brojač poseta

понедељак, 13. јул 2009.

Čuvajte se za očinstvo

Skoro svaki peti par u Srbiji, kao i u svetu, ne može na prirodan način da ostvari potomstvo. Nekada se smatralo da su žene glavni krivci što se u domovima ne čuje dečji plač, ali danas se pouzdano zna da je razlog toga u polovini slučajeva muška neplodnost.

Spermatozoidi su veoma osetljivi, tako da razna urođena stanja, infekcije, ali i droga, cigarete i alkohol mogu da im naškode. Najčešći problemi sa kojima se danas muškarci suočavaju su smanjen broj spermatozoida (oligospermija), umanjen broj normalnih spermatozoida (teratospermija), njihova loša pokretljivost (astenospermija) i nepostojanje spermatozoida (azospermija).
Ovi poremećaji mogu da budu izraženi pojedinačno, ali se često u praksi sreću udruženo.

Uzroci
Kompletna slika o stanju spermatozoida dobija se izradom spermograma. Ova analiza radi se obično četiri dana posle uzdržavanja od ejakulacije. Dva nalaza, koja se rade u razmaku od tri, četiri meseca, moraju da pokažu sličan rezultat, da bi lekari nešto proglasili poremećajem u spermatogenezi.
- Različiti su uzroci koji dovode do smanjenog broja, loše pokretljivosti i prisutnosti patoloških formi spermatozoida. To mogu da budu različita urođena stanja, kao što su genetski poremećaji i nespušteni testisi, ili pak stečena stanja, kao što su povrede genitalija, razne infekcije... U velikom broju slučajeva, međutim, ne zna se pravi uzrok – kaže dr Dejan Mocović, urolog.

Azospermija
Najteža forma oštećenja spermatogeneze je azospermija, stanje u kom ne mogu da se pronađu spermatozoidi. Zahvaljujući savremenoj medicini, danas i ovi muškarci mogu da imaju potomstvo. Kod njih je moguće punkcijom testisa utvrditi da li ima živih, pokretljivih spermatozoida. Ukoliko se pronađu, oni mogu da se iskoriste za postupak vantelesne oplodnje.
Lekari ističu da loš rezultat spermograma nikako ne znači da muškarac ne može da ima potomstvo. Od stepene oštećenja zavisi da li će se ono ostvariti prirodnim putem ili vantelesnom oplodnjom.

Lečenje
Da li će doći do poboljšanja kvaliteta semene tečnosti, pre svega zavisi od ishoda lečenja uzročnika. Razne vrste urođenih ili stečenih anomalija, infekcije koje dovode do nedostatka, slabe pokretljivosti, uspešno se mogu lečiti hirurškim putem ili lekovima. U ovakvim situacijama vrlo brzo dolazi do poboljšanja rezultata spermograma.
– Ako se radi o teškom oštećenju spermatogeneze tu su rezultati terapije slabiji. Da se ne bi gubilo dragoceno vreme, parovi se šalju na vantelesnu oplodnju. Ona je danas moguća i kod muškaraca kod kojih nema spermatozoida u semenoj tečnosti. Ako se punkcijom pronađu u testisima, može da se uradi veštačka oplodnja – kaže dr Mocović.

Faktori rizika
Brojni su faktori rizika koji utiču na kvalitet semene tečnosti. Do neplodnosti može da dovede i preterano konzumiranje nikotina, alkohola i opojnih droga.
– Na kvalitet spermokulture utiče i upotreba anabolika, hormonskih preparata koje koriste profesionalni sportisti, ali i rekreativci koji žele da povećaju mišićnu masu. Na taj način dolazi do hormonske neravnoteže koja zapravo obuhvata normalno funkcionisanje hipotalamusa, hipofize i testisa. Veštački hormonski preparati narušavaju ovu ravnotežu žlezda sa unutrašnjim lučenjem – naglašava dr Mocović.
Na loš kvalitet semene tečnosti utiču i razne hronične bolesti kao što su povišen pritisak, dijabetes, masnoće u krvi i preterana gojaznost.

Šta svaki muškarac mora da zna
- Što više fizičke aktivnosti: Bavite se sportom bar dva puta nedeljno. Ako previše vremena posvećujete TV-u i računaru, dovoljno je da svaki dan barem sat, sat i po vremena provedete u šetnji u prirodi, ili da brzo hodate. Za one koji su u boljoj fizičkoj kondiciji, preporučuje se trčanje i plivanje. Fizička aktivnost trebalo bi da bude dozirana tako da traje dok vam prija. Ne valja ni preterivati.
- Pravilna ishrana: Brzu hranu svedite na minimum. Trudite se da ishrana bude što raznovrsnija, sa puno voća i povrća. Izbegavajte začinjenu hranu. Trudite se da jedete kuvana jela. Meso neka bude kuvano i pečeno, a prženo izbegavajte.
- Praćenje modnih trendova nije uvek dobro: Izbegavajte nošenje tesnog donjeg veša i uskih pantalona. Na taj način se povećava temperatura testisa, što može da dovede do oštećenja spermatozoida. Iz istog razloga ne preterujte sa toplim kupkama i saunama.
- Opasno često menjanje partnera: Promiskuitetno ponašanje može da bude veoma opasno. Često menjanje partnera bez zaštite može da dovede do brojnih infekcija koje mogu da oštete spermatogenezu.

Нема коментара: