brojač poseta

петак, 24. јул 2009.

Danas do 42 stepena

U Srbiji se danas očekuje najtopliji dan od početka godine sa temperaturama koje će u nekim delovima zemlje dostizati i 42 stepena Celzijusova.

(FoNet, arhiva)
(FoNet, arhiva)
Zbog izuzetno visokih temperatura lekari savetuju građanima da samo u slučaju preke potrebe borave napolju u vreme kada je sunce najjače. Samo u Beogradu je zbog visoke temperature lekarsku pomoć juče zatražilo skoro 600 ljudi, a zabeležena i prva žrtva velikih vrućina, 66-godišnji Šapčanin.

Vlada Srbije preporučila je poslodavcima da radnici koji rade u teškim uslovima na otvorenom, zbog velikih vrućina, ne rade od 11.00 do 16.00 časova ako je temperatura viša od 36 stepani Celzijusovih.

Ministar rada Rasim Ljajić objasnio je da se preporuka odnosi na zaposlene koji rade na otvorenom, putare, građevinske i poljoprivredne radnike.

On je istakao da su tokom vrelih dana poslodavci koji ne mogu da prekinu proces rada, dužni da preraspodele radno vreme i zaštite svoje radnike, da im obezbede prostorije za rashalađivanje i dovoljno tečnosti.

Šešir, lagana a komotna odeća od prirodnih materijala, naočare za sunce, kreme sa visokim zaštitinim faktorom, i što više tečnosti, što češća tuširanja - to su neki od saveta lekara kako preživeti vrele dane.

Ko se ne pridržava saveta lekara i izlaže naglim promenama temperature rizikuje da kolabira.

Beograđani koji se nađu na ulici mogu na nekoliko mesta u gradu da se besplatno osveže.

Pored javnih česmi i fontana tu je u deset cisterni sa vodom koje su postavljenje na najprometnija mesta u gradu.

A ko nije morao da radi mogao je da se od vrućine skloni na neko od beogradskih kupališta.

U Beogrskom vodovodu kažu da je uprkos visokoj temperaturi, snabdevanje vodom uredno i bez problema.

Međutim, potrošnja struje veća je za oko 30 odsto zbog rada klima uređaja. I pored rasta potrošnje, u EPS-u tvrde da obezbeđuju dovoljno električne energije.

Нема коментара: