brojač poseta

понедељак, 27. јул 2009.

Otac „tamiflua“ zarađuje milione

Svinjski grip je pošast za čitav svet, ali jedan čovek zahvaljujući njemu iz dana u dan postaje sve bogatiji. Dr Norbert Bišofberger (55) je, naime, pronalazač „tamiflua“, jedinog leka za borbu protiv pandemije koji se trenutno može naći na tržištu. Sada je vlasnik luksuznog hotela koji se nalazi na mestu njegove nekadašnje porodične kuće u austrijskom mestu Melau, u čijem potkrovlju je kao dečak bio napravio tajnu laboratoriju. Kolege koje ga poznaju kažu, međutim, da mu je najvažnija nauka, a ne novac.


Nakon završenih studija u Insbruku, Cirihu i na Harvardu, kada je imao 27 godina otišao je za Boston. Poneo je samo mali kofer i 1.000 švajcarskih franaka. Bišofberger se potom našao na čelu istraživačkog tima koji je 90-ih godina za američku kompaniju „Giliad sajensiz“ razvio „tamiflu“, prvi komercijalni preparat protiv gripa koji se uzima oralno.
Danas je direktor istraživačke delatnosti i potpredsednik „Giliad sajensiza“ u Kaliforniji, čija je „tamiflu“ intelektualna svojina, dok je pravo na njegovu proizvodnju i distribuciju prodao švajcarskom farmakološkom gigantu „Rošu“.

Нема коментара: