brojač poseta

петак, 03. јул 2009.

Carinski rat Srbije i Bosne

Srpski proizvođači hrane će zbog uvođenja carina i uvoznih kvota u BiH izgubiti oko 200 miliona evra

Dogovor ne važi... Bosna faktički suspendovala CEFTA sporazum

Dogovor ne važi... Bosna faktički suspendovala CEFTA sporazum

Srpski izvoznici hrane ogorčeni su odlukom Bosne i Hercegovine da uvede pune carine i uvozne kvote na neke prehrambene proizvode iz Srbije i Hrvatske. Zakonom o zaštiti domaće proizvodnje BiH je faktički suspendovala sporazum CEFTA, koji je zemljama regiona omogućavao slobodan protok robe.

Pogođeni proizvođači zatražili su da Srbija preduzme kontramere protiv BiH, dok će bosanskom pravobranilaštvu uputiti predlog za vansudsko poravnanje.

Traže kontramere

Stručnjaci upozoravaju da će srpska privreda zbog ovakve odluke bosanskih vlasti izgubiti 200 miliona dolara!

Predstavnici srpskih proizvođača hrane ukazali su na jučerašnjem sastanku u Privrednoj komori Srbije (PKS) da će ovaj postupak BiH, koji se pri tom kosi sa sporazumom CEFTA, poskupeti njihove proizvode na tamošnjem tržištu do te mere da više neće biti konkurentni.

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje BiH odnosi se, pre svega, na uvoz prehrambene robe iz Srbije i Hrvatske i stupio je na snagu u ponoć, 30. juna.

- Grupe proizvoda za koje se uvode pune carinske stope plus prelevmani čine goveđe meso, sveže, rashlađeno, smrznuto, svinjsko, ovčje, živinsko meso, svinjska masnoća, mleko i mlečne prerađevine, zatim jaja, med, povrće, voće, sokovi, vino, pivo, sirće... Ova grupa koja je napadnuta čini negde oko 40 odsto ukupne razmene sa BiH - naveo je sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS-a Milan Prostran. On je podsetio da je za Srbiju tržište BiH jedno od najvažnijih.

- Ukupan agrarni izvoz ili robna razmena sa svim zemljama CEFTA godišnje iznosi više od milijardu dolara. U toj ukupnoj razmeni Bosna nam je jedan od najvažnijih partnera. Srbija tamo izveze hranu u vrednosti od 400 miliona, a iz BiH uveze negde oko 60 miliona dolara. Oko polovine srpskog izvoza u Bosnu pogođeno je ovom merom - kaže Prostran.

Vlada Srbije će razgovarati sa BiH

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je za Press da zakon koji je donela BiH predstavlja direktno kršenje CEFTA sporazuma i da će Vlada Srbije preduzeti konkretne mere da bi rešila ovaj problem i pomogla srpskoj privredi.

- Vlada Srbije će obaviti konsultacije s predstavnicima vlasti BiH. Taj zakon dodatno opterećuje našu privredu i predstavlja direktno kršenje CEFTA sporazuma, normi poslovanja u oblasti trgovine, a takođe je i korak unazad - rekao je Milovanović za Press.

Stop za pivo i meso

Domaći izvoznici ističu da su ovom merom najviše pogođeni pivarska i mesna industrija. Predsednik Udruženja pivara Miodrag Maksimović najavio je da će pravobranilaštvu BiH zbog izgubljene dobiti, koja se u pivskoj industriji procenjuje na 7,5 miliona evra, podneti predlog za vansudsko poravnanje.

- Tržište BiH smo dugo „negovali", ali u poslednje dve godine stalno nailazimo na prepreke. Izvoz piva je prošle godine iznosio oko 900.000 hektolitara u vrednosti od 33 miliona evra. Sada, kada je Zakon stupio na snagu, opterećeni smo sa 15 odsto carine i 30 konvertibilnih maraka po hektolitru piva, odnosno 30 feniga po litri. To će nam u BiH povećati maloprodajnu cenu oko 35 odsto, što nas čini nekonkurentnim - naveo je Maksimović.

Menadžer izvoza „Imleka" Mirjana Karadžić podsetila je da ovo nije prva šok akcija koju je BiH učinila protiv proizvođača iz Srbije.

- Svojevremeno su nam uveli 40 odsto carina i uporno ih držali, iako je to bila privremena mera i trebalo je da traje samo šest meseci - rekla je Karadžićeva.

Direktor prodaje mesne industrije „Big bul" Đorđe Kuzminac naveo je da je mesna industrija stupanjem na snagu ovog zakona ostala bez 50 odsto izvoznog tržišta.

- Mesna industrija ima značajan izvoz u BiH, Makedoniju, Crnu Goru, pa ova odluka predstavlja ozbiljan udarac našim klaničarima - rekao je Kuzminac.

Generalni direktor kompanije „Karlsberg Srbija" Aleksandar Radosavljević ocenio je da se privreda Srbije neće oporaviti ako ova mera ostane na snazi duži vremenski period, jer će promet biti smanjen bezmalo 50 odsto.

- A pod znakom pitanja stavljaju se i sva dalja ulaganja - kaže Radosavljević.

Нема коментара: