brojač poseta

петак, 03. јул 2009.

Izrečena presuda vehabijama

Osuđene su novopazarske vehabije. Prvooptuženi osuđen na trinaest godina zatvora, jedanaestorica na kazne od šest meseci do osam godina, dvojica oslobođeni.

Izricanje presude novopazarskim vehabijama (Tanjug)
Izricanje presude novopazarskim vehabijama (Tanjug)
Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu osudilo je dvanaest vehabija na 64 godine zatvora zbog planiranja terorističkih akcija i nedozvoljenog držanja oružja. Sudsko veće konstatovalo je da je grupa bila dovoljno osposobljena i naoružana da pod svoju kontrolu stavi područje oko Novog Pazara.

Sudsko veće, kojim je predsedavao Milan Ranić, ustavonilo je da je grupa na čijem je čelu bio Senad Ramović, osuđen na 13 godina zatvora, organizovana krajem 2006. godine, a da su se sve do hapšenja, u martu 2007. godine bavili nabavkom i skladištenjem oružja, municije, hrane i lekova.

U presudi se navodi da je grupa imala "borbenu moć ekvivalentnu pešadijskom vodu od 30 do 40 ljudi" i da je bila sposobna da izvodi terorističke akcije ali i da se upusti u protivpešadijsku i protivoklopnu borbu kao i da zauzeme glavne saobraćajnice oko Novog Pazara.

Sudije smatraju da je dokazano da je grupa planirala da 3. marta 2007. godine izvrši atentat na muftiju Muamera Zukorlića kao i da napadne policijsku stanicu u Novom Pazaru.

Ta akcija nije međutim izvedena. Presuda se delom zasniva i na iskazu optuženog Senada Vjeselovića, koji je tokom istrage priznao krivicu ali je kasnije tvrdio da je to učinio pod prinudom, da je lagao kako bi dobio status svedoka saradnika i brzo izašao iz pritvora.

Pored vođe grupe Ramovića koji je dobio najveću kaznu, desetorica optuženih koji su proglašeni krivim za učešće u organizaciji čiji je cilj bio da terorističkim akcijama izaziva strah kod građana, osuđeni su na zatvorske kazne osam godina do dve i po godine zatvora.

Dvojica optuženih su oslobođena a Bekto Memić osuđen je na šest meseci zatvora zbog ilegalnog posedovanja oružja.

Branilac optuženog Memića Rajko Danilović smatra da je presuda prestroga i da se, uprkos činjenici da su se naoružavali, optuženima ne može pripisati trerorizam.

Advokat Mehmedina Koljšija koji je oslobođen svih optužbi najavio je da će on tražiti odštetu od države za dve i po godine provedene u pritvoru.

U Tužilaštvu nisu želeli da komentarišu presudu uz obrazloženje da ona još nije pravosnažna.

Нема коментара: