenom na Bulevaru slavnih. Bio je predsednik Akademije za filmsku umetnost i nauku od 1989. godine do 1992. godine.
Malden se 18. decembra 1938. godine oženio Monom Grinberg, koju je upoznao na časovima u "Gudmenu", i bio je sa njom do kraja života, što je jedan od najdužih brakova u istoriji Holivuda.
Iza sebe je ostavio dve ćerke, Milu i Karlu, koautorku njegove autobiografije "When Do I Start", kao i tri unuke i četvoro praunučića.

Нема коментара: