brojač poseta

четвртак, 23. јул 2009.

Engleska: 100.000 obolelih od novog gripa za nedelju dana

Engleska: 100.000 obolelih od novog gripa za nedelju dana
Više od 100.000 ljudi je zaraženo virusom novog gripa (H1N1) tokom protekle nedelje u Engleskoj, saopštilo je danas britansko ministarstvo zdravlja.

Prema podacima ministarstva koji se odnose na Englesku, u bolnice je smešteno 840 obolelih, od čega je 63 na intenzivnoj nezi. Prošle nedelje zabeležno je skoro dva puta više slučajeva novog gripa nego prethodne sedmice, kada ih je u Engleskoj bilo 55.000.
Podaci o obolelima iz ostalih delova Velike Britanije tek treba da budu objavljeni.

SAD rezervisale 195 miliona doza vakcina
Vlada SAD je dosad kupila 195 miliona doza budućih vakcina protiv virusa novog gripa H1N1 za moguću jesenju kampanju vakcinacije, saopštio je predstavnik američkog ministarstva zdravlja dr Robin Robinson.
Administracija je kupila i 120 miliona doza tzv. "adjuvanta" - jedinjenja koje pojačava odgovor imunološkog sistema na vakcinu i tako povećava njenu efikasnost, saopštio je Robinson na skupu savetnika američke Uprave za hranu i lekove (FDA) , izvestio je Rojters.
Pet kompanija radi na vakcini protiv novog gripa za tržište SAD - "Astra Zeneka" (preko svoje filijale "Medlmjun"), CSL, "Glakso Smit Klajn", "Novartis" i "Sanofi-Aventis".
Robinson je naglasio da je ministarstvo zdravlja u planove za vakcinaciju domaćeg stanovništva ukalkulisalo i slab prinos materijala za vakcinu protiv novog gripa, koji iznosi samo oko 30 odsto onoga koji se ostvaruje u proizvodnji vakcine za sezonski grip.

Нема коментара: